Közel a harmadik világháború: amerikai bombázókat fogtak az orosz határon

felszállás vadászrepülő vadászrepülőgép
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen két orosz Szu-35-ös vadászbombázó felszáll a szíriai Latakia melletti Hmejmim légi támaszponton. Az orosz elnök két nappja rendelte el a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását.
Vágólapra másolva!
Egy orosz Szu-35-ös típusú vadászgép megakadályozta, hogy két B-52-es amerikai stratégiai bombázó elérje az orosz határt hétfőn, a Balti-tenger felett ‒ jelentette az orosz védelmi minisztérium Nemzeti Védelmi Irányítási Központja (NDCC).
Vágólapra másolva!
Orosz Szu-35-ös vadászbombázók Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/Vagyim Grisankin

"2023. március 20-án a Nyugati Katonai Körzet légvédelmi erőinek szolgálatban lévő radarjai két, az Orosz Föderáció államhatárának irányába repülő objektumot észleltek a Balti-tenger felett.

‒ áll az NDCC közleményében.

Az államhatár megsértésének megakadályozása érdekében a Nyugati Katonai Körzet légvédelmi erői egy Szu-35-ös vadászgépét küldtek a körzetbe.

Az orosz vadászgép pilótái a levegőben elfoglalták a kialakított szolgálati zónát és megakadályozták az amerikai gépek továbbhaladását.

"Az idegen katonai repülőgépek eltávolítása után az orosz államhatárról az orosz vadászgép visszatért a bázisrepülőtérre" ‒ közölte az NDCC.

Nemrég a Fekete-tenger fölött történt hasonló incidens

Mindössze néhány nappal ezelőtt egy amerikai MQ-9 Reaper drón saját extrém manőverezésének eredményeként belezuhant a Fekete-tengerbe, miután megsértette az orosz légteret.

Az amerikai védelmi tisztviselők akkor nem voltak hajlandóak konkrétumokat közölni a drónról és az incidensről, a későbbi jelentéseikben azonban azt állították, hogy az amerikai hadsereg egy második drónt is küldött az első drón megsemmisülésének helyszínére.