Megdöbbentő felfedezés: pusztító aszteroidák közelítenek a Föld felé

aszteroida, kisbolygó, becsapódás
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség (ESA) állandóan frissülő kockázati listája az összes olyan objektum katalógusa, amelyre nem nulla becsapódási valószínűséget számoltak ki - vagyis becsapódhat a Földbe.
Vágólapra másolva!

Az ESA aszteroida-becsapódási táblázata a linkre kattintva érhető el.

Minden egyes bejegyzés tartalmazza annak a földközelségnek a részleteit, amely a legnagyobb becsapódási kockázatot jelenti a Palermo-skála szerint. A Palermo-skála (másik nevén Palermo Gyakorlati Becsapódásveszély Skála) egy olyan logaritmikus skála, melynek segítségével a csillagászok felmérhetik a földközeli objektumok becsapódásának valós veszélyét. Két adatból számolja ki a veszélyfaktort: a találati valószínűség és a becsült mozgási energia.

A jegyzék tartalmazza a dátumot, a méretet, a sebességet és a valószínűséget.

Aszteroidabecsapódás illusztrációja Forrás: Science Photo Library via AFP/ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Andrzej Wojcicki/Science Photo L

A becsapódástörténeti adatok táblázatos és grafikus formában is kiválaszthatók. A becsapódási táblázathoz, a fizikai tulajdonságokhoz és a pályavizualizálóhoz linkek vezetnek. A legtöbb esetben a táblázatban bemutatott méretet az abszolút magnitúdóból indirekt módon becsülték meg, és csillag jelzi, ha a bizonytalanság nagy.

Ha a szakirodalomban jobb mérés áll rendelkezésre, az helyettesíti a becsült értéket. A bejegyzések alapértelmezés szerint a Palermo-skála maximális értéke szerint vannak sorba állítva; a rendezés a táblázat fejlécére kattintva módosítható.