Kiderült, hány embert betegítettek meg a szalmonellás Kinder édességek

Ferrero gyár Kinder szalmonella visszahívás Arlon
Illustration picture shows the Ardennes Ferrero factory in Arlon, Friday 08 April 2022. Chocolate maker Ferrero asks to bring its famous Kinder chocolate fantasy Surprise eggs and other Kinder products back to the store. In the European Union and the United Kingdom, 105 salmonella infections have already been linked to eating Kinder Surprise, Schokobons, and Kinder Mini Eggs. BELGA PHOTO ERIC LALMAND (Photo by ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A legtöbb szalmonellás eset 10 év alatti gyerekeket érintett, és a nők is nagyobb arányban kapták el, mint a férfiak. A betegek fele kórházi kezelésre szorult, de haláleset nem történt – számolt be a Food Safety News.
Vágólapra másolva!

Összesen 324 esetet jelentettek Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Írországból, Olaszországból, Luxemburgból, Hollandiából, Norvégiából, Spanyolországból, Svájcból, Svédországból, Németországból és az Egyesült Királyságból. Kanada és az Egyesült Államok is érintett - írja a VG.

A Ferrero belgiumi gyárának kapuja április 8-án Forrás: Belga via AFP/Eric Lalmand

A legtöbb esetet, 109-et, Nagy-Britanniában jegyezték fel, Franciaországban 81, Belgiumban 64, Svájcban 43 esetről tudnak. Az USA-ban és Kanadában mindössze 1-1 beteget jelentettek. Utóbbi egy tízéves gyerek volt.

A Ferrero által Belgiumban előállított Kinder csokoládé gyártását december 16-án függesztették fel, január 3-án újraindították, január 7-én ismét leállították, majd néhány nappal később újraindították. Április elején újra leállt az üzem, de júniusban újraindulhatnak azzal, hogy 3 hónappal később felülvizsgálják azt.

A szalmonellára pozitív termékeket megsemmisítették, a gyártósort megtisztították. A globális visszahívások ellenére még mindig vannak olyan termékek egyes boltokban, amelyek érintettek voltak a botrányban. Magyarországra is érkeztek a szalmonellás termékekből, a Ferrero Magyarország összegyűjtötte azoknak a Kinder csokiknak a listáját, amelyeket nem érintettek a visszahívások.

A veszélyes termékekről Magyarországra is jutott, az Origo erről április elején írt:

A Ferrero közleményében hozzátette:

ha valaki vásárolt az érintett termékekből, ne fogyassza el azokat!

Őrizze meg, és vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatukkal!