Vágólapra másolva!
A tragikus sorsú magyar hegymászó, Suhajda Szilárd arra készült, hogy pótlólagos oxigén használata nélkül jusson fel a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everest csúcsára. A május 27-én meghalt hegymászó borzasztóan nehéz küldetésre vállalkozott, hiszen idén tavasszal már 17-en tűntek el csúcstámadás közben az Everesten, amely minden idők legtragikusabb mutatójának tekinthető. Az időjárás melegedésének köszönhetően a kiolvadt jégtakaró alól még előkerülhet Suhajda Szilárd holtteste, de gyászoló családjának döntése szerint a magyar hegymászó végső nyughelye az Everest marad.

A 40 éves magyar alpinista egyedül, teherordók és pótlólagos oxigén használata nélkül készült megmászni a Föld legmagasabb, 8848 méter magas csúcsát, azonban május 23-án indított csúcstámadásáról már nem tért vissza. Suhajda Szilárd megtalálásáért mindent megtett az érte küldött mentőcsapat, de nem jártak sikerrel, ezért befejezték a keresését.

A magyar hegymászó legutóbb május 24-én, szerdán délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból:

akkor azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan a pozíciója még érzékelhető volt.

Suhajda Szilárd nyomkövetőjéről a Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel Forrás: facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

"A lényeg az, hogy Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia. Ugyanakkor megértem őt, mert hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki karnyújtásnyira a céltól meghozza azt a döntést, hogy visszafordul.

- mondta Kollár Lajos hegymászó, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója.

"Amikor hallottam, hogy Szilárd szerdán délben - nepáli idő szerint -, sőt még fél kettőkor sem indult el lefelé, sajnos tudtam, hogy nagy baj van. Az Everesten extra hideg időjárás volt ebben az évben, voltak csúcsmászások, de tizenvalahány haláleset is volt.

- tette hozzá Kollár Lajos, aki 10 évvel ezelőtt Erőss Zsoltot és Kiss Pétert veszítette el a Kancsendzöngán, ami a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa.

Suhajda Szilárdról az utolsó fotó május 24-én készült, ekkor tért vissza reggel 7:30-kor az Everest csúcsáról Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja, aki találkozott a magyar hegymászóval.

Ferrer készített egy fotót Suhajdáról, de soha nem gondolta volna, hogy ez lesz az utolsó képi felvétel a 40 éves sportemberről.

Minden bizonnyal ez az utolsó felvétel Suhajda Szilárdról Forrás: Ben Ferrer

Suhajda Szilárd - akinek halálát agyi ödéma és fagyási sérülések okozták - borzasztóan nehéz küldetésre vállalkozott, hiszen csak az idei,

tavaszi mászószezonban 17-en tűntek már el a csúcstámadás közben az Everesten, amely minden idők legtragikusabb mutatójának tekinthető.

A magyar hegymászó helyzetét az is hátráltatta, hogy az alaptáborban döbbenetes körülményekkel kellett szembenéznie, mindenütt eldobott sátrak és üres oxigénes palackok hevertek. Suhajda Szilárdnak ahhoz is négy órára volt szüksége, hogy helyet vágjon a sátrának.

Az elképesztően zord körülmények ellenére az Everesten mégis évről évre egyre melegebb az idő, a változás pedig nem kedvez a gleccsereknek, amik gyors olvadásnak indultak. Ennek köszönhető, hogy a hegy egyre több áldozatát adja vissza, a holttestek a kiolvadt jégtakaró alól kerülnek elő. A Föld legmagasabb hegye közel 300 mászó életét követelte eddig, közülük kétszáz még mindig a hótakaró alatt lehet. A melegedésnek köszönhetően csak tavaly tíz frissen előkerült holttestet hoztak le a tibeti oldalon, ezért van rá esély, hogy Suhajda Szilárd holtteste is előkerülhet.

Mindettől függetlenül a gyászoló családjának akarata szerint a tragikus sorsú mászó végső nyughelye az Everest marad,

és ez abban az esetben is így lett volna, ha a segítségére induló serpák megtalálják őt.

A Szemlőhegyi-barlang feletti parknál rengetegen megemlékeztek a tragikus sorsú Suhajda Szilárdról Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

2023-ban már 12 sportoló veszítette életét hegymászás közben, és további 5 embert (köztük Suhajda Szilárdot) még nem találtak meg. Közülük különösen drámai a szingapúri Shrinivas Sainis Dattatraya esete is, aki SMS-ben üzent feleségének, hogy agyi ödémát kapott, és nem fog tudni lejönni a Mount Everestről.

A sok tragikus eset mellett akad egy sikertörténet is, ugyanis amire Suhajda Szilárd készült, az nemrég egy kolumbiai hegymászónak, Mateo Isazának sikerült, aki pótlólagos oxigén használata nélkül képes volt feljutni a világ legmagasabb pontjára.