Meghalt Loretta Lynn

52nd Annual GRAMMY Awards - Special Merit Awards And Nominee Reception Award GettyImageRank3 Horizontal panoramic MUSIC
LOS ANGELES, CA - JANUARY 30: An image of recording artist Loretta Lynn is displayed on a monitor during the 52nd annual GRAMMY Awards-Special Merit Awards at the Wilshire Ebell Theater on January 30, 2010 in Los Angeles, California. Frederick M. Brown/Getty Images/AFP (Photo by Frederick M. Brown / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt Loretta Lynn, a countryzene sztárja. Családja közleménye szerint a 90 éves énekes, dalszerző kedden otthonában, a Tennessee-beli Hurricane Millsben halt meg - írta a Variety.com.
Vágólapra másolva!

Loretta Lynn szegény kentuckyi bányászcsaládból származott. Apja korán meghalt, 15 évesen ment hozzá egy veterán katonához, és csak első gyermekei születése után kezdett énekelni, dalai önéletrajzi ihletésűek voltak. Férje lett a menedzsere. Nashville-be költöztek, ahol a Decca Records lemezkiadóval kötött szerződést.

Pályafutása során mintegy 70 albuma jelent meg.

Toplistás számai között szerepelt a Before I'm Over You (1963), a Wine Women and Song, a Happy Birthday (1964), az önéletrajzi Blue Kentucky Girl (1965) és a Coal Miner's Daughter (1970), majd egy évvel később a One's On the Way (1971) is. A Countryzenei Akadémia az 1970-es években Az évtized művésze címet adományozta neki. Elnöki Szabadság-érdemrendet, 2010-ben Grammy életműdíjat kapott.

Loretta Lynn Forrás: Getty Images via AFP/2010 Getty Images/Frederick M. Brown


Loretta Lynn az első nők egyike volt, aki a countryzene terén hírnevet szerezett mind előadóként, mind dalszerzőként. A hatvanas-hetvenes években ért pályája csúcsára. Az énekes dalszerzőről a Coal Miner's Daughter című száma alapján könyv is készült, amelyből később filmet forgattak.

A szénbányász lánya című, 1980-ban bemutatott életrajzi drámában Sissy Spacek alakította Lynnt.


A countryzene többszörös Grammy-díjas sztárja a hetvenes-nyolcvanas éveiben is koncertezett még, 2016-ban jelent meg Full Circle című albuma. Egy évvel később, 85 évesen azonban szélütés miatt kórházban kezelték, ezért előadásait is le kellett mondani. Utolsó lemezét, a Wouldn't It Be Great címmel 2017-ben adták ki. Lynn stúdiót és múzeumot is működtetett Hurricane Mills-i otthonában és egy motocrossversenyt is szponzorált.

Férje 48 évi házasság után, 1996-ban halt meg. Négy lánya és egy fia gyászolja.