Gyomorforgató szélsőbaloldali tombolás a cannes-i díjátadón

Justine Triet francia rendezőnő Anatomie d'une chute (Egy zuhanás anatómiája) című filmjének részelete
Justine Triet francia rendezőnő Anatomie d'une chute (Egy zuhanás anatómiája) című filmjének részelete
Vágólapra másolva!
A politikát és a művészetet szánalmasan összekeverve, nevetséges politikai beszédet tartott Justine Triet, miután megkapta a legnagyobb művészfilmes díjat, a cannes-i Arany Pálmát. Gyakorlatilag felsorolta a szélsőbal összes követelését, a hiperóvatos Macron-kormányzatot diktatórikusnak nevezte. Mondhatnánk, hogy Justine Triet a francia Alföldi Róbert, persze, azzal a különbséggel, hogy a magyar baloldali "művész"-propagandistával szemben Justine Triet kétségtelenül jó rendező és sikeres is. Justine Triet előadása még Macron kulturális miniszterének is sok volt, gyomorforgatónak nevezte a szerinte tipikusan szélsőbaloldali beszédet.  
Vágólapra másolva!

- indította Justine Triet beszédét.

Az első fele igaz, a második hazugság: a szélsőbaloldali tüntetők végigtombolták Franciaországot, gyakorta fosztogattak is. A nyugdíjreform apropóján.

Justine Triet francia rendező, kezében a fesztivál fődíjával, az Arany Pálmával, amelyet az Egy bukás anatómiája (Anatomie d'une Chute) című filmjéért vett át a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén, 2023. május 27-én Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Beszédében egyébként köszönetet mondott főszereplőjének, Sandra Hullernek, amiért megengedte neki, hogy "testét és elméjét belakhatta", valamint forgatókönyvírójának, Arthur Harari rendezőnek. Ezután jött a szélsőbaloldali demagógia.

- jelentette ki a rendezőnő beszédében. Mégis, ki tagadta el? - lehetne feltenni a kérdést. A médiumok éjjel-nappal ezt mutogatták. Majd általánosságban kezdett politizálni.

„Az egyre inkább gátlástalanabbá váló hatalomgyakorlás mára más területekre is betört. Ez a legmegdöbbentőbb társadalmi szempontból,

mert ugyanez a folyamat a társadalom minden más területein is megfigyelhető, és ez alól a mozi sem kivétel.

A rendezőnő Arany Pálma-nyertes Egy zuhanás anatómiája című, két és fél órás, kicsit feminista, kicsit bűnügyi filmjét gyakorlatilag teljes egészében a francia állam fizette...

Rima Abdul Malak kulturális miniszternő nyilatkozatában gyomorforgatónak minősítette a rendezőnő beszédét, és Twitter-üzenetében nem mulasztotta el felhívni arra a figyelmet, hogy „a film nem jöhetett volna létre a francia mozifinanszírozási modell nélkül". A miniszternő egyébként libanoni francia, vállaltan keresztény politikus. Macron kormányának 2022 óta a tagja.

Rima Abdul-Malak, Franciaország kulturális minisztere Forrás: AFP/Zoulerah Norddine

A filmről az Origo itt írt részletesebben.