2006 óta a magyarok, a háború kitörése óta a béke ellen is harcolnak Gyurcsányék

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2023. február 5. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A 2006-ban második kormányát megalakító Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal ma is szembemegy a választók elvárásaival, amikor a háborús eszkaláció oldalára áll.
Vágólapra másolva!

17 éve ezen a napon alakult meg Gyurcsány Ferenc második kormánya, majd az azóta megbukott kormányfő rá egy napra be is jelentette brutális megszorításokat tartalmazó csomagját, szemben minden korábbi ígéretével, és azzal, amit a becsapott magyar emberek vártak volna az ország akkori vezetésétől. A választók akaratával szembeni politizálás gyakorlata azóta is ismérve maradt a Gyurcsány által uralt oldalnak. A 2010-es kormányváltás után ellenezték a rezsicsökkentést, utat nyitottak volna az illegális migrációnak, támadták a gyermekvédelmi intézkedéseket, most pedig a túlnyomó többség béke iránti vágya ellenében is háborús eszkalációt akarnak és – ahogy korábban már megtették – átadnák hazánk fegyver és lőszerkészletét az egyik harcoló félnek.

2006-ban az adócsökkentések és jóléti intézkedések ígéretével hatalmat szerző Gyurcsány zárt körben, Balatonőszödön már egy májusi frakcióülésen bevallotta, hogy „hazudtak reggel, éjjel, meg este”, amivel június 10-én az emberek is kénytelenek voltak szembesülni. Jelentősen növekedtek a rezsiköltségek, számtalan adót és járulékot nagymértékben emeltek, ráadásul ez még csak a megszorítások kezdete volt, a jelentős részben maguk által teremtett válság kezelése ugyanis tömeges munkanélküliséget hozott, és a csőd szélére sodorta hazánkat.

A Gyurcsány-kormány tevékenysége hatalmas elégedetlenséget szült, amit a nyilvánosság által is megismert őszödi beszéd lángra lobbantott. A szélsebesen kialakult kormányváltó hangulat folytán az utcákon soha nem látott tömeg jelent meg, és a feszültséget csak növelte, hogy az akkori miniszterelnök utasításának megfelelően brutális terror volt a válasz. Érdekes módon ez a mintázat is fennmaradt, hiszen a társadalmi többséggel konfliktusban álló, immár ellenzéki politikai erők most is az erőszak eszközéhez nyúlnak.

Természetesen a Gyurcsány-kormány Európában is példátlan „böszmeségét”, melynek nyomán Magyarország egy külső szereplő, az IMF karjaiba ájult, megpróbálták megmagyarázni, eladni a szakértelem kommunista trükkjével, ahogy megtették ezt az ukrajnai háború kitörését követően is, amikor arról voltak kénytelenek magyarázkodni, hogy miért küldenének fegyvereket és katonákat Ukrajnába. A baloldal tavalyi választáson indított miniszterelnök-jelöltje már a kampány során elmondta, hogy olyan amerikai baloldali szakértőkre támaszkodik, akikről utóbb kiderült, hogy a külföldi kampánytámogatást hazánkba juttató Action for Democracy „tanácsadói”.

„Az a csapat, akire rábíztátok ennek az oldalnak a vezetését, az a csapat képes nagyjából erre a teljesítményre. (…) Nem tudunk, nem tudunk ennél többet és ennél jobbat” – mondta Gyurcsány Balatonőszödön, és azóta sem változott ilyen téren semmi. A magyar emberek azonban figyelmesen végighallgatták a hazugságbeszédet, melyben az is elhangzott, hogy „lehet, hogy van egy másik csapat, amelyik tud mást”. 2010-ben megválasztották a nemzeti „csapatot”, és értékelik, hogy a jobboldali kormány egyetértési pontokat keres velük a legfontosabb kérdésekben, a járvány és a háború okozta válságokra pedig nem megszorításokkal válaszol, hanem igyekszik csökkenteni azok társadalomra háruló hatásait.