Elképesztő tévedés: 35 milliárd forintnyi aranyat raboltak el véletlenül egy bankból

aranyrudak
Illusztráció
Vágólapra másolva!
1983-ban történt a múlt század legnagyobb aranyrablása. Maguk a rablók sem számítottak arra, hogy mekkora zsákmányt találnak majd a széfben. A mesés kinccsel azonban több probléma is akadt, először is nagyon nehezen tudták készpénzre váltani, másodszor pedig idővel a rablás minden szereplőjének tragikusan ért véget az élete. Sokak szerint átok ült az aranyon. 
Vágólapra másolva!

1983. november 23-án reggel fél hétkor egy hatfős banda felfegyverezve rontott be a Brink's-Mat raktárépületébe a Heathrow repülőtéren. A Brian "Ezredes", Robinson és Mickey McAvoy által irányított banda azt tervezte, hogy 3 millió font készpénzt fognak ellopni.

Segítségükre volt Anthony Black, a Brink's Mat biztonsági őre, aki nemcsak a bejutást biztosította a bandának, hanem azt is megmondta, hogy hogyan cselezhetik ki a raktár nagyon bonyolult biztonsági rendszerét.

A támadók a raktárban lévő két biztonsági őrt gyorsan lefegyverezték, majd megkötözték és benzinnel lelocsolták őket, fejükre pedig csuklyát húztak. Ezután azzal fenyegették meg a biztonsági őröket, hogy felgyújtják őket, ha nem adják meg a széf zárjának a kódját. Az őrök ezt teljesítették, így a rablók könnyedén kinyitották a széfet. Azonban arra, ami a szemük elé tárult, nem voltak felkészülve.

A széfben ugyanis sokkal nagyobb érték hevert, mit amire számítottak, összesen 6800 aranyrúd és temérdek gyémánt volt benne.

Embed from Getty Images

Mai árfolyamon számítva a zsákmány több mint 81 millió font értékű volt, ami több mint 35 milliárd forintnak felel meg. A banda úgy tervezte, hogy a rablás után gyorsan elmenekülnek, azonban ezt a súlyos aranyrudak megnehezítették, nagyobb furgont kellett szerezniük, hogy az összes zsákmányt el tudják vinni. Végül 8 óra 15 perc körül hajtottak el.

Embed from Getty Images

Hamarosan világossá vált a banda számára, hogy a nagy zsákmányt sokkal nehezebb lesz készpénzre váltani, mint azt elsőre gondolták, mivel egyiküknek sem voltak kapcsolatai az arany eladásához. Úgy döntöttek, hogy az alvilági ismerőseiken keresztül keresnek megoldást.

Végül az arany egy részét beolvasztották és egy ékszerész segítségével adták el.

Közben persze a rendőrök már nyomoztak ellenük, a rablás könnyedsége miatt rögtön arra gyanakodtak, hogy a rablóknak volt belső emberük, így gyorsan el is jutottak Anthony Blackhez, aki azért lett gyanús nekik, mert a rablás napján elkésett a munkából. A férfi a kihallgatás során összeomlott, és feladta Robinsont és McAvoyt is, akire az előéletük miatt a rendőrök már amúgy is gyanakodtak.

Az is gyanússá tette a férfiakat, hogy rablást követő hetekben az életük feltűnően megváltozott. Mindketten kenti kúriákba költöztek a londoni házukból,

McAvoy még két rottweiler kutyát is vett magának, és elnevezte őket "Brinks"-nek és "Mat"-nek.

A biztonsági őr vallomása után a két bandavezért letartóztatták, majd 1984 decemberében 25 év börtönbüntetésre ítélték őket.

McAvoy a részesedését egy Brian Perry nevű bűnözőre bízta, aki két társával, Kenneth Noye-jal és John Palmerrel kitalált egy nehezen lenyomozható módszert az arany eladásához.

Az aranyat az olvasztás során rézzel vegyítették, ezzel téve lenyomozhatatlanná a nemesfém eredetét. A trió rövid idő alatt 10 millió fontot szerzett ezzel.

1985-re a rendőrség látókörébe került a három férfi. Egy titkos akció során Kenneth Noye egy nyomozót vett észre a kertjében, akit halálra késelt. A gyilkosság alól önvédelem miatt felmentették, de egy házkutatás során találtak nála 14 rúd aranyat, ezért 14 év börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után újabb gyilkosságot követett el, az azért kapott büntetéséből 2019-ben szabadult feltételesen.

Több ember is meghalt azok közül, akiknek valamilyen formában köze volt az aranyhoz.

Brian Perryt 1992-ben tartóztatták le és 9 év börtönbüntetést kapott, szabadulása után pár hónappal lelőtték. John Palmert felmentették a rablás alól, azonban 2015-ben vele is egy golyó végzett. Rajtuk kívül még három ember halt meg lövés által, köztük az az ékszerész, aki segített eladni a banda által beolvasztott aranyat.

Az egyikük a halála előtt azt mondta, hogy átok ül az aranyon, ezért fognak meghalni.

20 millió fontnyi aranyrúd a mai napig nem került elő a rablásból. A rablás szakértője, Wensley Clarkson szerint az 1983 után az Egyesült Királyságban készült arany ékszereket birtokló emberek többsége Brink's-Mat-ot visel, de ezt bizonyítani nem lehet.

Forrás: Crime and Investigation, DailyMail