Rejtélyes sebekkel teli tengeri lény vetődött partra Amerikában

Vágólapra másolva!
Egy különös csőröscetféle tetemét mosta partra a víz Kaliforniában. A testén karmolások nyomait fedezték fel, egyelőre rejtély, mi végezhetett vele.
Vágólapra másolva!

A Live Science szerint még nem sikerült az elpusztult állat faját meghatározni. Fején furcsa sebek, testén karcolások voltak megfigyelhetők. A szakértők nem tudták megmondani, mi okozta a sérüléseket, és pontosan miben pusztult el a tengeri emlős.

A közel 5 méter hosszú testet május 15-én találták meg a Jug Handle Állami Természetvédelmi Rezervátum területén, a maradványokat a Noyo Tengertudományi Központ és a Kaliforniai Tudományos Akadémia vizsgálta. A kutatók mintákat gyűjtöttek a cet bőréből, szerveiből és koponyájából, majd azokat a Nemzeti Tengeri Emlősök Szövetbankjába továbbították alaposabb vizsgálatok céljából.

Forrás: Noyo Center for Marine Science

A csőröscetfélékről viszonylag keveset tud a tudomány. A kutatók szerint 12 fajuk ismert, de közülük mindössze néhányat tanulmányoztak behatóbban a szakemberek. A nehézségeket az okozza, hogy a csőröscetek más tengeri emlősöknél mélyebb vizekben érzik otthonosan magukat.

Sascha Hooker tengerbiológus szerint az állat lehet Hubbs-féle csőröscet (Mesoplodon carlhubbsi), Stejneger-féle csőröscet (Mesoplodon stejnegeri) vagy ginkgófogú csőröscet (Mesoplodon ginkgodens), esetleg perui csőröscet (Mesoplodon peruvianus), a pontos meghatározáshoz viszont DNS-vizsgálatra lenne szükség.

Az állat csőrének környékén csúnya sérüléseket azonosítottak, azonban nem tudni, ezeket mi okozhatta. Az egyik lehetséges megoldás, hogy hajó ütötte el, a tengeri emlősök ugyanis gyakori áldozatai a megnövekedett hajóforgalomnak. Azt is meg kell majd határozni, hogy a testen talált sérülések a partra vetődés előtt vagy után keletkeztek. Könnyen lehet, hogy több sérülés múltbéli események, például riválisokkal folytatott párbajok során keletkezett, egyelőre azonban az állat nemét nem sikerült meghatározni.

Forrás: Noyo Center for Marine Science

Hooker szerint az állat halála idején már rossz egészségi állapotban lehetett, valószínűleg éhezett és műanyagot is nyelt, ami tovább rontott esélyein.

A tetemen parazitákat is felfedeztek a kutatók, ezek vizsgálata segíthet feltérképezni a csőröscet vándorlásának útvonalát.