Gulyás Gergely: Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni a háborúba

GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. március 23. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 23-án. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni az ukrajnai háborúba, tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és továbbra sem vesz részt a fegyverszállításokban - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, amely komoly aggodalomra ad okot:

nap mint nap hallják, hogy nem kell tűzszünet és folytatni kell a háborút. Ezek nem a magyar kormány által kívánatosnak tartott békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába mutatnak

- hangsúlyozta.

A kormány fenntartja álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, életet menteni csak békével lehet - szögezte le a miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében, 2023. március 23-án Forrás: MTI/Soós Lajos

Azt is megerősítette: fegyverszállításban

Magyarország nem vesz részt, ugyanakkor minden olyan tagállami - védelmi eszközökre, kapacitásnövelésre vonatkozó - felkészülésben aktívan részt vesz, ami akár a NATO védelmi képességeit erősíti meg, akár a magyar hadsereg jobb felszerelését szolgálja.


Közölte azt is: a közös európai uniós lőszerbeszerzésben Magyarország szeretne részt venni, de az ennek keretében vásárolt lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja felhasználni, külföldre nem küldenek élet kioltására alkalmas eszközöket.

Gulyás Gergely arra kért minden politikai erőt, hogy a jövő heti parlamenti szavazáson támogassa a kormánypárti képviselők által benyújtott békepárti határozati javaslatot.