Kiderült: nagy bajban vannak az ukránok

háború, ukrán válság 2022, ukrajna, orosz-ukrán, orosz, konfliktus,
Mikolajiv, 2022. augusztus 9. A Szentjánosbogár nevű ukrán felderítő egység katonái kisteherautóval utaznak állásukba a dél-ukrajnai Mikolajivi területen húzódó orosz frontnál 2022. augusztus 8-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Az új ukrán törvénymódosítási javaslat értelmében a 60 év feletti férfiakat is behívhatnák a seregbe az általános mozgósítás idején.
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament egyik képviselője azzal a törvénymódosítási javaslattal állt elő, hogy a 60 év feletti férfiakat is behívhassák a seregbe az általános mozgósítás idején – írja a Mandiner.

Az orosz-ukrán konfliktus miatti emberi erőforrás utánpótlásának problémáját kívánják orvosolni a törvénymódosítási javaslattal, ugyanis

elfogytak a behívható katonák, és már a nyugdíjasokat is harcba küldenék.

Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A Golosz parlamenti frakciójának tagja szerint „nagyon sok 60 év feletti ukrán állampolgár" szeretne belépni a hadseregbe és az orosz megszállók ellen harcolni. Ám a hatályos törvény szerint a 60. életévüket betöltött személyek már nem hadkötelesek, nem lehet őket behívni.

Az ukrán honatya ezen a szerinte áldatlan állapoton kíván változtatni oly módon, hogy

megemelné a hadkötelezettségi korhatárt.

Igaz, a törvényjavaslat nem vonatkozna mindenkire. Csak azok a 60 évesnél idősebb férfiak ölthetnék magukra az egyenruhát, akik önként jelentkeznek katonai szolgálatra.