Családokért felelős államtitkárság: A kormány számára a gyermek az első

Baby illustration baby boy bebe camion enfant garçon home illustration jouer maison pull seul Horizontal ALONE BABY BOY HOUSE PLAY
Illustration of a 2 and a half year old baby boy playing alone at home during Christmas 2020. Paris, December 2020. Illustration d'un bebe garçon de 2 ans et demi qui joue seul a la maison pendant les fetes de Noel 2020. Paris, decembre 2020. Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Gyereknap alkalmából minden év májusának utolsó vasárnapján megtelnek a játszóterek, parkok, múzeumok, hogy színes programokkal szórakoztassák a gyerekeket - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A polgári kormány a 2010-es családbarát fordulat óta azon dolgozik, hogy Magyarországon egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni. "A továbbiakban is mindent megteszünk azért, hogy a családok számára biztosítani tudjuk a békét és a biztonságot annak érdekében, hogy a gyermekkor minden életszakasza felhőtlenül és biztonságban teljen" - hangsúlyozta az államtitkárság.

- írták.

A kormány egyebek mellett a gyermekvállalást, gyermeknevelést, az otthonteremtést és az otthonfelújítást segítő támogatást vezetett be. A családbarát szülészetek kialakítása, a bölcsődei férőhelyek számának növelése, és egyéb, a családok jólétét szolgáló intézkedések - például az ingyenes tankönyvellátás, a gyermekétkeztetésre fordított összegek emelése, az Erzsébet-táborok - ugyancsak nagy segítséget jelentenek a gyermeket nevelő családoknak - sorolták.

Hozzátették, a családi adó- és járulékkedvezménynek köszönhetően 2010 és 2022 között csaknem 4 ezermilliárd forint adó- és járulékbefizetés maradt a gyermeket nevelő családoknál.

Az államtitkárság kiemelte:

a magyar családok válság idején is számíthatnak a kormányra,

ennek része, hogy a koronavírus-járvány alatt hatalmas terhet vállaló családok visszakapták a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat; a korábban soha nem látott intézkedés már mintegy 685 milliárd forinttal támogatta a gyermeket nevelőket.

Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Riccardo Milani / Hans Lucas/Riccardo Milani

A családok az európai energiaválság és a szomszédban zajló háború közepette is számíthatnak a kormányra, amely legfontosabb feladatának továbbra is az elmúlt 12 évben felépített családtámogatási rendszer megvédését és a családok biztonságának megőrzését tartja - hangsúlyozták, leszögezve, hogy a magyar kormány a jövőben is a magyar családok megerősítésén és megvédésén dolgozik.

Az államtitkárság azt írta:

gyermeknapon ne feledkezzünk meg azokról a gyermekekről sem, akik az Ukrajnában zajló háború miatt Magyarországon találtak biztonságot.

"Hazánk minden segítséget megad az átmenetileg vagy hosszabb ideig Magyarországon tartózkodó családok számára, beleértve a gyermekek bölcsődei ellátását, óvodai nevelését, iskolai oktatását és szükség esetén egészségügyi, kórházi ellátását. Reméljük, hogy a Magyarországon töltött idő alatt valamelyest sikerül elfeledkezniük a háború okozta megpróbáltatásokról, és ha a fegyveres konfliktus végre lezárul, minél hamarabb lehetőségük lesz hazatérni" - olvasható a közleményben.