Vágólapra másolva!
Ugyan az elmúlt évtizedekben sokat változott és finomodott a profi ökölvívás, legalábbis a statisztikák azt mutatják, hogy csökkent a halálesetek száma a bokszban, de még mindig előfordul, hogy egy-egy meccs tragikus véget ér. Júniusban meghalt a dél-afrikai Simiso Buthelezi, aki idén már a harmadik olyan bokszoló, aki ringben szerzett sérülései miatt vesztette életét. Ennek kapcsán összegyűjtöttük az ökölvívókat, akik a közelmúltban haltak meg hasonló okok miatt.

Egy felmérés szerint 1890 és 2019 között 1876 ökölvívó halt meg világszerte közvetlenül a mérkőzéseken szerzett sérülések miatt. Ebből vezették le, hogy átlagosan évi 13 áldozatot szed az ökölvívás. Érdekesség, hogy mielőtt a kesztyűk használatát bevezették a sportágba, vagyis 1740 és 1889 között „csak" 266 halálesetről számoltak be. Mindezt Manuel Velazquez felméréseiből tudhatjuk. A floridai férfi egy 20. századi bokszellenes aktivista volt, aki aprólékos iratokat vezetett a bokszhoz kapcsolódó halálesetekről. Történt ugyanis, hogy 1938-ban Velazquez egyik barátja, Pete Nebo

a ringben kapott ütéseknek köszönhetően olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy elmegyógyintézetbe került.

Mindez arra késztette Velazquezt, hogy adatokat gyűjtsön a bokszsérülésekről és halálesetről. Velazquez 1994-ben meghalt, a feljegyzései pedig Joseph R. Svinth kezébe kerültek, aki folytatta elődje munkásságát, ám 2011 óta nem frissítette az adatbázisát, pedig azóta is történnek halálesetek a ringben.

Amikor Muhammad Ali padlóra küldte a félelmetes erejű nehézsúlyú bokszolót, Sonny Listont Forrás: AFP/Files

A statisztikák persze nem feltétlenül támasztják alá ennek gyakoriságát, hiszen a 2000-es években már csak 103 halálesetről számoltak be. A csökkenés elsősorban a szabályváltozásoknak köszönhető, hiszen a bokszolók egyre vastagabb kesztyűket viselnek, és a menetek számát is lecsökkentették, így eleve kevesebb ütés érheti a fejet.

Egyes szakértők szerint viszont a nagyobb, 10-12 unciás kesztyűk éppen ellentétes hatást váltanak ki, hiszen nem csak véd, de a kipárnázottság miatt jóval nagyobbat is mernek vele ütni, mint egy vékonnyal, hiszen az öklöt is megvédi.

Idén már hárman haltak meg a ringben

Legutóbb június elején végződött trédadáival egy bokszmérkőzés, amikor Simiso Buthelezi könnyűsúlyú ökölvívó akkora ütést kapott a tizedik menetben, hogy utána teljesen megzavarodott, és a levegővel kezdett el verekedni.

Nem is meglepő, hiszen mint később kiderült, súlyos agykárosodást szenvedett. A 24 éves sportolót ugyan kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

- mondta a tragédia után Bheki Mngomezulu, Buthelezi edzője.

Nem ez volt idén az egyetlen haláleset, ugyanis alig egy hónappal korábban a török származású német ökölvívó, Musa Yamak szívrohamot kapott a ringben. A 38 éves sportember veretlen volt az összecsapás előtt, viszont a harmadik menet kezdete előtt földre rogyott és eszméletlenül összeesett. A 2021-ben WBFI-címet nyert bokszoló a kórházban halt meg. A győzelmet pedig a veterán ugandai harcosnak, Hamza Wanderának ítélték. Januárban az orosz-örmény Arreszt Szahakjan hunyt el, mindössze 26 évesen.

Halálesetek a közelmúltból

2018-ban novemberében egy thaiföldi thai boksz mérkőzésen vesztette életét a korábbi olasz világbajnok, Christian Daghio. A 49 éves harcos egy világbajnoki övért lépett ringbe a thai Don Pareuang ellen. Az utolsó menetben viszont a sokkal fiatalabb riválisa kétszer is a padlóra küldte. Az eszméletlen sportolót azonnal kórházba szállították, de pár nappal később meghalt.

Egy évvel később, 2019-ben viszonylag rövid időtávon belül négy bokszoló is meghalt. Ezek közül talán a legismertebb Patrick Day esete, aki a kiütéses veresége után belehalt agysérülésébe. A kis középsúlyú amerikai bokszolót Charles Conwell ütötte ki a tizedik menetben. A 27 éves ökölvívót eszméletlen állapotban vitték kórházba, ahol agyműtéten esett át. Négy napig kómában volt, de végül már nem tudták megmenteni az életét.

Az amerikai ökölvívót már a ringből is hordágyon vitték ki Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Dylan Buell

2019. június 23-án az orosz Makszim Dadasev technikai KO-val kapott ki a Puerto Ricó-i Subriel Matiastól. A szentpétervári harcos ugyan egyszer sem került a padlóra, de a mérkőzés végén összeesett és kritikus állapotban vitték kórházba, ahol agyműtétje után belehalt a sérüléseibe. Két nappal később Hugo Santillan a WBC Latino Silver könnyűsúlyú címéért szállt ringbe Eduardo Javier Abreu ellen. A döntetlennel végződött összecsapás eredmény hírdetésén már látszott, hogy a 23 éves argentin bokszoló nincs teljesen magánál, végül teljesen elvesztette az eszméletét. A kórházba szállítás után azonnal életmentő műtétet hajtottak rajta végre az orvosok, de két nappal később elhunyt a fiatal sportoló.

28 évesen belehalt agysérülésébe az orosz bokszoló Forrás: Twitter

Interjú közben lett rosszul, bajnokként halt meg

Scott Westgarth igazi győztes volt. A brit bokszoló 2018. február 25-én halt meg, azt követően, hogy megnyerte félnehézsúlyú meccsét Dec Spelman ellen Doncasterben. A 31 éves sportoló az összecsapás utáni interjúk során lett rosszul, az öltözőben pedig összeesett. Fejsérülése miatt ugyan kórházba szállították, de nem sokkal később meghalt.

Spelman egyébként tragédia óta minden évben lerója a tiszteletét ellenfele előtt a közösségi médiában.

- írta tavaly a Twitteren.

Francisco "Frankie" Leal mexikói profi bokszoló 2012 márciusában úgy kiütötték, hogy hordágyon kellett kivinni a ringből. 2013 októberében azonban visszatért a kötelek közé, nem tudhatta, hogy karrierje tragikus véget fog érni. A Raul Hirales elleni meccsen Leal a brutális erejű, fejére mért ütések után még a ringben összeomlott, majd nem sokkal később kómába esett. A mexikói bokszsport egyik nagy reménységének életéért hiába küzdöttek az orvosok, súlyos agysérülései miatt három nappal a mérkőzést követően meghalt.

Francisco Leal akkora ütést kapott, hogy azonnal kómába esett Forrás: AFP/Paul J. Richards

Az ausztrál Davey Browne Jr. 2015 szeptemberében vesztette életét, miután a Fülöp-szigeteki Carlo Magalival bokszolt. A kétgyermekes családapát a 12 menetes összecsapás utolsó menetében, 30 másodperccel a vége előtt kiütötte ellenfele, négy nappal később pedig belehalt sérüléseibe.

– mondta az eset után egy szemtanú.

Az esetet követően az Ausztrál Orvosi Szövetség (AMA) a sportág betiltását kezdeményezte.

"Egy ütés ölhet, akár péntek este a kocsma előtt, akár az ökölvívóringben, és így fiatalemberek élete tragikus módon érhet véget.

Az ökölvívás jellegéből kifolyólag időről időre előfordulnak ilyen esetek, amelyek belső vérzést, visszafordíthatatlan agykárosodást okoznak, aminek következtében a sérültek elhunynak vagy agykárosodással kénytelenek tovább élni" – mondta Browne halála után dr. Stephen Parnist, az AMA alelnöke az ausztrál ABC-nek.

Az évek során bekapott brutális erejű ütések maradandó agykárosodást okozhatnak a bokszolóknak Forrás: Science Photo Library via AFP/VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Victor Habbick Visions/Science P

Egy halálesetnél talán csak az szörnyűbb, ha tragikusan fiatalon következik be a vég. Rashed Al-Swaisat 18 éves korában hunyt el tavaly áprilisban. A jordán ökölvívó egy Lengyelországban rendezett ifjúsági világbajnokságon vett részt a félnehézsúlyúak mezőnyében, majd az utolsó meccsén kiütéses vereséget szenvedett. Már a helyszínen elkezdték az ellátását, majd kórházba szállították és sürgősségi agyműtéten esett át, de végül nem tudták megmenteni az életét. Az eset azért is érdekes, mert a Nemzetközi Bokszszövetség (AIBA) ifjúsági tornáin kötelező a puha bőrből vagy műanyagból készült fejvédő használata.

Az előző sportolónál is fiatalabb volt Ed Bilbey, aki 2017-ben mindössze 17 évesen halt meg egy amatőr meccsen.

A fiatal ökölvívó a meccs után még kezet fogott ellenfele edzőjével, majd visszaállt a bíró mellé, hogy az győztest hirdethessen, ekkor esett össze.

A beszámolók alapján nem volt durva meccs, sportszerűen küzdöttek a felek, akik egyébként a szorítón kívül barátok voltak. Bilbeyt azonnal kórházba szállították, de mire odaértek a fiú már halott volt.

A női ökölvívásról talán kevesebbet hallani, ám ott sem cicaharc folyik. Tavaly augusztus végén egy 18 éves lány, Jeanette Zacarias Zapata halt bele brutális sérüléseibe. A negyedik menet hajrájában a sarokba szorította a mexikói tehetséget a riválisa, ki több tiszta ütést mért a fejére. A jelző gongszó után Zapata már alig bírt elmenni a sarkokig, ezért edzője, aki egyben a párja is volt, Jovanni Martinez azonnal a segítségére sietett és lefektette a földre, majd a helyi orvosok ellátták, ezek után kórházba szállították. A fiatal lányt öt napig mesterséges kómában tartották, de végül nem tudták megmenteni, a szervezete feladta a küzdelmet.

Jeanette Zacarias Zapata kemény ütéseket kapott Marie-Pier Houlétől Forrás: YANNICK MALTAIS /THE CANADIAN PRESS

Mindegyikük esete egy kicsit más, ugyanakkor rámutat arra is, hogy közülük néhány könnyen elkerülhető lett volna a szabályok a betartásával, mint ahogy arra is, hogy a nemzetközi szövetségnek még határozottabban kell lépnie a biztonságosabb boksz irányába.

– mondta korábban Peter McCabe, a Headway agysérüléseket vizsgáló szövetség vezetője a The Independentnek.

A nehézsúlyú boksz nagy reménysége, Jared Anderson (b) tavaly elhódította a Junior NABF bajnoki címét Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sarah Stier

Természetesen mindig látványos küzdelmet akar látni a néző, akárhányszor egy ökölvívó a kötelek közé lép, de néha könnyű elfelejteni, hogy ezek az összecsapások mekkora veszélyt tudnak hordozni magukban. Persze, a bokszolók tisztában vannak azzal, milyen kockázatot vállalnak, amikor a ringbe lépnek, hiszen sérüléseket szenvedhetnek el és okozhatnak is, de a harci szellem felülírja az aggódást. A halálesetek viszont mindig fájdalmasan emlékeztetnek arra, hogy a boksz még mindig lehet élethalálharc.