Ilyen nincs! Katar újabb döbbenetes dologra készül

athletics Horizontal
Az ugandai Fred Musobo a 2019-es atlétikai vb-n Dohában a maratonfutás közben
Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság helyszínén egyre többször hallani, hogy Katar nem elégszik meg azzal, hogy megrendezte a világ legnézettebb és legnépszerűbb sporteseményét. A katari emír ennél is többre vágyik.

Mégpedig a 2036-os nyári olimpia megrendezésére. Az ugyanis a következő olyan nyári ötkarikás esemény, amelynek még nincs meg a házigazdája. A 2024-est Párizsban, a négy évvel későbbit Los Angelesben rendezik, míg 2032-ben az ausztráliai Brisbane lesz a rendező.

A focivébét látva kijelenthető: ha csak a pénz számít, ennek a rendezésnek sem lesz akadálya.

Mondjuk egy nyári olimpia logisztikailag sokkal nagyobb kihívás, hiszen ott a sportolók és a médiamunkások száma is 10-10 ezer fő. A focivébén a sportolók és a csapatok száma ennél jóval kevesebb. 2036-ig még 14 év van, Katar ezalatt bármit megépíthet.

Szavazzon!

Van esély arra, hogy Katar 2036-ban nyári olimpiát rendezzen?

Mondjuk egy olimpiai falut, vagy egy hatalmas bevásárlóközpontot, amelynek belsejében berendezik a hegyikerékpárra, vagy a kajak-szlalomra alkalmas pályát. Vagy két bevásárlóközpontot. Vagy akármennyit. Amiben lesz egy olimpiai helyszín és a nézők két versenyszám között kedvükre vásárolgathatnak.

Az ugandai Fred Musobo a 2019-es atlétikai vb-n Dohában a maratonfutás közben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ezek első hallásra vicces vagy inkább őrült dolgoknak tűnnek, de nem azok. Doha 2019-ben már rendezett szabadtéri atlétikai vb-t, amelyet a légkondicionált stadionban sikeresen bonyolítottak le. A gond akkor a maratonfutással volt. Hiába rendezték ezt a számot éjfélkor, sokan feladták, rosszul lettek, nem tusták a versenyt befejezni.

A katari atlétikai vb szeptemberben volt.

2024 februárjában (tehát a párizsi olimpia előtt) pedig Doha rendezi meg a FINA vizes-világbajnokságot. Azaz: Katar nem csak a focivébét, de a világ 2 legnagyobb sporteseményét (atlétikai vb, vizes vb) is megrendezte, illetve megrendezi. A Forma-1 is betört már ide, 2021-ben Katari Nagydíjat is rendeztek.

A Forma-1 is betört Katarba Forrás: Xavi Bonilla / DPPI

Az olimpiai sportágak közül volt itt már asztalitenisz vb, súlyemelő vb és férfi kézilabda vb is. Utóbbira - mivel Katarnak nem volt saját válogatottja -, úgy álltak ki, hogy egy csomó európai országból megvásároltak és honosítottak sportolókat. Ezt egy olimpia kapcsán is meg tudnák tenni, mert a pénz itt sem számít. Katarban alanyi jogon gyakorlatilag nincs értelmezhető sportélet - már ami egy nyári olimpiát illeti. De a rendező ország minden sportágban indíthat versenyzőket.

Katarnak nincs női kézilabdacsapata? Nem baj. Csinálnak, vásárolnak.

Ha az olimpia decemberben lenne (ennek elvileg nincs akadálya, csak a világ sportszövetségeinek kellene átalakítani a versenynaptárt), akkor simán meg lehetne rendezni a szabadtéri számokat is. Akár a maratonfutást is.

Decemberi kezdéssel amúgy soha nem rendeztek még nyári olimpiát.

Az 1964-es tokiói, az 1988-as szöuli és a 2000-es Sydneyben rendezett játékok voltak ősszel, de azok is vagy szeptemberben, vagy októberben. Az 1956-os melbourne-i olimpia kezdete november 25., a vége december 8. volt. Az 1904-es St. Louisban megrendezett olimpia záróünnepsége 1904. november 23-án volt, de akkor még teljesen mások voltak a rendezés feltételei. Az 1904-es játékok ugyanis július 1-én kezdődtek és november 23-ig húzódtak el.

Ami az olimpiai maratonfutást illeti, a szervezők az összes olyan utcát klimatizálnák, ahol a verseny megy. Ez önmagában teljes őrület. Mint ahogyan az is, hogy bárkiknek eszébe jut az, hogy egy ilyen kis ország megrendezze a nyári olimpiát.

Csakhogy tudjuk: a pénz itt nem számít.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig van annyira korrupt szervezet, mint a FIFA. Ráadásul a katari emír eléggé befolyásos tagja az NOB-nak, Katar pedig már pályázott egyszer, a 2032-es olimpiát nézte ki magának. Szerencsére azt Brisbane kapta meg.

Szerencsér Brisbane lesz a 2032-es olimpia házigazdája Forrás: indiashorts.com

Szóval, ne lepődjünk meg, ha a NOB Katar mellett teszi le majd a voksát, amikor a 2036-os nyári olimpia rendezéséről dönteni kell. A giga sportesemények megrendezése ugyanis egyre inkább azoknak az országoknak a privilégiuma lesz, amelyek képesek ezeknek az anyagi hátterét megteremteni. Márpedig az Arab-félszigeten ez sosem volt és sosem lesz probléma.

Ez nem. Más meg úgysem számít.