Vágólapra másolva!
Szombat este kiderül, mely magyar sláger nyeri a Csináljuk a fesztivált! című műsort a Dunán. Ennek apropóján Csepregi Évát a pályafutásáról és a nagy slágerekről kérdeztük: kiderült, melyik volt első, meghatározó koncertélménye és az is mely mai, fiatal, magyar zenekar a kedvence. 
Vágólapra másolva!

A Neoton beatzenekar 1965-ben alakult, utána sok tagcsere, név- és stílusváltás következett. Melyik volt a kedvenc évtizede zeneileg?

- A 80-as volt a mi igaz sikerévtizedünk. A Csináljuk a fesztivált! show-ban tőlünk most a Santa Maria versenyzett, de kiesett, nem jutott el a döntőig, ami engem elég mélyen érintett. Az volt az első olyan dalunk, amely meghódította Európát, Mexikót, a Távol-Keletet... tudom, hogy a dalok versenyeznek, de a dalok és az előadók elválaszthatatlanok egymástól. Az első Csináljuk a fesztivált! műsort amúgy egy Neoton-sláger, a Holnap hajnalig nyerte meg, Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra előadásában.

ezért nagyon nehéz feldolgozni, mert az úgy lett kitalálva, ránk lett szabva. Ez olyan, mintha egy menyasszonyra nem szabják át a ruhát, hanem csak ráadják az előző menyasszonyét. Aztán vannak olyan dalok, amelyek jól működnek mással, Tóth Gabi például csodálatosan adta elő a Szomorú vasárnapot. Újjászületett a dal. Épp az az érdekes egy ilyen versenyben, hogy meg tud-e újulni egy szerzemény.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A saját szereplését hogyan értékeli?

- Én a Cipő által írt Szállj el, kismadár című dalt kaptam: imádom ezt a slágert, a középdöntőbe be is jutottam, de tudtam, hogy a fináléba már nem tudok eljutni vele. Az olyan speciális dal, amit Cipő nélkül nehéz elképzelni. Vannak kivételek: Miller Zoli például gyönyörűen énekelte a Gyöngyhajú lányt, pedig annak a dalnak is van egy nagy története. Az a dal is volt a Yamaha-fesztiválon, meg is nyerte a legjobb dal díját, mi pár évvel később ugyanazon a fesztiválon a nagydíjat kaptuk...

Idén miért épp a Santa Maria került be a Neotontól?

- Nem tudom. Az együttes vokális popzenét játszott, rengeteg dalunk volt. Lehet, hogy a Nyár van című dalunk messzebb jutott volna, annak most is van egy sodró ereje.

A 220 felett című dalt sem választottam volna amúgy, mert sokszor hallottam ezt a szerzeményt másoktól, jó előadóktól, de nekem úgy tűnt, hogy kiürült a dal. Ha a Don Quijote mellől például kivesszük a nagyzenekart, nincs benne fúvós, vonós, akkor nem szól úgy... Én azt szoktam mondani a koncerteken, hogy a Neoton-dalokban ott lakik az egész élet, és én ezt komolyan gondolom. Mindenre van válasz ebben a 450 dalban.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Van olyan Neoton-sláger, amit nagyon un úgy negyven év játszás után?

- Na jó, őszintén bevallom, a Don Quijotét épp egy picit unom, de közben látom, hogy sokaknak sokat jelent, éneklik a bulikon.

Milyen zenei hatások érték gyerekként? A szülei mit tettek fel a lemezjátszóra?

- Klasszikus zenét hallgattak, de néprádiónk volt igazából, az szólt, ami abban ment. Magyar nóta, ilyenek...

Mi volt az első lemeze, kazettája?

- Sárosi Katit szerettem nagyon, ő volt a példaképem. Én még a 60-as években voltam gyerek, magnóm szerintem nem is volt 1977-ig... ha épp volt barátom, nála hallgattuk a Luxemburg rádiót. Nem volt orsós magnóm sem, de a magyar zenéken nőttem fel. Koncz Zsuzsát, Illést hallgattam.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Melyik volt az első, meghatározó koncertélménye?

- Az Omega. Nagyon tetszett. Akkor a Gammapolis-korszakban jártak, Kóbor nagy példaképem volt. Én főleg a férfiaktól tanultam a színpadi dolgokat.

A mai magyar fiatal zenekarok közül melyik koncertjére menne el?

- A Heatlie!

Némi elfogultságot érzek, hiszen Heatlie Dávid az ön fia... fesztiválra jár?

- Amikor a bulik vannak, akkor általában én is fellépek, akkor mi is turnén vagyunk. Alternatív zenét nem nagyon hallgatok, de Dávid néha mutat valamit. A szólistákat kedvelem. Tóth Gabit nagyon szeretem, karakteres hangja van. Gáspár Laci karakterét annyira nem, de a hangját szeretem, Oláh Gergőt is. Nagyon nehéz helyzetük van, nehéz manapság pályára állni és fennmaradni. Régen ott voltak legalább sorban a nagylemezek.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sok példa az bizonyítja, hogy könnyebb berobbanni az internet miatt és könnyen el lehet tűnni, a nagy kínálat következtében.

- Lehet. Akit hiányolok itthon, az igazi nagy sztárt. Aki régen Kovács Kati volt. Mindenki ismerte, ő volt a nagy sztár. Most nincs ilyen, most rétegzenék vannak. Most sokkal könnyebben meg lehet mutatkozni, de nem elég egy jó menedzser vagy tévészereplés, hosszabb távon úgyis - mint régen - a közönség dönt. Nem volt elég negyven éve sem, ha mutogattak egy együttest.

Ez mára megfordult. Ma már mindenki hanganyaggal kezd, felteszi a kész zenéjét a zenei megosztókra. Maga a hangzóanyag egy belépő a siker felé, megfordult a dolog.

Tele a nyár bulikkal?

- Igen, legalább ötven fellépésünk lesz, már a szilveszter is foglalt.