Mindent eldöntő hátrányba kerülhetnek az ukránok

Amerikai katonák az ukránoknak szállított HIMARS rakétarendszerrel
Vágólapra másolva!
Az ukrán tél kifoghat a rettegett HIMARS-rakétarendszereken, akár használhatatlanná is válhatnak. Az amerikaiak ugyanis még nem tesztelték ezeket a rendszereket -20 Celsius fok körüli hőmérsékleten - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Az EurAsian Times arról ír orosz forrásokra hivatkozva, hogy a HIMARS-ok „hamarosan elvszíthetik fényüket". Felidézték, hogy a HIMARS rakétarendszerek egy része még a nyáron érkezett meg Ukrajnába. Miután pedig alkalmazni kezdték őket, a háború az ukrán fél javára fordult.

Azonban úgy tűnik, hogy a közelítő tél ennek a harci előnynek véget vethet.

Amerikai katonák az ukránoknak szállított HIMARS rakétarendszerrel Forrás: Origo

Eddig az volt az ukránok bevett gyakorlata, hogy a mobil tüzérségi eszközöket alkalmazásuk után elrejtették a fák lombjai alá, így elkerülték az orosz válaszcsapásokat. Azonban miután lehullottak a levelek, nincs hova elrejtőzniük, így az orosz drónok, műholdak és légi felderítő eszközök könnyebben észlelhetik a HIMARS-okat.

De az EurAsian Times arra is kitért, hogy egy orosz légvédelmi egység parancsnoka a Zaporizzsjai régióban nemrég arról tájékoztatta a helyi orosz médiát, hogy az ország légvédelmi erői új szoftvert kaptak, amely lehetővé teszi számukra, hogy „nehézségek nélkül" lelőjék a HIMARS MLRS rakétákat.

Szakértők hozzátették, hogy az amerikaiak ezeket a rakétarendszereket még nem tesztelték -20 Celsius fok körüli hőmérsékleten, így nem kizárt, hogy a kemény tél is kifog ezeken az eszközökön.

Mindemellett a hideg évszakban speciális kerekekre és speciális üzemanyagra is szükségük van a HIMARS-oknak ahhoz, hogy a hóban és a sárban közlekedni tudjanak. Ilyen körülmények között a HIMARS pedig elveszíti az előnyeit: a lopakodást és a gyors helyváltoztatás képességét – hívták fel a figyelmet a cikkben.