Erre készüljön, aki a Balatonon szeretne szállást foglalni

Tihany Balaton
Napfelkelte Tihanynál
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy egyelőre rekordokat döntöget a nyári szállásfoglalási láz, olyannyira, hogy várhatóan többen utaznak az idén, mint 2019-ben. A Balaton verhetetlen, minden harmadik foglalás oda szól. A nagy áremelések az idén elmaradtak, szállást foglalni a legtöbb helyen még a tavalyi áron lehet. Kérdés, hogy meddig.
Vágólapra másolva!

A Szallas.hu sajtószóvivője, Kelemen Lili a VG érdeklődésére közölte:

A tavalyi lezárt foglalások bruttó összértékének az 50 százaléka már beérkezett, annak ellenére, hogy a foglalások számának körülbelül harmadánál járunk. Várhatóan a pünkösd és a nyár, sőt a kora ősz is kiemelkedő lehet - tette hozzá Kelemen Lili.

Bár a nyárra érkező foglalások száma egyelőre biztató, nehéz megjósolni, hogy a további infláció, az áremelkedések – például az üzemanyagé és az élelmiszereké – hogyan hatnak az idei nyárra, hiszen a vendégek várhatóan kevesebbet tudnak utazásra fordítani, ha a mindennapos kiadásaik nőnek.

A Szallas.hu-n eddig leadott foglalások alapján továbbra is a Balaton lesz a legkeresettebb régió a nyaralók körében Fotó: Hirling Bálint - Origo

Bár az áremelkedés a 2019-eshez képest 30 százalékos, a tavalyihoz képest mindössze 0,23 százalékos a változás, jellemzően a hotelkategória drágult.

A balatoni szállások átlagára az idén 11 ezer forint, ezen belül a panziók, vendégházak, apartmanok ára egyelőre nem változott. A szállodáké is már csak 5,6 százalékkal, ami lényegében megegyezik a tavalyi hivatalos éves infláció mértékével. A balatoni szállodai átlagár személyenként egy éjszakára jelenleg 19 ezer forint, az apartmanoké áremelkedés nélkül ennek kevesebb mint a fele, vagyis a tavalyihoz hasonlóan 9200.

Míg a foglalások számában a Balaton az abszolút győztes, százalékosan a Tisza-tó iránt nőtt legnagyobb arányban a kereslet.

A szállások átlagára a Tisza-tónál sem nőtt a tavalyihoz képest számottevően, az 1,8 százalékos emelkedés révén 8400 forint lett, ezen belül a hoteleké 12,4 százalékkal, 17 ezer forintra csökkent, az apartmanok, vendégházak és panziók kategóriájában pedig 5,7 százalékkal nőtt, az idén 7900 forint.