Rémisztő szörny került elő az óceán mélyéről - videó

bordásmedúza
A bizarr lény a Millennium ROV felvételén
Vágólapra másolva!
A világóceán nagy mélységeit méltán tartják a Föld utolsó nagy fehér foltjának. A mélytenger birodalmának szélsőséges környezeti viszonyai csak a világűr ellenséges közegével vethetőek össze; a koromfekete örök sötétség, a rettenetes nyomás és a nulla fokhoz közeli dermesztő hideg a földi környezet legnehezebben felderíthető világává teszik az abisszális zónát. A mélytenger-kutatás kihívásait találóan szemléltette Robert D. Ballard, a Titanic felfedezője, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy sokkal jobban ismerjük a Hold túlsó oldalát, mint a mélyóceán világát. Ezért sem véletlen, hogy minden évben újabbnál újabb, a tudomány számára ismeretlen fajok tucatjait írják le ebből a számunkra még mindig ismeretlen birodalomból. E lények jelentős része az ember fantázia határait feszegető, a sci-fi filmek világát idéző olyan kreatúra, mint az a meghökkentő formájú élőlény, amiről még a tudósok sem tudták biztosan, hogy mi is lehet valójban.
Vágólapra másolva!

Úgy nézett ki mint egy ősi ismeretlen szimbólum, ahogy előbukkant az éjfekete sötétségből

2013-ban, pont egy évtizede rögzítette az Oceaneering UK mélytengeri kutatással és technológiai munkák elvégzésével foglalkozó szervezet kutatóhajójáról mélybe bocsátott távvezérlésű ROV azt a különleges felvételsort,

amelyen egy semmihez sem hasonlítható furcsa élőlény látható.

Az Oceaneering a kelet-afrikai partvidéken dolgozott, egy olajfúrótorony mélybe eresztett fúrófejének megvizsgálására kapott megbízást teljesítve.

Nem is élőlényre, hanem valamiféle ősi titokzatos szimbólumra hasonlított a bizarr kreatúra Forrás: YouTube/ Cpatain JRD

A megbízás teljesítéséhez a Millennium Plus távvezérlésű, kamerával és két manipulátorkarral is felszerelt mélytengeri merülőeszközt vettették be. A korszerű ROV automata irányítással és tolóerő vezérléssel rendelkezik, amely maximum 4000 méteres mélységig képes lemerülni. A Millennium 2013. március 13-án a késő délutáni órákban 1 143 méteres mélységben érte el az Indiai-óceán aljzatát, közvetlenül a vizsgált fúrófej közelében.

A bizarr lény a Millennium ROV felvételén Forrás: YouTube/Captain JRD

A berendezés állapotát felmérő felvételek készítése közben egy abszolút bizarr,

leginkább valamiféle ősi szimbólumra emlékeztető teremtmény sodródott be a ROV fényszóróinak sugárkévéjébe.

A furcsa kreatúra először csak sodródott az áramlattal, majd hirtelen alakot váltott és tömlőszerűen felfújta magát, miközben a törzsén apró színes fénypontokból álló füzérek villantak fel, ahogyan azt a lentebb beágyazott videón is láthatjuk.

Ezután gyors és szabálytalan cikkázásba kezdett, amit a forgó fúrófej keltette örvény okozhatott.

A különleges élőlény megváltoztatta az alakját, és világítani kezdett Forrás: YouTube/Captain JRD/Oceaneering

A közösségi videómegosztóra felkerült felvétel valóságos találgatás-cunamit indított el a kommentelők körében, fantasztikusabbnál fantasztikusabb ötleteket szülve a lény eredetéről, de arra, hogy valójában mi is lehet a bizarr teremtmény, csak a tengerbiológusok tudtak észszerű magyarázattal szolgálni.

Csaknem egymilliárd éve népesítik be a világóceánt

Amikor 2014-ben nyilvánossá tették a Millennium ROV felvételét, először még a szakemberek is vakargatták a fejüket a lény rendszertani azonosságának a megfejtéséhez. A Monterey Bay Akvárium kutatási részlegének (Monetrey Bay Aquarium Researche Institute, Monetery, Kalifornia, Egyesült Államok) csalánozókra specializálódott szakértője, Steve Haddock állt elő a megoldással: a tengerbiológus szerint

a furcsa kreatúra egy rendkívül ősi állatcsoport,

a bordásmedúzák (Ctenophora) egyik, a tudomány számára ismeretlennek számító képviselője lehet.

A kaliforniai Monterey Bay Aquarium panorámaképe Forrás: Wikimedia Commons/Rhinopias

A bordásmedúzák a legősibb szövetes állatcsoport, a törzs még a prekambrium idején, nagyjából 900 millió éve jelent meg a világtengerben. A paleontológusok és evolúcióbiológusok szerint a bordásmedúzák számítanak az állatvilág leginkább alapi helyzetű törzsének. Fénykorukat a földtörténeti múltban élték, három kihalt osztályuk is ismert,

de rendkívüli alkalmazkodóképességük bizonyítéka,

hogy csaknem egymilliárd év távlatából még jelenleg is 180 fajjal képviseltetik magukat a világtengerben.

A bordásmedúzák a legősibb tengeri állatok közé tartoznak Forrás: Wikimedia Commons

Rendkívül változatos méretűek, egyes fajok kifejlett egyedei mindössze néhány milliméteresek,

de akadnak köztük igazi óriások is, amelyek testhossza elérheti a másfél métert.

Éjjel számos fajuk a mélytengeri állatokhoz hasonlóan lumineszkál. Nyári éjszakákon gyakori látvány, hogy az egyébként észrevehetetlen bordásmedúzák a legkisebb inger hatására is egy-egy percre valósággal „felizzanak".

Világító bordásmedúza Forrás: Wikimedia Commons/Kevin Raskoff/NOAA/Ocean Explorer

A bordásmedúzák kizárólag csak tengerben élnek, amelyek jellemzően pelágikus, nyílttengeri életmódot folytató ragadozók, de akadnak köztük helyhez kötötten élő úgynevezett szesszilis fajok is. Többnyire a fotikus-öv (a felszíntől a 200 méteres vízmélységig terjedő zóna, a szerk.) lakói, de akadnak mélytengeri fajaik is, amelyek a fény nélküli sötét zónában, az abisszális-övben ( 1000 métertől az óceáni árkok aljzatáig, a szerk.) élnek, mint ez a rendkívül furcsa alakjuk is.