Ez lehet a legújabb Facebook-botrány

whatsapp facebook telegram
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Habár most már a Facebook Messenger és a Facebook (Meta) alá tartozó WhatsApp is alapból titkosítottan küldi az üzeneteket, azért bizonyos kétségek még így is felmerülhetnek a Zuckerberg birodalmához tartozó üzenetküldő programokkal.
Vágólapra másolva!

Kétségtelen, hogy a WhatsApp rendkívül népszerű csevegő app, világszerte több mint 2 milliárd ember használja, így nagy valószínűséggel az ismerőseinket is megtaláljuk rajta. Azt sem lehet kétségbe vonni, hogy egy ideje már alapból teljesen titkosítva küldi az üzeneteket, beleértve a fotókat is a végpontok között, így tehát elméletileg semmilyen harmadik félhez nem juthatnak el ezek.

A WhatsApp az egyik legnépszerűbb csevegő app. Forrás: Thomas Ulrich / Pixabay

De már itt bejön egy kis bökkenő: a felhasználók ugyanis jelenthetnek a Facebook felé üzeneteket, amennyiben úgy érzik, hogy azok nem megfelelőek, legyen szó például fenyegetésről, vagy zaklatásról. Ilyenkor az üzenet máris kikerül a zárt rendszerből, és eljut a Facebook munkatársaihoz, ahol több ezren dolgoznak azon, hogy átnézzék ezeket az üzeneteket.

De már csak maga a tény, hogy a WhatsApp a Facebook tulajdonában van, elég indok lehet arra, hogy megfontoljuk inkább más alkalmazás használatát. A Facebook ugyanis nem jótékonyságból futtatja ezt az alkalmazást, hanem itt is a felhasználók adataira pályázik. Így tehát az alkalmazással kapcsolatos használati szokásainkról készült statisztikák, készülékinformációk, hálózati információk és még a mobilszolgáltatással kapcsolatos adatok is valamilyen formában a Facebooknál kötnek ki.

De mik lehetnek az alternatívák? Most ajánlunk hármat is!

1. Signal

Egy szintén régóta létező alkalmazásról van szó, amin keresztül lehet csevegni, csoportosan chatelni és még videotelefonálni is, mindezeket pedig teljes titkosítás mellett. A kifejezetten felhasználóbarát, egyszerűen használható alkalmazás mögött egyébként egy nonprofit alapítvány áll, és a programkódja nyílt forráskódú. A titkosításhoz használt protokollokat külsős felek is rendszeresen ellenőrzik és auditálják, így mondhatjuk, hogy minden valószínűség szerint a SIgnal a legbiztonságosabb, és nem vadászik az adatainkra sem.

A Signal teljesen titkosított. Forrás: Signal

2. Telegram

A Telegram egy nagyon érdekes csevegőalkalmazás, ami manapság már szinte közösségi médiaként funkcionál. Ez nem csak azért történhetett meg, mert lehet rajta közvetíteni, hanem mert óriási csoportos beszélgetéseket lehet létrehozni, egészen konkrétan akár 200 ezer emberig. A Telegram neve az orosz-ukrán háború kapcsán is sokszor felmerül, ugyanis ezen keresztül lehet sok esetben a leghamarabb hozzáférni az információkhoz: a tűzhöz közel álló szakértők csepegtetik az információkat ezekben a hatalmas, tematikus csoportokban. Fontos megemlíteni, hogy a titkosítás érdekesen működik a Telegramon: alapból a felhasználó és a szerver között titkosítva vannak az adatok, de az üzenet célpontjánál már nem. Ahhoz, hogy a teljes, két végpont közötti titkosítás aktív legyen, be titkos csevegést kell indítani.

A Telegram több, mint egy egyszerű csevegő app. Forrás: Telegram

3. Viber

Magyarországon továbbra is népszerű az eredetileg izraeli fejlesztésű, egy ideje azonban már egy japán óriáscég tulajdonában álló Viber. A végpontok közötti titkosítás itt is adott, de bónuszban még azt is megmutatja nekünk egy kis lakat ikon segítségével a program, hogy mennyire megbízható a csevegés: a szürke teljesen titkosítottat jelent, a zöld is ugyanezt, csak egy megbízható csevegőpartnerrel, míg a piros azt jelöli, ha valamelyik félnél valamilyen probléma merült fel a titkosításhoz használt hitelesítő kóddal. A Telegramhoz hasonlóan a Viberen is létre lehet hozni nagy közösségeket, és van egy csomó jópofa funkciója is, például a kiterjesztett valóságos megoldásokkal lehet feldobni a szelfiket.

A Viber még az üzenetváltások biztonságosságának mértékét is kijelzi. Forrás: Viber

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!