Rendkívüli bejelentés az Oroszországhoz csatolt megyékről

PUSILIN, Denisz; PASZICSNIK, Leonyid; PUTYIN, Vlagyimir, Ukrajna háború, csatlakozási szerződés, négy megszállt régió, Moszkva,
Moszkva, 2022. szeptember 30. (B-j:) Vlagyimir Szaldo herszoni vezető, Jevgenyij Balickij zaporizzsjai vezető, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Gyenyisz Pusilin donyecki vezető és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezető kezet fog az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményének aláírásán a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 30-án. Putyin közölte, hogy a donyecki és a luhanszki régiót a 2014-es határaik között csatolják Oroszországhoz, a herszoni és a zaporizzsjai régió határai még kijelölésre várnak. Zaporizzsja megye azonos nevű fővárosa ukrán ellenőrzés alatt áll. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Grigorij Sziszojev
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra kerültek azok a dokumentumok, amelyek pontosan bemutatják, hogy miként fog zajlani az Ukrajnától elszakadó Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyék integrációja az Orosz Föderációba - számolt be róla a Ria Novosti.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án írta alá a dokumentumot, amely lehetővé teszi Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyék csatlakozását Oroszországhoz, miután az említett területeken a népszavazások során a lakosság túlnyomó része emellett adta le a voksát. Október másodikán az orosz alkotmánybíróság megállapította, hogy az elnök által aláírt törvény összhangban van Oroszország alaptörvényével.

Ennek alapján az említett megyék már Oroszországhoz tartoznak Moszkva álláspontja szerint, azok határai pedig egyben Oroszország határai is.

Oroszországhoz négy új megye csatlakozik Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Grigorij Sziszojev

A négy területnek 2026. január 1-ig összhangba kell hozniuk működésüket Oroszországgal, vagyis integrálniuk kell a hadseregüket, gazdaságukat, pénzügyeiket és jogrendszerüket. Az orosz törvények a területek felvételét követően minden megyében érvényesek.

Donyeck és Luhanszk megyék kormányzói folytatják a munkájukat, Zaporizzsja és Herszon megyék kormányainak kormányzót kell választania összhangban a hatályos orosz törvényekkel.

Oroszország szövetségi tanácsa kedden ratifikálhatja az egyezményeket, amelyek tételei ezt követően lépnek hatályba.