Megtudtuk a Szigeten, milyen amikor a sztárok a magyar nyelvvel küzdenek

Sziget fesztivál 2022, óbudai Hajógyári-sziget,
Budapest, 2022. augusztus 11. A közönség a brit Bastille indie pop zenekar koncertjén a 28. Sziget fesztivál második napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 11-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Szerdán örömmel konstatáltuk, hogy van igény a metálra is a Szigeten, csütörtökön pedig az is kiderült, hogy nem csak a pop- és az elektronikus zene vonz hatalmas tömeget. A hazánkba rendszeresen visszatérő Bastille pop-rock dalai alaposan megmozgatták a közönséget, az amerikai rock szupersztárja, a Kings Of Leon pedig bár rutinos, de monumentális koncertet adott.
Vágólapra másolva!

Nem túl kedvező előjelekkel indult a Sziget második napja, egész délután lógott az eső lába és úgy tűnt, éppen az esti főattrakciók ideje alatt kapnak majd egy kiadós záport a nyakukba a fesztiválozók. Nem így történt és a borús idő sem vette kedvét a látogatóknak, sőt, annak ellenére, hogy a szervezők azt állították, erre a napra jóval kevesebb jegyet adtak el, kora este már hatalmas tömeg volt a nagyszínpadnál a Bastille koncertjén.

Bastille Forrás: MTI/Mónus Márton

Az angol pop-rock csapat jó viszonyt ápol a magyar rajongókkal, 2014 óta ez már a hetedik koncertjük volt hazánkban, és annak ellenére, hogy a 2013-as Pompeii című szuperslágerük óta nem gurítottak hasonlóan nagyot, a rajongótáboruk nem csökken, hanem szemlátomást csak gyarapszik. És nyilván a világ minden táján hasonlóképpen soktízezres közönséget vonzanak, Dan Smith énekesen mégis érezni lehetett, hogy igencsak meg van illetődve a hatalmas tömeg láttán.

Meg is próbált néhány szót magyarul beszélni, de beletört a nyelve, aztán elnézést kért a hazai nézőktől, mondván, hogy a magyar nyelv szívás.

Ezt követően pedig azt is kijelentette, hogy a Sziget az egyik legjobb fesztivál a világon, mindez bár sablondumának tűnhet, de valószínűleg nem az, a rendezvény kiemelt szerepet játszott mindig is az európai karrierjükben.

A közönség a Bastille koncertjén Forrás: MTI/Mónus Márton

A lelkesedése átragadt a közönségre, akik még a lassabb, kevésbé fesztiválkompatibilis dalokra is ugyanúgy táncoltak, mint a dinamikusabb slágereikre.

Őket követte a Kings Of Leon. Az amerikai csapatról egyébként éppen azt lehet elmondani, mint a Bastille-ról: több mint tíz éve egyetlen nagy slágert sem írtak, a kétezres évek közepén azonban olyannyira berobbantak a rockzenei életbe, hogy azóta is a világ minden táján szenzációnak számít a koncertjük és a legnagyobb fesztiválokon is főfellépők.

Kings Of Leon Forrás: MTI/Mónus Márton

És nyilvánvalóan nem vonzottak olyan brutális tömeget, mint előző este Dua Lipa, de nem mondhatnánk, hogy ne arattak volna sikert.

Azt azonban be kell látni a Kings Of Leon kapcsán, hogy - legalábbis mára már - egyáltalán nem egy dinamikus banda, de aki látta őket 2015-ben, amikor szintén főfellépők voltak a Szigeten, vagy ismeri a dalaikat, azt pontosan tudta, mire is számíthat. A profizmusuk elvitathatatlan:

hatalmas kivetítőkkel monumentális látványt teremtettek, a hangosítás hibátlan volt, a dalok pedig lemezminőségben szólaltak meg.

Kings of Leon Forrás: MTI/Mónus Márton

Egyedül a tűz hiányzott belőlük, keveset kommunikáltak a közönséggel, érződött, hogy rutinból játszanak, de nem ma kezdték a szakmát, nyilvánvalóan álmukból felébredve is bármikor levezényelnek egy tökéletes showt, így tettek tegnap este is.

A közönség nagy része csak az olyan gigaslágerekre tombolt, mint a Sex On Fire, de a csütörtök egyébként is inkább pihenőnap volt a hétvégi őrület előtt. Ma este Justin Bieber valószínűleg Dua Lipánál is hatalmasabb tömeget generál és egyben jó tíz évvel megfiatalítja a fesztiválozók átlagéletkorát.