Zelenszkij egyre idegesebb, le akarja fejezni az ukrán hadsereget

Vágólapra másolva!
Az ukránTelegraf értesülései szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök le fogja váltani az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, és már azt is lehet tudni, hogy a bejelentést követően ki irányítja majd a hadsereget.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban Zelenszkij jelentős tisztogatásba kezdett, több magasrangú emberét is leváltotta, ami arra utal, hogy nem a tervei szerint alakul a háború és nem képesek már sokáig tartani az orosz hadsereget, amelynek jelenleg csak egy töredéke harcol Ukrajnában (az orosz hadsereg 850 ezer aktív és 250 ezer tartalékos katonából áll, ebből 120 ezer lehet most Ukrajnában).

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

A legfrissebb információk szerint napokon belül távozhat az ukrán hadsereg főparancsnoka Valerij Zaluzsnyi, aki a védelmi minisztériumba lesz áthelyezve, a fegyveres erők élére pedig Alekszander Szirszki kerül majd, aki jelenleg a földi egységeket irányítja.

Zaluzsnyi állítólag rendkívül elégedetlen a döntéssel, de még így is megússza egy áthelyezéssel.

Zelenszkij terve a jelenlegi főparancsnok teljes eltávolítása volt a hatalomból, de ezt végül nem tudja végrehajtani, mert Zaluzsnyi népszerűnek számít a hadseregben és a civil lakosság körében is, valamint külföldi támogatói is akadnak.

A Lenta szerint Zaluzsnyi leváltásának egy másik oka az lehet, hogy a hadsereg főparancsnoka túl nagy hatalomra kezd szert tenni, Zelenszkij pedig saját pozicióját félti.

Az orosz - ukrán háború eseményeit ITT követheti élőben.