Háború esetén a franciák egy mindössze 80 kilométeres frontvonalat tudnának védeni

Armée France Guerre MEXIQUE SOLDIER america american ARMY bataille BEACH bold alligator camp lejeune caroline du nord BATTLE D-DAY débarquement etats unis exercice FOREIGN LEGION jacksonville legionner MACHINE GUN marine MARINES mexicain mexicains militai
Színtiszta amerikai fegyver már nem létezik
Vágólapra másolva!
Ha a francia fegyveres erőket a közeljövőben egy olyan nagy intenzitású katonai konfliktusban kellene bevetésre küldeni, mint amilyen Ukrajnában zajlik, akkor a francia haderő a jelenlegi kapacitása alapján egy hozzávetőleg 80 kilométeres frontvonalat tudna csak védeni, adta hírül a francia lap, a L'Opinion és a Le Point.
Vágólapra másolva!

A számokat a L'Opinion munkatársai a francia honvédelem szárazföldi haderejének vezérkara által közölt adatok alapján kalkulálták ki. Ezek szerint hozzávetőleg hatezer katonára és 1500 fegyveres járműre van szükség egy 20 kilométer hosszú front tartásához.

A francia hadsereg mindössze egy 83 kilométer hosszú háborús zóna megvédéséhez lenne képes. (illusztráció) Forrás: AFP/Hans Lucas/Fred Marie

A szárazföldi egységek pedig jelenleg mindössze 25 ezer képzett katonát tudnának mozgósítani, ez a létszám tehát egy 83 kilométer hosszú háborús zóna megvédéséhez lenne – kiindulásként – elegendő.

A L'Opinion cikkében egy meg nem nevezett katonai vezető szerint azonban mindez csak a szárazföldi egység kapacitása. Egy váratlan katonai konfliktus esetén őket erősíthetné a francia légierő 45 vadászgépe, a haditengerészet és az általa hadrendbe állítható Charles de Gaulle repülőgép-hordozó, valamint a kibervédelmi alakulatok és a speciális katonai erők.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter szeptember 8-án jelentette be, hogy Franciaország háborús gazdaságra áll át, mert - tanulva az orosz-ukrán háborúból - fel akar készülni egy nagy intenzitású katonai konfliktusra. A döntésnek megfelelően a fegyveres erők minisztériuma máris rekord méretű növekedésre számíthat a tárca költségvetésében: 2023-ban a honvédelmi büdzsé már eléri a 43,9 milliárd eurót, 2025-re pedig már az 50 milliárdot.

A 2023-as évet a példa nélküli új fegyverrendelések, valamint az előző években megrendelt és már elkészült fegyverek leszállítása fémjelzi majd. Az új beszerzésekkel egy időben a tárca nagyszabású toborzásba is kezd: 29 ezer fővel bővítik az állományt. A tartalékosok számát pedig megduplázzák, hogy az elérje a nyolcvanezer főt.