Mourinho teljesen kikészült, és mindenkit kiosztott

- fbl Horizontal
AS Roma's Portuguese coach Jose Mourinho (2nd-R) argues with players on the Sevilla bench during the UEFA Europa League final football match between Sevilla FC and AS Roma at the Puskas Arena in Budapest on May 31, 2023. (Photo by Ferenc ISZA / AFP)
Vágólapra másolva!
146 perc játék, kapufa, öngól, megadott, majd visszavont tizenegyes, ez volt minden idők legőrültebb európai kupadöntője, amelyet Budapesten rendeztek meg. A spanyol Sevilla végül tizenegyesekkel nyerte meg az Európa-ligát, az AS Roma edzője, Jose Mourninho most vesztett először nemzetközi kupadöntőt. A meccset pedig az a játékos döntötte el, aki a katari világbajnokságot is.

Az újonnan megépült Puskás Aréna legrangosabb mérkőzését rendezték meg szerdán este, az AS Roma-Sevilla labdarúgó Európa-liga döntőjét. Bár ebben az arénában rendeztek már Európa-bajnoki csoportmeccseket és Szuperkupa döntőt is,

ezek egyike sem volt olyan rangos, mint a másodikszámú európai kupasorozat fináléja.

Szurkolók a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla - AS Roma mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az alaphangot az olasz és a spanyol szurkolók már szerdán megteremtették, mert a magyar fővárosban egész álló nap tízezrek tomboltak és készültek a fináléra. A hangulat alapvetően békés volt,

ami nem hiányzott az az, hogy a lengyel Wroclaw ultrái Zuglóban megverjék a spanyol drukkereket.

A két klub táborának ellenségeskedése 10 évre nyúlik vissza: akkor a Wroclaw ultrái elvették a spanyolok zászlóit.

A két csapat a 2013-14-es idényben az Európa-liga playoffjában találkozott egymással, akkor a spanyol csapat 9-1-es összesítéssel jutott tovább. A két szurkolótábor közötti háború újabb helyszíne volt tehát Budapest, de a rendőrség szerencsére megfékezte az indulatokat.

Budapest, 2023. május 31. Az olasz csapat szurkolói a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla - AS Roma mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. május 31-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Európa-liga-döntő előtt egykori magyar válogatott labdarúgók vívtak barátságos kispályás mérkőzést egymással a Hősök terén. A magyar csapatban ott volt Király Gábor, Petry Zsolt, Tököli Attila, Lisztes Krisztián, Rudolf Gergely, Pisont István, Vincze Ottó, Guzmics Richárd, Vaskó Tamás és Fehér Csaba, míg a nemzetközi együttesben olyan ikonok léptek pályára, mint a Zalaegerszegen dolgozó William Gallas, Steffen Freund, Thiago Mendes, Esteban Cambiasso vagy éppen Luís Garcia.

Tényleg parádés volt a szerdai budapesti futballhangulat. A meccset megelőzően az aranylabdás Luis Figóval, az aranylabdás, aranycipős Hriszto Sztoicskovval és az UEFA elnökével, Aleksander Ceferinnel is találkozott Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.

Este 8 órakor már totális telt ház volt a Puskás Arénában, ahová a két csapat szurkolótábora mellett 20 ezer szerencsés magyar drukker is bejutott. A kupát a döntő nagykövete, Gera Zoltán hozta be a stadionba és tette a helyére, egy emelvényre.

Gera Zoltán, az Európa-liga nagykövete hozza be a Puskás Arénába a trófeát Forrás: AFP/Ferenc Isza

A meccs óriási kérdése az volt, hogy az alapvetően védekezésre berendezkedő olasz csapat ellen mire megy majd ennek a sorozatnak a specialistája, a Sevilla, amely eddig 6 alkalommal nyerte meg ezt a kupát. A Sevilla legutóbb 2020-ban győzött ebben a sorozatban. A Roma viszont egy évvel ezelőtt a Konferencia Ligát nyerte meg, azaz

Jose Mourinho egymás után két idényben is nemzetközi kupát nyerhetett - két különböző sorozatban.

Persze volt olyan Roma-szurkoló, aki már a mérkőzés elejét sem bírta kivárni és a nyitóünnepség közben békésen aludt a lelátón.

A kezdés előtt pár perces nyitóünnepséget is rendeztek a csodálatos Pukás Arénában. Az remekbeszabott ünnepség csak fokozta az addigi parádés hangulatot. Természetesen igazi sztárparádé jellemezte a döntőt: Marco Rossi, Francesco Totti, Lothar Matthäus – csak néhány név azok közül a sztárok közül, akik kilátogattak a Puskás Arénába a labdarúgó Európa-liga döntőjére.

A római szurkolók feszülten nézik csapatuk játékát Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A meccs egyik nagy kérdése az volt, hogy mennyi szerepet kap a világbajnok argentin Paulo Dybala, a Roma focistája. Mourinho a keddi sajtótájékoztatón csak ködösített, nem mondta meg, hogy játszik-e az argentin vagy sem, ehhez képest a kezdőcsapatba jelölte a dél-amerikai játékost. Az meg csak hab volt a tortán, hogy pont Dybala juttatta vezetéshez a Romát, amely alapvetően nem tett jót a meccsnek. Innentől kezdve ugyanis az olasz csapat tényleg a védekezésre rendezkedhetett be. Jellemző a helyzetre, hogy

az 53. percben, vagyis nem sokkal a második félidő kezdete előtt a bírónak már azért kellett figyelmeztetni az olaszokat, hogy ne húzzák az időt.

Erre aztán rá is fizettek, mert két perccel később egy jobboldali beadás után a Roma játékosa, Mancini olyan szerencsétlenül ért a labdához, hogy az a combjáról saját kapujába pattant. Ezzel az öngóllal egyenlített a spanyol csapat, amely az első félidőben Rakitic kapufáján kívül szinte semmit sem csinált.

Az olasz csapat játékosa, Paulo Dybala gólöröme a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla - AS Roma mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szinte felrobbant a stadion a Sevilla egyenlítő gólja után, a Roma is tudta, hogy megint támadnia kell, mert itt csak a védekezéssel nem lehet kupát nyerni. (Illetve lehet, ha eljutnak a tizenegyesekig.) A Sevilla gólja azért is jót tett a meccsnek, mert nem kellett a Roma masszív és statikus védőmunkáját bámulnia a közel 67 ezer nézőnek.

A 75. percben majdnem 11-est kapott a Sevilla. Bár Taylor angol bíró először tényleg büntetőt ítélt a spanyol csapatnak, de aztán a videóbírós visszajátszás után felülbírálta önmagát, megnyugtatva ezzel a kispad mellett folyamatos dührohamot kapó Roma-edzőt, Jose Mourinhót.

A portugál szakember amúgy elképesztő show-t csinált a döntőben azzal, hogy gyakorlatilag az első perctől az utolsóig megállás nélkül reklamált.

Ezzel természetesen a saját játékosai vállaról igyekezett levenni a terhet, de jegyezzük meg azt is, hogy a játékvezető lehetett volna egy cseppet határozottabb vele és az egyre durvuló játékosokkal szemben.

Az AS Roma edzője Jose Mourinho az oldalvonal mellett folyamatosan csinálta a műsort Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A 80. perc után már lehetett érezni, hogy ebből hosszabbítás lesz. A Roma játékában aligha volt benne a második gól.

Taylor, aki az első félidő végén 7 percet hosszabbított, most 6 percet tett rá, így a két félidő összesen 103 percig tartott, s ekkor még hátra volt a 2x15 perces hosszabbítás is.

Nagy kérdés volt tehát, hogy az erejével teljesen elkészülő olaszok mit kezdenek ezzel az újabb 30 perccel, de a látottak alapján itt már komoly fociban a részükről nem reménykedhettünk. A Sevilla játékában sokkal több volt a dinamika, de Mourinho csapatáról mindenki tudta, hogy az utolsó vérükig képesek a védekezésre.

Látványosnak nem lehetett nevezni a két csapat egyszerű játékát,

ez a döntő inkább az érzelmekről, a feszültségről, a bíráskodásról szólt. De hát túl nagy volt ahhoz a tét, hogy a két csapat bármelyike nagyobb kockázatot vállaljon. Összességben az első 103 perc maga volt az őrület a visszavont tizenegyessel, a rengeteg reklamálással, az öngóllal és a hangulattal.

A spanyol csapat gólöröme a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla - AS Roma mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hosszabbításban a világon semmi sem történt, de ez várható is volt. Egyik csapat sem mert már kockáztatni, úgy voltak vele, hogy jöjjenek a tizenegyesek. Erre utalt az is, hogy a hosszabbítás első félidejének végén Mourinho már egy füzetet lapozgatott, minden bizonnyal a portugál edző már a végjátékra készült. Mást nem tehetett, mert a csapata teljesen visszavett és semmit nem csinált.

A hosszabbítás második félidejének elején a római Ibanez arcát rendezték át, elég csúnyán nézett ki, folyt a vér, percekig állt a meccs. Ennél nagyobb izgalmat már nem hozott ez a negyedóra, s lassan éjfélt ütött az óra, amikor jöhettek a tizenegyesek. Jó, hogy jöttek, mert végre történt valami.

Annyt azért érdemes megjegyezni, hogy a játékosok összesen 146 percet voltak a pályán.

Taylor az első félidőre 7, a másodikra 6 percet pakolt rá. A hosszabbítás első 15 perce után 2 perc volt a ráadás, a második negyedóra után pedig 11 perc.

Anthony Taylor játékvezető, aki nevetséges módon számolta a perceket Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez már önmagában is nevetséges volt, de éppen ezért érdemelte meg az őrült jelzőt ez a döntő. És akkor jöhettek a tizenegyesek.

Itt pedig már tényleg nem nélkülöztük a drámát. Mert a Roma csapatában két olyan játékos hibázott, akinek a meccsen sokat kellett szenvednie.

Előbb Mancini hagyta ki, az a Mancini, aki öngólt rúgott a meccsen. A Roma másik hibázója a vérző szájú Ibanez volt. Hogy miért ők rúgták? Ezt csak Jose Mourinho tudhatja.

Egy biztos, az Európa-liga döntőt ugyanaz a játékos, Gonazlo Montiel döntötte el, aki a katari labdarúgó-világbajnokságot. Hihetetlen befejezése volt ez a döntőnek.

A Sevilla öröme a kupagyőzelem után Forrás: AFP/Ferenc Isza

Egy biztos, ezt a döntőt sokáig nem felejtjük el.

A lefújás után a pályán ünneplő Sevilla-játékosok érthetően boldogan nyilatkoztak a klub történetének hetedik El-sikere után.

- mondta a lefújás után a Sevilla horvát középpályása, Ivan Rakitic.

"Leírhatatlan, hogy mit érzek most. Ahogy ez a csapat küzdött és mindent beleadott, óriási érzelmek szabadultak most fel. Küzdelmes meccs volt, rengeteget kellett harcolnunk, hogy megtaláljuk a szabad területeket és megoldást találjunk a kihívásokra, de a csapat nem adta fel, folyamatosan küzdött a végéig, több mint 120 percen keresztül, szóval nagyon büszke vagyok a társaimra. Újra felállni Európa csúcsára és újabb címet nyerni, ez valami egészen elképesztő" - mondta Erik Lamela.

Mourinho a játékvezetőt okolta a vereség miatt Forrás: AFP/Ferenc Isza

A rómaiak mestere, José Mourinho hatodik európai kupadöntőjében először maradt alul. A portugál edző csalódottan értékelt a meccs után és teljesen kiakadt, mivel szerinte Anthony Taylor játékvezető többször is az ő csapatát sújtotta az ítéleteivel.

Nem véletlen, hogy a csalódott portugál edző a meccs után a nézők közé hajította az ezüstérmét.

A legszebb ez a videó: Mourinho már jóval a meccs után a stadion mélygarázsában ordít Taylor játékvezetővel:

A mérkőzés után mindig nagyon tisztességen és nyíltan beszélek. Ezt megelőzőn öt európai kupatrófeát nyertem, nyilván most a Puskás Arénából kevésbé büszkén fogok távozni, de büszke vagyok a játékosaimra.

Elképesztően hosszú döntő volt. Úgy érzem, hogy egyre többször nyúlnak bele a játékvezetők a mérkőzések alakulásába, ehhez már hozzá vagyok szokva, de egy ilyen döntőben erre nem számítottam volna. Meg kell nézni azokat a szituációkat, amiket szerintem nem megfelelően ítélt meg. Ott volt például Lamelának az a nagyon csúnya sérülést okozó megmozdulása. Gyakorlatilag lehetetlenné tették számunkra a játékot, sárga lapot adtak, amikor nem kellett volna, és amikor piros kellett volna, akkor csak sárgát adott a bíró" - kezdte értékelését Mourinho, aki akit a mérkőzés utáni interjúk során arról is kérdezték, hogy távozik e Rómából a nyáron.

"Először is csak haza szeretnék érni. Sajnos vasárnap az utolsó meccsnapon nem lehetek ott a kispadon eltiltás miatt, úgy kezel az Olasz Labdarúgó Szövetség, mintha egy bűnöző lennék, de most mindenképp szeretnék hazamenni és pihenni" – mondta Mourinho, a jövőjét firtató kérdésre, hogy marad e Rómában azt válaszolta: "Hétfőig egészen biztosan" - jelentette ki az olasz Sky Sportsnak adott interjújában a portugál mester.

A Sevilla hetedszer nyerte meg a második számú európai kupatrófeát Forrás: AFP/Odd Andersen

Jesús Navas a Sevilla egyetlen olyan játékosa, aki már a 2006-os UEFA-kupa-sikernél is tagja volt a csapatnak. A 37 éves rutinos futballista az újabb siker után a március végén kinevezett José Luis Mendilibar vezetőedzőt méltatta. A 62 éves spanyol tréner az Európa Liga legidősebb győztes edzője lett, megdöntve ezzel Maurizio Sarri rekordját, aki 60 éves volt, amikor 2019-ben győzelemre vezette a Chelsea-t.

"Amilyen szezonunk volt, ez egészen hihetetlen...A szurkolókkal együtt mi, játékosok is sokat szenvedtünk, de ismét megcsináltuk. Ez hatalmas dolog. Idén tényleg az volt az érzésem, hogy minden rosszra fordul, de a csapat felállt a padlóról. Megszerezték a vezetést, de utána végig nyomtunk, és sikerült egyenlíteni, és mentünk a második gólért. Végül a tizenegyesek döntöttek, de szerintem megérdemelten nyertünk.

– mondta Navas.

HOSSZABBÍTÁS:

Végezetül lássuk az Európa-liga-döntő legérdekesebb statisztikáit:

  • A Sevilla eddig hét nagy európai trófeát nyert, mindegyiket az UEFA-kupában vagy Európa Ligában. Csak öt csapat rendelkezik több európai trófeával: Real Madrid (16), Barcelona (12), Milan (9), Liverpool (9) és a Bayern München (8).
  • José Luis Mendilibar, a Sevilla edzője 62 évével és 78 napjával az Európa-liga legidősebb győztes edzője. Az olasz Maurizio Sarri rekordját döntötte meg, aki 60 évesen és 139 naposan vezette győzelemre a Chelsea-t 2019-ben.
  • Pedro Manfredini után Paulo Dybala mindössze a második külföldi játékos, aki gólt lőtt az AS Roma színeiben egy európai kupadöntőben. Manfredini 1961-ben a Vásárvárosok Kupájában volt eredményes a Birmingham ellen.
  • Dybala egyébként az első argentin játékos Hernan Crespo óta (1999), aki gólt lőtt egy UEFA-kupa vagy Európa-liga-döntőben.
  • José Mourinho pályafutása során először veszített el egy európai kupadöntőt.
    José Mourinho először volt a vesztes oldalon Forrás: MTI/Illyés Tibor
  • Az AS Roma fennállása során másodszor jutott el tizenegyespárbajig egy európai kupadöntőben, mindkettőt elbukta. Az olasz csapat legutóbb az 1984-es BEK-döntőben kapott ki a Liverpooltól.
  • Az UEFA-kupa/Európa Liga történetében először fordult elő, hogy három egymást követő döntő is hosszabbításba torkollott.
  • A spanyol csapatok nyerték meg a legutóbbi 18 olyan nagy európai döntőt, amelyben nem spanyol ellenféllel kerültek szembe, egészen a Real Madridnak a Bayer Leverkusen elleni 2002-es Bajnokok Ligája-döntőig visszamenőleg.
  • A Sevilla (6) és a Roma (7) Európa-liga-döntőben 13 sárga lapot osztottak ki, ami az eddigi legtöbb volt egy Európa-liga-mérkőzésen. Ráadásul az a hét, amennyit Roma kapott, a legtöbb, amit bármelyik csapat a sorozat döntőjében kapott.

Európa-liga, döntő:
Sevilla (spanyol)-AS Roma (olasz) 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel 4-1
Puskás Aréna, 61 476 néző
Játékvezető: Anthony Taylor (angol)
Sevilla: Bono - Jesús Navas (Montiel, 95.), Badé, Gudelj (Marcao, 128.), Alex Telles (Rekik, 95.) - Fernando (Jordan, 128.), Rakitic - Ocampos, Óliver Torres (Suso, a szünetben), Bryan Gil (Lamela, a szünetben) - en-Nesziri.
AS Roma: Rui Patrício - Ibanez, Mancini, Smalling - Spinazzola (Llorente, a hosszabbítás szünetében), Cristante, Matic (Bove, 120.), Zeki Celik (Zalewski, a hosszabbítás előtt) - Pellegrini (El Shaarawy, a hosszabbítás szünetében), Abraham (Belotti, 75.), Dybala (Wijnaldum, 68.)
gólszerzők: Mancini (55., öngól), illetve Dybala (35.)
sárga lap: Rakitic (65.), Lamela (109.), Jordan (121., pályán kívül), Montiel (124.), Ocampos (130.), illetve Matic (21.), Pellegrini (45.), Mancini (48.), Cristante (65.), Zeki Celik (74.), Zalewski (105.)