Ötödjére is: Orbán Viktor!

ORBÁN Viktor, választás, győzelem, fidesz, 2022
Budapest, 2022. április 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Ma újra ülésezik a parlament, amelynek egyik legfontosabb pontja a miniszterelnök megválasztása lesz. Az azonnali kérdések és válaszok óráját követően - ha lesz -  körülbelül délután, legkésőbb 14:30 körül választják meg minden bizonnyal Orbán Viktort ötödik alkalommal Magyarország miniszterelnökének.
Vágólapra másolva!

A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat szerint ma és kedden is ülésezik az Országgyűlés, azonban ma az egyik legfontosabb esemény a miniszterelnök személyének megválasztása lesz. Ha az Országgyűlés elfogadja a napirendet, akkor az azonnali kérdések és válaszok órája után - ha lesz - a miniszterelnök megválasztásáról legkésőbb délután 14:30-tól döntenek a képviselők.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálnában, az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án Forrás: MTI/Fischer Zoltán

A miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének szavazata szükséges.

Mivel a Fidesz–KDNP több mint kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, így aligha lehet kétséges a szavazás kimenetele.

A miniszterelnököt az Országgyűlés a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Alaptörvény 1. cikk (2) f) és 16. cikk (3) bekezdése alapján. A miniszterelnök a megválasztásával hivatalba lép. Eredményes választás esetén ma délután

a miniszterelnök ünnepélyes eskütételére is sor kerül, majd a Himnuszt követően elmondja beszédét.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a Fidesz és a KDNP országgyűlési frakcióinak képviselői az új Országgyűlés alakuló ülésére mennek Budapesten, 2022. május 2-án. A kormányfő mellett jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, balra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, mögötte Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselő és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (takarásban) Forrás: MTI/Benko Vivien Cher

Áder János leköszönő köztársasági elnök még április 29-én kérte fel Orbán Viktort az ötödik kormánya megalakítására, a parlament előtti hivatalos javaslattételre pedig május 2-án, az Országgyűlés alakuló ülésén került sor. Korábban Kövér László házelnök benyújtotta napirendi javaslatát, amely szerint május 16-án választja meg az Országgyűlés immár ötödször Orbán Viktort kormányfőnek a köztársasági elnök javaslatára. Orbán Viktor május elején beszélt arról a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy május 16-án szeretné letenni a miniszterelnöki esküt.

Az új kormánytagok neve már ismert

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – tájékoztatta korábban az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken. Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiban kifejtette, hogy a veszélyek évtizede áll előttünk; háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly energiaválság jelei mutatkoznak, megpróbáltatások előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki.

– idézi az MTI a sajtófőnököt. Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd.

  • Az Agrárminisztériumot Nagy István,
  • a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,
  • az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
  • a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
  • az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd.
  • Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost,
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert,
  • a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt,
  • a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel.
  • A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
  • a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti.
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként,
  • Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

Dömötör Csaba a kabinetiroda parlamenti államtitkára a névsor nyilvánosságra hozatala után nem sokkal közleményt adott ki, amely szerint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd, felügyeletüket pedig Papp Károly látja majd el államtitkári rangban.

– fogalmaz a közleményben.

Mint írja, a miniszterelnök munkaszervezetének erősítése megfelel a nemzetközi gyakorlatoknak is, a nemzetbiztonsági szolgálatok számos uniós országban tartoznak a kormányfők és a kancelláriaminisztériumok szervezeti rendjébe.

A nemzetbiztonsági szolgálatok hatásköreit és működési rendjét a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló sarkalatos törvény továbbra is szigorúan meghatározza.