Óriási jutalmakat osztogatnak a baloldali önkormányzatoknál

Baranyi Krisztina
Vágólapra másolva!
Koronavírus-járvány ide, háborús infláció oda, az ellenzéki vezetésű önkormányzatnál csak úgy röpködtek tavaly a jutalomként felcímkézett közpénzmilliók – derült ki a portálunk adatgyűjtéséből. Szúrópróbaszerűen vizsgáltunk fővárosi kerületeket és vidéki településeket, a birtokunkba került információk alapján pedig úgy tűnik, a mértékletesség ma sem tartozik a balliberális erények közé - írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Kezdjük a sort egy egészen rendkívüli példával: a XV. kerület jegyzője 2014-től 2019 végig Lamperth Mónika volt, a rákövetkező három évben pedig korábbi helyettese, Filipsz Andrea került a helyére. Lamperth a távozása előtt még 2+1,4 millió forint jutalomban részesült, míg utódja 2020-2022 közötti működése,

tehát a járványos-háborús évek alatt 4,3+2,35, vagyis összesen 6,65 millió forintot vihetett haza a fizetésén felül jutalom és „céljutalom" címén.

Mindez azért figyelemre méltó, mert tavaly októberben Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármester súlyos és orvosolhatatlan bizalomvesztésre hivatkozva kirúgta a jegyzőt. De, hogy a történet még pikánsabb legyen, Filipsz Andrea a jutalmak mellé 18 millió forint lelépti pénzt kapott, és titoktartásra kötelezték a SzótKérek.hu beszámolója szerint.

Érdemes még hozzátenni, hogy a 2019-2022-es időszak alatt a legnagyobb jutalomban egy meg nem nevezett főosztályvezető részesült, az ő bónusza összességében 8,77 millió forintot tett ki, bronzérmes kollégájának pedig 8,65 millió forinttal fejelték meg a bérét.

Baranyi Krisztina is csak úgy osztogatta a prémiumokat Forrás: MTI

A Baranyi Krisztina vezette Ferencvárosban sem jártak rosszul a vezető tisztségviselők, nem egészen két év (2021-2022) leforgása alatt – az országgyűlési választás lebonyolításában való részvétel címén kiosztott prémiummal együtt – több mint 27 millió forinttal toldották meg az irodavezetők javadalmát. Tekintettel arra, hogy a kerület honlapja szerint körülbelül egy tucatnyian lehetnek érintettek, ez fejenként évi 1,13 millió forintos extra apanázst jelent – feltéve persze, hogy mindenki ugyanannyit kapott.

De nem panaszkodhatott a jegyző és a két helyettese sem. Ők tavaly és tavaly előtt összességében majdnem 11 millió forint jutalomban részesültek.

Az általunk vizsgált településekre és idő intervallumra általában jellemző, hogy a polgármesterek önmérsékletet tanúsítottak, az alpolgármesterekre viszont ez már nem minden esetben igaz. Kispest kapcsán például rendelkezésünkre áll egy 2021-es adatsor, amiben az szerepel: „Alpolgármesterek: 2.100.000 Ft/3 fő". Bár ez eltörpül a jegyző csaknem 2,6 milliós bónusza mellett, aligha tiltakozna bármelyikünk, mondjuk karácsony előtt, ha a munkaadója megkínálná egy 700 ezer forintos „13. havi" fizetéssel. Érdemes hozzátenni: a XIX. kerületben az igazgatók az igazi királyok. Az említett évben ketten kaptak 2,7 milliós prémiumot, s tavaly egyvalaki közel 3,9 millió forintot!

Zárásként még egy adalék, csak a kiegyensúlyozottság kedvéért: több esetben belefutottunk olyan megjegyzésekbe, miszerint a sokszázezres prémiumot a koronavírus-járvány okozta megnövekedett munkateher és a többletfeladatok ellátása, valamint a 2022-es országgyűlési választások lebonyolításában való közreműködés indokolta. Találtunk azonban olyan településeket is, ahol nem csak ezért nem, hanem egyáltalán nem fizettek jutalmat – se kicsit, se nagyot – a válság éveiben.