A harmadik világháborúról beszélnek a NATO-ban

fire TOPSHOTS Horizontal
This handout photograph taken and released by the State Emergency Service of Ukraine on May 28, 2023, shows a rescuer putting out a fire in a building as a result of falling debris after a massive drone attack mainly targetting the Ukrainian capital, in Kyiv. (Photo by Pavlo Petrov / State Emergency Service of Ukraine / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / State Emergency Service of Ukraine/ Pavlo Petrov/HO " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egyre véresebb az orosz-ukrán háború, egyre nagyobb az eszkalálódás veszélye, már a cseh vezérkari főnök is arról beszélt, hogy kitörhet a NATO-orosz háború. Mindez pedig a III. világháború kirobbanását jelentené. A nagy-britanniai orosz nagykövet is arról beszélt, előbb-utóbb ez az eszkaláció új dimenziót kaphat, amire nincs szükség és az oroszok nem is akarják. Kedden az ukránok már drónokkal támadták Moszkvát.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a totális eszkaláció veszélye az orosz-ukrán háborúban. Csehország már a III. világháborúra készül.

- jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián. Egy ilyen forgatókönyv ellen csak felkészültséggel és elrettentéssel lehet védekezni – szögezte le. „Oroszország és az észak-atlanti szövetség közti háború, amely számunkra a legrosszabb forgatókönyv, nem lehetetlen, lehetséges" – hívta fel a figyelmet Karel Rehka a Belső biztonság és az állam ellenálló képessége című konferencián a cseh Képviselőházban.

A cseh tábornok rámutatott: Csehország folyosót képez a NATO nyugati és keleti, illetve délkeleti szárnya között. Csehországnak biztosítania kellene a hadseregek átjárását nyugatról keletre, ami „alapvető feladat". Úgy vélte, hogy ennek biztosításához a cseh hadseregnek a többi minisztérium támogatására is szüksége lenne, ezért fejlesztési koncepciójukban ezeknek is számolniuk kell a háború kitörésének lehetőségével.

Csehország azonnal háborúzna Oroszországgal, ha itt lenne az idő Forrás: AFP/Pavlo Petrov

Eszkalációhoz vezethetnek a fegyverszállítások, figyelmeztet a nagykövet

Időközben elhangzott az is, hogy amennyiben Nagy-Britannia és más nyugati szövetségesek további fegyvereket szállítanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megsegítésére, az a háború eszkalációjához vezethet, figyelmeztetett Oroszország londoni nagykövete, Andrej Kelin. A nagykövet a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a NATO-országok, különösen Nagy-Britannia a háború meghosszabbodását és „új dimenzió" kialakulását kockáztatják.

Kelin szerint Oroszország „hatalmas erőforrásokkal" rendelkezik, és annak ellenére, hogy a háború már több mint egy éve dúl, országa még el sem kezdett „igazán komolyan cselekedni".

- idézi a nagykövetet a BBC.

Egyre durvább a háború Forrás: AFP/Vitalii Matokha

Újabb orosz támadás Kijev ellen

Ukrajnai repülőtereken található célpontokra mért csapást az orosz haderő az éjjel, nagyhatótávolságú, légi indítású, precíziós fegyverekkel – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelenést ismertetve. A tábornok szerint a támadás vezetésipontokat, radarállásokat, légitechnikát, valamint fegyver- és lőszerraktárakat semmisített meg. Az állította, hogy a csapás elérte célját és az összes kijelölt létesítményt megsemmisítette.

Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek a fronton az elmúlt nap folyamán elszenvedett veszteségét több mint 320 főben nevezte meg. Mint mondta, közülük mintegy 145-en Donyeck körzetében, 140-en pedig a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el. A további elpusztított ukrán katonai célpontok között nevezett meg egyebek között egy vezetési- és megfigyelőpontot, egy fegyvert és haditechnikát tároló hangárt, egy rakéta- és tüzérségi, valamint három lőszerraktárt.

Folyamatosak a támadások Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az ukránok Moszkvát támadták

Kedden az ukránok drónokkal támadták Moszkvát. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó elsőre megpróbálta tagadni, hogy ők voltak, de aztán furcsa nyilatkozatot tett, azt mondta: az ilyen támadásokból több lesz a jövőben, amit Ukrajna nyilvánvaló örömmel figyel.

Katonai szakértők szerint az orosz fővárost ért támadással Ukrajna elveszítheti a Nyugat támogatását, mert azt az orosz állítást erősítik meg, hogy az ukránok Oroszország elpusztítására törnek.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz főváros ellen Kijev által végrehajtott terrortámadást nyolc drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre szállítottak, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőttek le Moszkva megyében.

Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója is beszámolt róla, hogy

A LÉGVÉDELEM TÖBB, A FŐVÁROS IRÁNYÁBA TARTÓ DRÓNT LELŐTT.

Lavrov: Képesek leszünk reagálni

Az orosz erők képesek lesznek reagálni a nyugati országok azon szándékára, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki F-16-osok vezetésére – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter.

AMI A MI VÁLASZUNKAT ILLETI – NINCS KÉTSÉGEM AFELŐL, HOGY A FEGYVERES ERŐINKNEK MEGVANNAK A KÉPESSÉGEI, HOGY ERRE REAGÁLJANAK.

Szerinte néhány európai ország, köztük Dánia és Hollandia, igyekszik az élre állni a kérdésben, hogy az Egyesült Államok kedvében járjon.

EZ MINDENEKELŐTT A HEGEMÓNNAK TÖRTÉNŐ MEGFELELÉSI VÁGY. EZEK AZ ORSZÁGOK AKTÍVAN KÖVETIK WASHINGTON IRÁNYVONALÁT AZ EURÓPAI ÜGYEKBEN.