Vágólapra másolva!
A Premier League 26. fordulójának rangadóján óriási szenzáció történt, a Liverpool az Anfield Roadon történelmi, 7-0-s vereséget mért a Manchester Unitedre. Jürgen Klopp csapata ellenállhatatlanul futballozott, míg Erik Ten Hag együttese borzasztóan gyenge volt és semmi esélye nem volt arra, hogy megakadályozza a csúfos kudarcot. Természetesen az európai topligákban nem csak a United bukott el hasonló módon a múltban. Összeállításunkban, a teljesség igénye nélkül, az öt topbajnokságból bemutatunk egy-egy mérkőzést, ami óriási meglepetést, sokkoló végeredményt hozott.

Liverpool - Manchester United 7-0 (2023)

Kezdjük a legfrissebb rangadóval, a Liverpool-Manchester United derbivel. Erik Ten Hag irányítása alatt sokat fejlődött a United a 2022/2023-as szezonban, az idei évet remekül kezdte és friss Ligakupa-győztesként érkezett az Anfield Roadra. A Premier League 26. fordulójának csúcsmérkőzésén azonban hatalmas pofonba szaladt bele és óriási verést kapott a több sebből vérző Liverpooltól. Jürgen Klopp csapata a mostani idényben jobbára szenved, a bajnokságban nem áll BL-indulást érő helyen és a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében is simán kiesett a címvédő Real Madriddal szemben. Az együttes szinte biztosan trófea nélkül zárja majd az évadot, de ezt a történelmi győzelmet már senki sem veheti el tőle.

A United elleni rangadó első félideje szoros küzdelmet hozott, a Liverpool csak a szünet előtt szerezte meg a vezetést Cody Gakpo góljával. A második játékrészben viszont már nem kegyelmezett Klopp együttese és további hat góllal sokkolta ellenfelét. A szünet után Darwin Nunez és Gakpo is gyorsan betalált, a 66. percben pedig Mohamed Szalah egy brutális lövéssel megszerezte a negyedik hazai gólt.

A teljesen összeomló United nem úszta meg a súlyos vereséget és a hajrában újabb három gólt kapott:

Nunez, Szalah és Roberto Firmino voltak eredményesek.

Tönkreverte a Liverpool a Manchester Unitedet Forrás: AFP/Paul Ellis

Erik Ten Hag együttese történelmi vereséget szenvedett, az MU a Premier League-ben ezt megelőzően még sohasem kapott 7 gólt.

A csapatnak ez volt a legsúlyosabb kudarca, korábban szintén 7-0-ra kapott ki a Wolverhamptontól 1931-ben és az Aston Villától 1930-ban, valamint a Blackburn Roverstől 1926-ban. A Liverpool a legnagyobb különbségű győzelmét aratta a United felett, az eddigi legnagyobb (7-1) még 1895-ben született.

A súlyos kiütés után a vesztes csapat korábbi játékosai sem kímélték az együttest, amelyet kőkemény kritikával illettek.

A focisták nem voltak tudatában, milyen veszélyei vannak a találkozónak, így a Manchester United játékosait a pályán élve falták fel" - nyilatkozta Gary Neville.

Ez egy nagyon nehéz nap a Manchester United számára, én pedig azért vagyok hálás, hogy soha nem kellett ilyen vereséget átélnem. A focisták szégyellni fogják magukat, hogy amikor a helyzet nehézzé vált, feladták" - mondta Roy Keane.

Roy Keane nem kímélte egykori csapatát Forrás: AFP/Nick Potts

A csapat holland vezetőedzője kíméletlenül megbüntette saját játékosait,

a vereség után kötelezően végignézette velük a liverpooli gólokat és az azt követő ünnepléseket is.

A United-focistáknak nagy hangerőn kellett meghallgatniuk a liverpooli drukkerek örömujjongását, majd az öltözőben ünneplő hazai futballistákat is.

Ten Hag mindezt azzal a céllal tette, hogy csapata tanuljon az esetből, és legközelebb ne szaladjon bele hasonlóan megalázó vereségbe.

Barcelona - Real Madrid 5-0 (2010)

2010-ben José Mourinho számított a világ egyik, ha nem a legjobb futballedzőjének. A portugál tréner az Interrel megnyerte a Bajnokok Ligáját, emellett csapatával a Serie A-ban is az élen zárt és az Olasz Kupát is elhódította. A Real Madrid elnöke, Florentino Perez le is csapott a sztáredzőre és nyáron a Real Madridhoz csábította.

Mourinho hatalmas kihívás előtt állt, a rengeteg pénzért igazolt világsztárokból BL-győzelemre esélyes csapatot kellett csinálnia, és véget kellett vetnie a Barcelona egyeduralmának Spanyolországban.

Pep Guardiola együttese akkoriban a világ legjobb csapatának számított, többek között Lionel Messivel, Andrés Iniestával és Xavival a soraiban szinte lehetetlen volt legyőzni. Ez a bravúr Mourinhónak az Inter edzőjeként viszont sikerült, a 2010-es Bajnokok Ligája-menetelés során az olaszok hatalmas csatában ejtették ki az elődöntőben a katalánokat: Milánóban 3-1-re győztek, Barcelonában 1-0-ra kikaptak, így 3-2-es összesítéssel jutottak be a fináléba, amit aztán a Bayern ellen meg is nyertek.

José Mourinho alulmaradt Pep Guardiolával szemben a 2010 novemberében lejátszott El Clásicón Forrás: AFP/Javier Soriano

Mourinho első El Clásicójára a Camp Nou Stadionban került sor novemberben, és a portugál taktikája egyáltalán nem működött, a Barcelona átgázolt ellenfelén, amelynek szemernyi esélyt sem adott. Iniesta varázslatos passza után Xavi már a 10. percben vezetést szerzett, 8 perccel később pedig Pedro közelről megduplázta az előnyt. A szünetig összeszedte magát a Real, ám a második félidőben a Barca újra egy fokozattal feljebb kapcsolt és ízekre szedte ősi riválisát. Messi kiugratásából David Villa az 55. percben belőtte a harmadik hazai gólt, két perccel később pedig szintén egy ilyen összjáték után talált be a spanyol csatár. A kegyelemdöfést Jeffrén adta meg a 91. percben, aztán elszabadultak az indulatok, és a Messit brutálisan felrúgó, majd a Carles Puyolt is ellökő Sergio Ramost kiállította a bíró.

José Mourinho csapata 5-0-s vereséget szenvedett és totálisan megszégyenülten távozott a Camp Nou Stadionból.

nyilatkozta a rangadó után Mourinho, aki edzőként az El Clásicót megelőzően sosem kapott ki ekkora különbséggel.

Könnyű elfogadnom, mert igazságos. Nagyon-nagyon rosszul játszottunk, ők pedig fantasztikusak voltak. Ajándékoztunk nekik két gólt, amelyek a nevetségesség határát súrolták" - értékelt a portugál tréner.

Borzalmasan végződött Mourinho első El Clásicója Forrás: Notimex via AFP/Albert Salame

Mourinhónak még a 2010/2011-es évadban sikerült bosszút állnia a Barcelonán, a Spanyol Kupa döntőjét a Real Cristiano Ronaldo góljával 1-0-ra megnyerte, így a portugál sztáredző nem maradt trófea nélkül első madridi idényében.

Inter - Milan 0-6 (2001)

Az olasz labdarúgás egyik legnagyobb rangadója a milánói derbi (Derby della Madonnina), amely rengeteg emlékezetes mérkőzést hozott már a futballtörténelemben. 2001 májusában az Inter pályaválasztóként lépett pályára a Milan ellen a két csapat közös stadionjában, a legendás San Siróban. A kék-feketék számára ez a találkozó valóságos rémálommá vált, ugyanis a Milan óriási verést mért városi riválisára. A találkozót 78 ezer néző előtt Pierluigi Collina vezette, és Paolo Maldiniék már a 3. percben vezetést szereztek Gianni Comandini góljával, aki a 19. percben már kétgólosra növelte az előnyt.

A második félidőben végezte ki ellenfelét a Milan, amely további négy góllal - ezek közül kettőt a későbbi aranylabdás Andrij Sevcsenko lőtt - sokkolta a teljesen összeomló Intert.

Érdekesség, hogy a Milan 2001 márciusában kirúgta edzőjét, Alberto Zaccheronit, így ezt a történelmi győzelmet a Silvio Berlusconi által ideiglenesen kinevezett Cesare Maldini - Paolo Maldni apja - vezetésével érte el a csapat. Az Inter is edzőt váltott a 2000/2001-es klubidény közben, Marcello Lippi munkáját októberben köszönte meg a vezetőség. Az olasz válogatott szövetségi kapitányaként 2006-ban vb-győzelmet elérő szakembert Marco Tardelli váltotta a kispadon, aki a 6-0-s hazai vereség után nem sokáig maradt, a szezon végén távoznia kellett.

"A Milantól elszenvedett 6-0-s vereség után hetekig nem mutatkoztam nyilvánosság előtt" - nyilatkozta később Tardelli az Inter történetének legsúlyosabb hazai veresége után.

szabadkozott a kiütéses győzelem után a Milan akkori elnöke, Silvio Berlusconi, bocsánatot kérve az Inter első emberétől.

Berlusconi (jobbra) elnézést kért Morattitól (balra) a történelmi 6-0 után Forrás: calciomercato.com

Az idény végén az Inter a bajnokságban ugyan csak az ötödik lett, de némi vigaszt jelenthetett a klub számára, hogy legalább két ponttal megelőzte a hatodik helyezett Milant.

Borussia Mönchengladbach - Bayern München 5-0 (2021)

Németországban a Bayern München hosszú ideje egyeduralkodó és ritkán fut bele súlyos vereségbe. 2021 októberében azonban a Német Kupa második fordulójában olyan sokkoló eredmény született, amire nem sokan számítottak: a Mönchengladbach 5-0-ra kiütötte a bajor rekordbajnokot. A Bayern ráadásul nem tartalékos összeállításban lépett pályára, hanem szinte a legerősebb kezdőcsapatával, hiszen többek között Robert Lewandowski, Thomas Müller, Joshua Kimmich és Manuel Neuer is játszottak, de az összes sztár csődöt mondott, a Gladbach egyenesen átgázolt ellenfelén. A Borussia már a második percben vezetett, bő 20 perc után pedig már 3-0 állt az eredményjelzőn.

A második félidőben a svájci válogatott Breel Embolo két gólt még szerzett, a müncheniek megsemmisülve vonultak le a pályáról.

Szinte hihetetlen, de ez az eredmény állt a kijelzőn 90 perc után Forrás: AFP/Ina Fassbender

Nem voltunk jelen, nem nyertünk meg egyetlen párharcot sem az első félidőben. Ami csak balul sülhetett el, az balul sült el. Minden szituációban kudarcot vallottunk, ez totális, kollektív összeomlás volt" - nyilatkozta csalódottan a meccs után a bajorok sportigazgatója és korábbi játékosa, Hasan Salihamidzic.

A Bayern ezt megelőzően 1978-ban kapott ki utoljára ekkora különbséggel, akkor a Kaiserslautern ütötte ki szintén 5-0-ra.

A bajor csapat történetének rekordveresége továbbra is a Schalke elleni 7-0-s Bundesliga-kudarc 1976-ból,

de a Német Kupában ez a Mönchengladbach elleni 5-0-s vereség a valaha volt legsúlyosabb.

Müller és Lewandowski is alig hiszik el, hogy ekkora verést kapott a Bayern a Mönchengladbachtól Forrás: AFP/Ina Fassbender

Lille - Paris Saint-Germain 5-1 (2019)

A címvédő és éllovas PSG 2019 áprilisában a második helyezett Lille otthonában játszott rangadót, amelynek az erőviszonyok alapján egyértelmű esélyese volt. A hazai együttes már a 7. percben vezetést szerzett Thomas Meunier balszerencsés öngóljának köszönhetően, ám a párizsi sztárcsapat Juan Bernat révén négy perccel később kiegyenlített. A spanyol balhátvéd később negatív főszereplővé vált, ugyanis a 36. percben piros lapot kapott, mert utolsó emberként lerántotta a ziccerben kilépő Nicolas Pépét. Az emberhátrányba került PSG a második félidőben teljesen összeomlott és további négy gólt kapott a lendületesen és felszabadultan futballozó Lille-től.

Az 5-1-es vereség 2010 óta a legsúlyosabb, amit a Paris Saint-Germain a francia bajnokságban elszenvedett, ezt megelőzően legutóbb 2000-ben kapott 5 gólt bajnoki meccsen az együttes.

Kylian Mbappénak és társainak egyébként elegendő lett volna egy döntetlen is ezen a mérkőzésen a liga megnyeréséhez, ehelyett történelmi vereséggel zárult az idegenbeli rangadó, így a Lille bajnoki esélyei életben maradtak. Érdekesség, hogy a győztes csapat akkori edzője, az a Christophe Galtier volt, aki jelenleg a PSG-t irányítja.

A meccs után a párizsiak trénere, Thomas Tuchel a saját felelősségéről nem beszélt, ellenben nekiment a klub vezetőségének, panaszkodott a sérültek miatt, összekülönbözött Mbappéval és még a bírót is szidta.

Kylian Mbappéék nagy pofont kaptak a Lille-től, de a bajnokságot végül megnyerték Forrás: AFP/Francois Lo Presti

A bajnoki cím szempontjából a PSG számára azért nem volt annyira fájó ez a vereség, mert a csapat az idény végén megnyerte a francia ligát, a Lille-nek be kellett érnie a második hellyel, igaz, két évvel később bajnok lett Christophe Galtier együttese.