Tovább csökkent az influenzás betegek száma

Woman ill illness the flu influenza gripal infect home at home cure the symptoms sick sickness Horizontal WOMAN
Illustration on topic flu, influenza, gripal infect - Woman taking her temperature with a thermometer in Salzburg, Austria, on 1 st February 2019. (Photo by BARBARA GINDL / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Vágólapra másolva!
A légúti figyelőszolgálat adatai szerint 39 400 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentésében, csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, az elmúlt hetekben jelentősen kezdett csökkeni az influenzás betegek száma Magyarországon. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján három héttel ezelőtt 63 ezren fodfultak influenzás tünetekkel orvoshoz. Ezt követően ez a szám 44 ezer körülire csökkent, a legfrissebb információk pedig arról számoltak be, hogy a múlt héten

40 ezer alá csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma Magyarországon.

Március 20. és 26. között az országban 215 700-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 39 400 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Az utóbbiak esetében a betegek 41,7 százaléka gyerek, 29,6 százaléka 15-34 éves volt.

A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,6 százaléka, 8,1 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A kép illusztráció Forrás: APA-PictureDesk via AFP/BARBARA GINDL / APA / picturedesk.com/Barbara Gindl

A múlt héten három közigazgatási területen - Budapest, Fejér és Vas vármegye - nőtt, 11 területen csökkent és hat területen (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Az NNK laboratóriumába a 12. héten beküldött 124 légúti mintából 67-nél az influenza valamelyik típusát, nyolcnál a koronavírust, egynél a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki.

Kórházba az elmúlt héten 218 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 38-an szorultak intenzív ellátásra.

A kórházi ápolást igénylő 218 beteg 32-nél az influenzavírus, 54-nél a SARS-CoV-2 és 17-nél az RSV állt a megbetegedések hátterében.