Ez történik a testünkkel, ha rendszeresen fogyasztunk körtét

körte
Vágólapra másolva!
A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely akár sós vagy édes receptek része is lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik - írja a magyarmezogazdasag.hu.
Vágólapra másolva!

Nagyszerű íze mellett a körte tápanyagokban is bővelkedik.

Egy közepes méretű körte remek rost- és C-vitamin-forrás, mindössze 100 kalóriával.

Gyümölcsönként hat gramm rostot tartalmaz, emellett vérnyomáscsökkentő káliumot, K-vitamint, rezet, magnéziumot és B-vitaminokat is. A körte számos bioaktív vegyületben, például antociánokban is gazdag, amelyek fogyasztása szintén számtalan egészségügyi előnnyel jár, többek között csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.

Két őszi szupergyümölcs: az alma és a körte Forrás: Shutterstock

A körte alacsony glikémiás indexű ételnek számít, részben magas rosttartalmának köszönhetően. Mi több, a Food and Function című szaklapban megjelent tanulmány elemezte az alma- és körtefogyasztás összefüggését a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával.

A kutatók arról számoltak be, hogy

18 százalékkal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata azok körében, akik rendszeres alma és körte fogyasztásról számoltak be,

szemben azokkal, akik kevesebbet fogyasztottak.

Minden körte, amit a hét folyamán megeszünk, körülbelül három százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Ha napi egy körtével egészítenénk ki az étrendünket, a becslések szerint 21 százalékkal csökkentenénk a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát! A körte jótékony fitotápanyagai révén feltételezhetően antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik.

A körte természetes immunerősítő Forrás: Thinkstock

A körte, különösen a színes héjúak, jótékony fitonutrienseket, például flavonoidokat tartalmaznak. A flavonoidokról ismert, hogy a szabad gyökök semlegesítésével segítik a gyulladások mérséklését. Valamint hozzájárulhatnak az érrendszer egészségének javításához, és csökkenthetik a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség bizonyos típusainak kockázatát. Más tanulmányok szerint a flavonoidok segítenek csökkenteni az asztmával és számos más, a korai öregedéssel összefüggő betegséggel kapcsolatos tüneteket és kockázatot.