Újabb döbbenetes bírói hiba: még a szabálykönyvet sem ismeri a portugál meccs bírója

Vágólapra másolva!
A portugál válogatott 2-0-ra nyert a második csoportmeccsén Uruguay ellen, a második gól előtt nagyon szigorúan ítéltek tizenegyest a portugáloknak.
Vágólapra másolva!

Az uruguayi Gimenez estében letámaszkodott a földre, ami után az iráni Faghani még tovább engedte a játékot, de a videobíró kihívta, hogy nézze újra az esetet.

Ezért kaptak tizenegyest a portugálok Forrás: Twitter

A szabálykönyv szerint akkor kell büntetőt ítélni, ha a játékos szándékosan kezével/karjával érinti a labdát, beleértve, ha a keze/karja a labda felé mozog. A kezével/karjával érinti a labdát, amikor a keze/karja a testét természetellenesen nagyobbá teszi.

Egy játékos akkor teszi „természetellenesen nagyobbá" a testét, ha a kezének/karjának pozíciója nem természetes következménye az aktuális testmozgásának. Amikor egy játékos ilyen pozíciót vesz fel a kezével/karjával, azzal a büntetést kockázatát vállalja abban az esetben, ha karja/keze hozzáér a labdához.

Ebben az esetben az a kérdés, hogy az aktuális testmozgása, azaz az, hogy elesik, annak miért nem természetes következménye, hogy letámaszkodik a földre.

Illetve: ez nem is kérdés. Ahogy arra többen felhívták a figyelmet - köztük az M4 szakértője, Hegedűs Henrik a köztévé közvetítésében - ez az eset szó szerint szerepel a futball szabályalkotó testületének az IFAB-nak a szabálymagyarázatában.

Ahogy látszik a képen: ha a test alatti kéz ér a labdához, az nem szabálytalan, mert az a támaszkodó kéz.

A portugálok Ghána ellen is kamutizenegyest kaptak, akkor a ghánai védő, Salisu szerelte Ronaldót, aki eldobta magát és végül tizenegyest kapott, amit be is lőtt.