Mourinho színjátéka, hogy folyton sír?

fbl Horizontal HEADSHOT FOOTBALL PROFILE
Roma's Portuguese head coach Jose Mourinho reacts during the UEFA Conference League semi-final second leg football match between AS Roma and Leicester City at The Olympic Stadium in Rome, on May 5, 2022. (Photo by Isabella BONOTTO / AFP)
Vágólapra másolva!
A kőkemény edző hírében álló José Mourinho egyre többször mutatja meg érzelmes oldalát. A Special One-ként elhíresült portugál edző, aki már szinte mindent megnyert pályafutása során, amit csak lehetett, ezúttal az AS Roma edzőjeként dolgozik. Mourinho szinte mindent alárendelt annak, hogy csapata nyerjen valamit ebben a szezonban, erre pedig az Európai Konferencia-liga tűnt a legalkalmasabb terepnek. Mourinho a Leicester elleni párharcot vette sikerrel, így jutott fináléba a csapata. A kőkemény portugál a könnyeit nyelte, miután csapata nemzetközi kupadöntőbe jutott. Színjáték volt vagy valóban ennyire meghatódott a portugál?

Mourinho az érzelmes

Hiába, az idő vasfoga dolgozik a portugál sztáredzőnél is, aki egyre kevésbé tudja kordában tartani az érzelmeit. Korábban nem igazán láttuk, hogy egykori csapataival, a Portóval, a Chelsea-vel, az Interrel, a Real Madriddal vagy a Manchester Uniteddel szinte mindent bezsebelő portugál elérzékenyült volna, sőt! Mourinhóról az a kép alakult ki mindenkiben, vagy inkább úgy is fogalmazhatunk, hogy azt a képet alakította ki saját magáról a portugál, hogy a sikereknek ő az első számú letéteményese, nélküle a sikerek közelébe sem jutna vagy jutott volna aktuális csapata.

Mourinho mindig arrogáns edző hírében állt Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Mourinho korábbi állomáshelyein inkább arról volt híres vagy inkább hírhedt, hogy egy-egy gyengébb eredményt követően rendre az újságírók vagy az ellenfelek orra alá dörgölte, hogy neki hány bajnoki címe van vagy éppen hány Bajnokok Ligája-serleget emelhetett a magasba.

Aki csak a római Mourinhót ismeri, annak egy kedves edző képe ugrik be,

de a Special One nem volt midig ilyen, éppen ezért annyira meglepő az az érzelemkitörés, amit bemutatott, korábban ugyanis nem láthattunk tőle hasonlót. Mourinho még a Porto edzőjeként öltönynadrágban csúszott térden az Old Trafford gyepén, mikor csapata kiütötte a Manchester Unitedet. A Chelsea-nél Special One-nak, azaz különlegesnek neveztette magát. A Real Madrid edzőjeként folyamatosan balhézott, főleg a Barcelona elleni meccseken, egy alkalommal még Tito Vilanova szemét is megpróbálta kinyomni a helyéről.

Mourinho az Inter edzőjeként, miután csapata kiejtette a Barcelonát a Bajnokok Ligájából Forrás: AFP/Josep Lago

Miután visszatért Angliába, fűvel-fával összeveszett, hogy aztán Olaszországban valami megváltozzon. Lehet a klíma, lehet a közeg vagy a mediterrán hangulat van rá jó hatással, de Mourinho személyisége mintha formálódna. A szezon első felében azért pár vereséget a játékosok nyakába varrt, kapott piros lapot is, amiért a játékvezetőkkel balhézott, de határozottan csökkennek a balhék körülötte. Nem küld el mindenkit melegebb éghajlatra, nem viharzik ki sajtótájékoztatókról, sőt könnyes szemmel figyeli, amint csapata bejut a nem a Bajnokok Ligája, nem is az Európa-liga, hanem a Konferencia-liga döntőjébe.

Mourinho egyébként Rómában már korábban is megmutatta, hogy mára már szinte vajból van a szíve. A Genoa ellen novemberben becserélt, majd duplázó Felix Afena-Gyannak vett egy 800 dolláros cipőt, miután megígérte a 18 éves ghánai tehetségnek, hogy ha betalál a meccsen, akkor megkapja álmai cipőjét.

Az elérzékenyült Mourinho:

A Roma Tammy Abraham góljával nyerte meg a sorsdöntő meccset. Az Olimpicóban 1-0-ra megnyert meccs történelmi jelentőségű, ugyanis az AS Roma 2008 óta semmit sem nyert. Akkor nyert Olasz Kupát, bajnokságot legutóbb 2001-ben. Nemzetközi szinten pedig egy Vásárvárosok Kupája (az UEFA Kupa, majd az Európa-liga elődje) van a klub vitrinjében, még 1961-ből, ráadásul a Konferencia-liga első kiírását nyerheti meg az olasz csapat, ami mindig különleges dolog.

„Hogy miért sírtam? Mert azt éreztem, amit minden szurkolónk. Ez egy hatalmas klub, aminek nincs sok trófeája. A közösségnek nagyon fontos ez a klub, és az is, hogy újra nyerjen valamit. Tudom, mit jelent ez az embereknek, az érzelmeim pedig nekik szóltak.

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép eredményt értek el. Roma bordó és sárga város, a következő napokban pedig látni fogjuk, mekkora örömöt szereztünk a város lakóinak, a klub szurkolóinak" – mondta a meccs után Mourinho.

Egyszer már láttuk sírni Mourinhót

Akkor egészen más apropója volt a könnyezésnek. Szinte pontosan 12 évvel ezelőtt, Madridban volt pályafutása csúcsán Mourinho. Pár órával korábban az Internazionale az európai futball új, de rövid életű csodacsapata lett, miután 2-0-re legyőzte a Bayern Münchent a, Bajnokok Ligája döntőjében.

Mourinho és mindenki más is tudta már ekkor, hogy a portugál a következő szezontól a Real Madrid edzője lesz. Az akkor 36 éves Marco Materazzi csereként állt be a döntő utolsó perceire, vele már csak az időt húzta Mourinho. A meccs után a parkolóban Mourinho beszállt egy autóba, amely elhajtott az egyedül ácsorgó Materazzi mellett. Az edzőt szállító autó megállt, Mourinho kipattant belőle, majd a két marcona embernek megismert férfi egymás vállán zokogott.

„Mourinho védőpajzs volt nekem, barát, testvér és apa egy személyben. Előfordult, hogy darabokra tépett minket az öltözőben, de mindig tudta, melyik gombot kell nyomni, hogy működjön a gép. Gyakorlatilag a távozásával véget ért a pályafutásom. Kapcsolatunk a tiszteletre és a bizalomra épült, a következetességére mindig számíthattam. Tudtam, hogy talán csak egy meccsre tesz be a csapatba, mégis fontos láncszem vagyok, ő is becsül engem" – mondta két évvel ezelőtt Mourinhóról Materazzi.

„Hogy miért szálltam ki az autóból a madridi parkolóban? Mert Marco testesítette meg a szomorúságot, amelyet mindannyian éreztünk az elválás miatt, ahogyan ő volt a szememben a csapatember mintaképe is. Amikor a közösségnek szüksége volt rá a Chelsea, a Roma vagy a Siena ellen, ő mindig ugrásra készen állt. Katolikusként hiszek az ilyesféle jelekben, talán Isten állította Marcót akkor ahhoz a stadionfalhoz, hogy ő legyen az, akit utoljára átölelve az egész csapattól elbúcsúzom.

elsősorban emberként és csak másodsorban trénerként" – mondta Mourinho, aki hozzátette, annyira jól érezte magát Milánóban, hogy például tíz év elteltével is tartja a kapcsolatot akkori sofőrjével, egykori játékosaival pedig külön chatcsoportja van.

Jó előjel a rekorder Mourinho

Mourinho már azzal rekordot döntött, hogy a legjobb négy közé jutott a Konferencia-ligában, ugyanis az európai kupákban 11-edszer került be aktuális gárdájával az elődöntőbe. Korábban - rajta kívül - Alex Ferguson és Jupp Heynckes volt képes 10-szer elvezetni együtteseit az elődöntőig a kontinentális sorozatokban.

Mourinho hat különböző klubcsapattal érte el az új csúcsot, ráadásul úgy, hogy közben megtartotta százszázalékos mérlegét, 11-ből 11 alkalommal jutott túl eredményesen a negyeddöntős akadályon. Döntőt négyszer vívhattak csapatai, és mind a négy fináléban a portugál szakvezető irányította csapat diadalmaskodott.

Hamarosan kiderül, Mourinho megtartja-e hibátlan mérlegét Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Ha mindez nem lenne elég, az is rekord, hogy Mourinho négy különböző klubbal is bejutott egy európai kupasorozat döntőjébe, ráadásul ő az első, aki az UEFA-Kupában, az Európa-ligában, a Bajnokok Ligájában és az Európa Konferencia-ligában is döntőbe vezette aktuális csapatát.

Először 2003-ban játszhatott nemzetközi kupadöntőt, akkor a Portót vezette UEFA Kupa-, majd egy évvel később, 2004-ben a Bajnokok Ligája döntőbe. Szintén BL-döntős volt 2010-ben az Inter edzőjeként, valamint 2017-ben a Manchester Uniteddel szerepelt az EL-fináléban. A portugál edző ezek közül mindegyik döntőjét megnyerte.

A Roma a Feyenoord ellen lép majd pályára a Konferencia-liga első döntőjében, május 25-én Tiranában.