Kiderült, mely célpontokat támadja meg Oroszország

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Bakhmut, tank, ukrán katonák
Ukrainian main battle tanks drive on a road near Bakhmut, eastern Ukraine, on May 15, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az oroszok Harkov környékéről megkezdték a csapataik átcsoportosítását és a tervek szerint friss offenzívát indítanak a luhanszki régióban, amelyet teljes egészében elfoglalhatnak. Az Institute for the Study of War elemzése kiemeli, hogy az oroszokon fontos stratégiai célpontokra mérhetnek csapásokat az elkövetkező időszakban. Ezek közé tartoznak az ukrán utánpótlásvonalak, valamint a kommunikációt szolgáló objektumok.
Vágólapra másolva!

Az oroszok fontos célja lehet a már elfoglalt területeken található városok védelmének megerősítése egy esetleges ukrán támadás esetére. Több beszámoló is érkezett arról, hogy orosz katonák lövészárkokat ásnak, illetve betonból készült akadályokat és védelmi állásokat emelnek.

A mariupoli Azovstal acélgyárat még nem foglalták el az orosz csapatok, de nagyobb szárazföldi kísérlet eddig nem is irányult a megszerzésére, viszont továbbra is lövik a gyárhoz tartozó területet.

Az egyértelműen látszik, hogy jelenleg az orosz haderő majdnem teljes egésze Kelet-Ukrajna megszerzésére fókuszál, vagyis egyelőre Odessza ostroma, illetve a partszakasz átfogó elfoglalása nem várható.