Frissítést kap a Windows 98 az európai űrszondán

Mars Express
Az ESA Mars Express űrszondájának művészi ábrája
Vágólapra másolva!
Részletesebben lesz képes nagyobb területet átfésülni a Mars Express műszere.
Vágólapra másolva!

Az űrkutatás iránt érdeklődők jó eséllyel tisztában vannak vele, hogy mai fogyasztói szemmel nézve egészen megdöbbentő szoftverek futnak a világűr feltérképezésére használt űreszközön, az Európai Űrügynökség (ESA) lobogója alatt 2003 végén Mars körüli pályára állt Mars Express űrszonda fedélzeti számítógépén például Windows 98-alapú szoftver található.

Az ESA Mars Express űrszondájának művészi ábrája Forrás: NASA/ESA/JPL/Caltech

Az ESA most bejelentette, hogy nagy szoftverfrissítést kap a 19 éve hűségesen adatokat szolgáltató űrszonda egyik legfontosabb berendezése, a vörös bolygón földfelszín alatti vizet sikerrel kereső MARSIS radar. A műszert az Istituto Nazionale di Astrofisica üzemelteti az Olasz Űrügynökség finanszírozása mellett.

A frissítésnek köszönhetően a hatékonyabb jelvétel és jelfeldolgozás miatt az eszköz minden eddiginél részletesebb adatokat tud majd szolgáltatni nem csak a Mars, de a Phobos nevű holdjának felszín alatti összetételéről. További óriási előrelépés, hogy a szükségtelen adatok jobb kiszanálásának köszönhetően ötszörösére nőhet az egy füst alatt feltérképezhető terület.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!