Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában a Chelsea 3-0-ra legyőzte az olasz bajnok AC Milant a Stamford Bridge-en, ezzel a londoniak megszerezték első győzelmüket az idei kiírásban. A végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City 5-0-ra ütötte ki a dán Köbenhavn csapatát, míg a címvédő Real Madrid magabiztosan nyert a Sahtar Donyeck ellen, a PSG viszont meglepetésre Lisszabonban botlott.

A szerdai játéknap rangadóját Londonban vívták, ahol az E-csoportban egy ponttal utolsó Chelsea a csoportelső AC Milant fogadta. A két együttes 22 év után találkozott egymással ismét az európai kupaporondon, az angolok számára pedig élet-halál volt a tét. A hazaiaknál egyedül a francia válogatott N'Golo Kanté hiányzott, de Edouard Mendy, valamint Jorginho is csak a cserepadon kezdett. A londoniak élére egy hónapja kinevezett Graham Potter a Kepa – Fofana, Silva, Koulibaly – James, Loftus-Cheek, Kovacic, Chilwell – Mount, Aubameyang, Sterling tizenegynek szavazott bizalmat.

A túloldalon Stefano Pioli több kulcsjátékosára sem számíthatott, többek között a régóta sérült Zlatan Ibrahimovicsra, az Európa-bajnok Alessandro Florenzire, a francia válogatott Theo Hernandezre, a belga válogatott Alexis Saelemaekerszre vagy a csapat első számú kapusára, Mike Maignanra.

Az olasz bajnok így a Tatarusanu – Dest, Kalulu, Tomori, Touré – Bennacer, Tonali – Krunic, De Ketelaere, Leao – Giroud összeállításban lépett pályára a Stamford Bridge-en.

Nem sokat kellett várni a meccs első helyzetére, az ötödik percben Mason Mount bal alsó sarokba tartó lövését védte bravúrral a Milan román kapusa, Ciprian Tatarusanu. A folytatásban lüktető volt az iram, de leginkább a mezőnyben folyt a küzdelem, a kapuk nem forogtak veszélyben. Húsz perc elteltével aztán a Chelsea komoly nyomást helyezett a vendégekre, Thiago Silva fejeseinél

Tatarusanu kétszer is hatalmasat védett, ám végül a szöglet utáni kavarodásból Fofana elé került a labda, aki közelről a bal alsóba lőtt.

Mason Mount hiába talált a kapuba, nem adták meg a gólját Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Chelsea a vezetés után sem vett vissza, Mount emelt a kapuba, de les miatt nem adta meg a találatot a játékvezető. A 36. percben aztán megsérült a Chelsea gólszerzője, Wesley Fofana, így Graham Potternek kényszerűségből kellett változtatnia a hazaiak védelmén.

Az olasz csapat gyakorlatilag megtartani sem tudta a labdát, miközben a dinamikusabban játszó angolok szervezetten zárták le az üres területeket. Az első félidő hosszabbításában aztán még így is kis híján egyenített a Milan, de óriási ziccer maradt ki: Leao hatalmas szólója után De Ketelaere közeli lövését védte óriási bravúrral Kepa, majd a kipattanót Krunic bombázta az üres kapu fölé.

Kalidou Koulibaly és Mason Mount próbálja megállítani a Milan támadóját, Rade Krunicsot Forrás: AFP/Glyn Kirk

A második félidőt is aktívabban kezdte a Chelsea, ráadásul 56. percben megduplázta előnyét. Chilwell pocsék beadását gyűjtötte össze a túloldalon James, aki remekül tekert középre, ahol Aubameyang a védőjét megelőzve közvetlen közelről lőtt a kapuba.

A gól érezhetően megfogta a milánóiakat, az angol válogatott játékos pedig a gólpassza után maga is betalált.

Egy eladott labdát követően újabb életveszélyes ellentámadást vezetett a Chelsea, a remek ütemben kiugratott James pedig éles szögből a bal felső sarokba bombázott.

Sikerével az angol együttes megszerezte története 100. BL-győzelmét és az elsőt az idei kiírásban, amivel életben tartotta a továbbjutási esélyeit.

Reece James volt a Chelsea hőse a Milan elleni rangadón Forrás: AFP/Glyn Kirk

F jelű kvartettben a Real Madrid már az első percektől kezdve tetszetős játékkal rukkolt elő az ukrán Sahtar Donyeck ellen, és már a 13. percben megszerezte a vezetést. Rodrygo lövését elsőre blokkolták a védők, de a visszapattanó labdát mintegy 17 méterről bombázta a bal alsó sarokba. A folytatásban aztán helyzetet helyzetre halmozott Carlo Ancelotti csapata, és fél óra után tovább növelte előnyét. Rodrygo ezúttal a gólpasszban jeleskedett, egy mesteri bokamozdulattal ugratta ki Viníciust, aki nem hibázta el a ziccert.

Vinicius Junior ezúttal is gólt lőtt Forrás: AFP/Javier Soriano

A szünetig akár le is zárhatta volna a meccset a Real, ehelyett egy kontratámadás után a Ferencváros korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov szépített és visszahozta az ukránok reményeit. A spanyol együttes sikerével megőrizni százszázalékos mérlegét.

A G csoportban a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City a kirobbanó formában futballozó Erling Haaland főszereplésével 5-0-ra győzte le az edzőváltáson átesett dán Köbenhavn együttesét. A norvég válogatott sztárcsatár két góllal vette ki a részét a győzelemből, a 22. BL-meccsén pedig a 28. gólját is megszerezte.

Erling Haaland idei formájára nehéz szavakat találni Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A H csoportban a Paris Saint-Germain meglepetésre csak 1-1-es döntetlent ért el a portugál Benfica otthonában. A francia sztárcsapat Lionel Messi góljával szerzett vezetést az első félidő derekánál, amivel

az argentin klasszis tovább javította elképesztő rekordját, ugyanis immáron 40 különböző csapat kapujába talált be a BL-ben.

A hazaiak aztán Danilo öngóljával még a szünet előtt egyenlítettek. A PSG ezzel elveszítette a hibátlan mérlegét, de jobb gólkülönbségének köszönhetően az ugyancsak 7 pontos Benfica előtt továbbra is vezeti a csoportját.

Lionel Messi gólja sem volt elég a PSG-nek a győzelemhez Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A csoport másik meccsén a sok sérült ellenére a Juventus megszerezte első győzelmét az idei kiírásban, miután 3-1-re legyőzte otthon az izraeli Makkabi Haifaát, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:
E csoport:
Salzburg (osztrák)-Dinamo Zagreb (horvát) 1-0 (0-0)
gól: Okafor (71. - 11-esből)

Chelsea (angol)-AC Milan (olasz) 3-0 (1-0)
gól: Fofana (24.), Aubameyang (56.), James (62.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
RB Leipzig (német)-Celtic Glasgow (skót) 3-1 (1-0)
gól: Nkunku (27.), André Silva (64., 77.), illetve Jota (47.)

Real Madrid (spanyol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-1 (2-1)
gól: Rodrygo (13.), Vinicius Junior (28.), illetve Zubkov (39.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Manchester City (angol)-FC Köbenhavn (dán) 5-0 (3-0)
gól: Haaland (7., 33.), Mahrez (tizenegyes, 55.), Alvarez (76.), illetve Khocholava (öngól, 39.)

Sevilla (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 1-4 (0-3)
gól: En Nesyri (51.), illetve Guerreiro (6.), Bellingham (41.), Adeyemi (43.), Brandt (75.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Juventus (olasz)-Makkabi Haifa (izraeli) 3-1 (1-0)
gól: Rabiot( 35., 83.), Vlahovic (50.), illetve David (75.)

Benfica (portugál) - Paris Saint-Germain (francia) 1-1 (1-1)
gól: Messi (22.), Danilo (öngól, 41.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY