Orbán Viktor: Egyre nehezebb a helyzet

ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl; VUCIC, Aleksandar
Budapest, 2022. október 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Karl Nehammer osztrák kancellár (j) és Aleksandar Vucic szerb államfő (b) a magyar-osztrák-szerb plenáris megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. október 3-án. A tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés volt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Brüsszelből soha semmilyen segítséget nem kaptunk, célzottan semmilyen pénzt nem kapunk a határvédelemre - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök az Origo kérdésére a migrációs kormányfői csúcs után. A kormányfő kifejtette, olyan szabályokat erőltetnek ránk, mik teljesen életidegenek ebben a térségben, hátráltatják a határvédelmet. Karl Nehammer osztrák kancellár az Origo kérdésére pedig azt válaszolta, hogy semmilyen kötelező elosztási mechanizmust nem támogatnak a migránsokat illetően. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a tájékoztató elején közölte, ez egy hosszabb sorozat első nyitótalálkozója. A migráció miatt tartottak találkozót, ezeket az országokat érinti a legjobban az illegális migráció - tette hozzá. Ez óriási összegeket emészt fel, miközben nem vagyunk elégedettek a kialakult helyzettel. A határőrök heroikus küzdelmet folytatnak az illegális migráció és az embercsempészek ellen, de a helyzet egyre nehezebb - mondta a kormányfő. A migrációra nem irányul most kellő figyelem a többi súlyos válság mellett.

Orbán Viktor szerint a brüsszeli politika nem változik, a kötelező kvóta továbbra is napirenden van, és egy élelmezési válság is van, és mindez erősíti a migrációt. A legsúlyosabban a nyugat-balkáni útvonal érintett - mondta a kormányfő. Az elsődleges védvonal a szerb-magyar határ, de az érdekünk az lenne, hogy ez a határ délebbre tolódjon - tette hozzá. Az illetékes miniszterek hamarosan Belgrádban találkoznak a konkrét lépések érdekében - mondta a kormányfő.

Egymás segítése a lényeg

Alekszandar Vucsics szerb elnök arról beszélt, hogy minden fontos kérdést áttekintettek a mostani találkozón, és nem csak a migrációt. Attól tartok, nemcsak a mostani, hanem a következő tél is nehéz feladatok elé fog minket állítani - tette hozzá. Egyre nő az illegális migránsok száma, és Oroszországból is egyre többen érkeznek - mondta az elnök. 17 ezren érkeztek Oroszországból.

Vucsics arról is beszélt, hogy egymás segítése a lényeg a mostani helyzetben.

Ennyi menedékkérőt fogadott Ausztria

Karl Nehammer osztrák kancellár arról beszélt, hogy ez egy fontos alkalom volt. Már közel 70 ezer menedékkérelmet fogadtak be Ausztriában idén, és 80 ezer nőnek nyújt védelmet Ausztria az Ukrajnából érkezettek számára - fejtette ki a kancellár. Éppen ezért Ausztria számára fontos kérdés a migráció ügye. Köszönetet mondott a jó magyar rendőri együttműködésért a kancellár.

Nehammer elmondta, hogy tovább bővítik a rendőri szervek közötti együttműködést. A kancellár nagy eredménynek nevezte, hogy a szerbek a vízumszabályaikat az Unióéhoz igazítják. Egyidejűleg nagyon sok kihívással kell szembenézni az országoknak, és ezzel csak együttesen tudunk szembeszállni - tette hozzá.

Orbán Viktor: Három dolog kell

Orbán Viktor kérdésre elmondta, három dolgot kéne csinálni:

minél délebbre tolni a védelmi vonalat, amin nem lehet átjönni.

Az illegálisan országban lévőket vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek - mondta a kormányfő. Ez közös érdeke az Uniónak. A harmadik dolog, amit el kell érni, az Unió területén kívül kellene létrejönnie több hot-spotnak. Ott kéne beadni a menekültkérelmeket - ismertette a kormányfő.

Nagyon komoly helyzet

Alekszandar Vucsics kérdésre elmondta, hogy ők nem szeretnének hot-spot lenni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt tíz év eredményei fél év alatt megsemmisülhetnek a mostani energetikai válság miatt. Nem látjuk, hogy meddig fog tartani ez a súlyos helyzet, és ezért nyújtunk segítő kezet egymásnak.

Karl Nehammer úgy látja, az emberek tényleg félnek és elbizonytalanodtak, és konkrét intézkedések kellenek, hogy az emberek félelme csökkenjen.

Orbán Viktor: Ezzel valamit tennie kell Brüsszelnek

Azok a szállítási útvonalak, amik keletről érkeztek, azok megbénultak, vagy meg fognak bénulni, ezért a kulcsútvonalak most délre vannak - mondta kérdésre Orbán Viktor. Elemi nemzeti érdek, hogy a szerbekkel jó kapcsolatunk legyen - tette hozzá.

Orbán köszönetet mondott Szerbiának, hogy nem kapcsolják le ezt a vonalat, és ezért hálásak leszünk a jövőben és kisegítjük őket. A keleti kapcsolat miatt tovább kell folytatni a Belgrád-Budapest vasút építését, mert csak azon érhető el az ázsiai piac - tette hozzá.

Nincs közös pénzügyi uniós alap a cégek megsegítésére, és ezzel valamit kezdenie kell Brüsszelnek - tette hozzá.

Az osztrák-magyar kapcsolatokról azt mondta a kormányfő, hogy az mindig is pragmatikus volt.

Orbán Viktor: Nem kaptunk semmilyen segítséget

Orbán Viktor az Origo kérdésére elmondta, hogy Brüsszelből soha semmilyen segítséget nem kaptunk, célzottan semmilyen pénzt nem kapunk. Olyan szabályokat erőltetnek ránk, amik teljesen életidegenek ebben a térségben - tette hozzá.

Nem várhatunk ölbe tett kézzel, mert a Frontex nem határőrizetet végez, hanem egyfajta menekültszervezet. Azért jöttünk ma össze, hogy tényleges határőrizeti rendszer jöjjön létre, az európai megoldások csak hátráltatnak minket, és szeretnénk, ha ez megváltozna - mondta a kormányfő.

Karl Nehammer az Origo kérdésére elmondta, hogy Szerbiát nem szabad egyedül hagyni. Észak-Macedóniát sem szabad egyedül hagyni, és a partnerségnek hatékonynak kell lennie. Meg kell változtatni az Unióban a jogi helyzetet a hatékony visszatoloncolás érdekében.

- mondta a kancellár.

2015 óta szeretnénk kapni egy nagyon konkrét álláspontot a migrációval kapcsolatban, és nem is kaptunk konkrét ajánlatot - mondta az Origo kérdésére Alekszandar Vucsics. Arra kérte az Uniót, hogy az euró erősítése érdekében tegyen lépéseket. Szerinte az euró gyengülése és a dollár erősödése miatt tovább súlyosbodhat a szerbiai gazdasági helyzet.

Csúcstalálkozó

Magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés.

Hármas kormányfői csúcs Budapesten Forrás: Origo

„Együtt az illegális migráció ellen" – írta a magyar-osztrák-szerb csúcs kapcsán közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.