Soros György harminc éve uralkodik Ukrajnában

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
Soros György a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány körül kiépült egyre nagyobb hálózatán keresztül időről időre beavatkozott az ukrán belpolitikai életbe, minisztereket adott, médiát vásárolt - írja a Kontra. A portál szerint félelmetes tény, hogy a krími veteránok több százezres csoportjára is rátette az alapítványa a kezét már a háborút megelőzően.
Vágólapra másolva!

Soros György és alapítványi birodalma már 1990-ben megjelent Ukrajnában, elsőként a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány (International Renessaince Foundation) formájában, de az amerikai spekuláns építkezése azóta is folyamatos az országban, mostanra pedig kiterjedt hálózattal rendelkezik nemcsak a civil társadalom, de a politika és a gazdaság terén is.

Lényegében megkerülhetetlenné váltak

A Kontra szerint a folyamatnak és az időről időre történő beavatkozásnak központi szereplője a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány. A XXI. Század Intézet két évvel ezelőtti, alapos elemzésében megírta, hogy a spekuláns nem sajnálta a forrást a kelet-európai országra.

2020-ig több mint 310 millió dollárt költött közel 10 ezer projektre, azzal a céllal, hogy Ukrajnában is felépítse a „nyílt társadalmat".

Az Intézet kutatása felidézte a kezdeteket:

Soros és csapata már a Kucsma-kormányra is rátelepedett, hiszen Anders Åslund svéd közgazdász vezetésével létrehozott egy nemzetközi tanácsadó bizottságot a kormányzat mellett, és többek között elérte, hogy az általa támogatott Jurij Jehanurov kerüljön az Állami Vagyonkezelő Alap élére.

Viszont Kucsma egy idő után "nem fogadott szót", így Soros lejjebb is csavarta az aktivitását és a befektetett pénzforrásokat a kelet-európai országban.

A következő intenzív beavatkozásra a 2004-es elnökválasztás környékén került sor a Soros-birodalom részéről. A választás két fő esélyese ekkor Viktor Juscsenko korábbi és Viktor Janukovics aktuális miniszterelnök volt.

- írja a tanulmány.

Leonyid Kucsma Forrás: AFP

Az első fordulóban Juscsenko került az első helyre, kevesebb mint egy százalékkal megelőzve riválisát. Miután a második forduló után Janukovics győzelmét jelentették be, tömegtüntetések kezdődtek a csalással vádolt miniszterelnök ellen. A „narancsos forradalomként" ismert tüntetések eredményeként a Központi Választási Bizottság megsemmisítette a második forduló eredményeit, és annak megismétlése mellett döntött. A megismételt második fordulóban már Viktor Juscsenko győzőtt, akit rövidesen be is iktattak pozíciójába.

Ahogy lenni szokott, a segítségnek komoly ára volt, hiszen hamarosan megjelentek a Soroshoz köthető személyek az új kormányzatban.

Roman Zvarics, az Újjászületés Alapítvány elnökségi tagja igazságügyi miniszter, Jurij Jehanurov pedig előbb a Dnyipropetrovszki terület kormányzója, majd ősztől miniszterelnök lett.

Júniusban Soros György személyesen is Ukrajnába látogatott.

Ezután szünetelt a hasonló intenzív beavatkozás, persze a hálózatépítés, az Ukrajna körül egyre jobban szoruló háló szövögetése nem állt le.

- írja a tanulmány.

Viktor Juscsenko és Soros György Forrás: Kontra

TV is kellett neki

Soros alapítványa sok pénzzel járult hozzá egy ellenzéki televízió, a Hromadszke TV (civil/közösségi televízió) létrejöttéhez, amely jelentős szerepet vállalt a kormányellenes tüntetések körüli médiakampányban. A Kontra szerint a tanulmány hosszasan sorolja azokat a kormányzati kulcspozíciókat, amiket Soros ukrajnai emberei foglaltak el a majdani forradalom után. Így például:

Aivaras Abromavičius gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter, Natalie Jaresko amerikai ukrán pedig pénzügyminiszter lett.

De a Soros-alapítványhoz köthető emberek két fontos háttérszervezetet is elleptek: a SAGSUR (Strategic Advisory Group for Supporting Ukrainian Reforms) és a BRDO (Better Regulation Delivery Office), amelyek az Ukrajna új nyugati partnerei által megkövetelt reformok kidolgozásáért és felügyeletéért feleltek. Soros parlamenti befolyásának mértéke kapcsán érdemes megjegyezni, hogy 2020-ben Olekszandr Dubinszkij, a Nép Szolgája párt képviselője egy televíziós interjúban kijelentette:

a kormányzó párt negyven százalékban „Soros-fiókákból" áll, akik nélkül már egyetlen törvényt sem tudnak elfogadni.

A 2019-ben felálló új ukrán kormányfő, Olekszij Honcsaruk, valamint az igazságügyi és az energetikai miniszterek is a Soros által megszervezett háttérintézmény, a BRDO kötelékéből került ki, de az oktatási tárca élére is egy korábbi Soros-ösztöndíjas, Hanna Novoszad került.

Az ukrán Soros-kormányzat megtette a hatását

Az eredmény a külföldi érdekeltségek teljes térhódítása, privatizáció és gazdasági válság lett - írja a Kontra.

- idézik a tanulmányt.

A külügyminiszter Kijevben üdvözölte három ország Soros-civiljeit

2021. október 21–22-én Soros-birodalom éppen Kijevben tartotta három ország álciviljeinek a fórumát, és a kétnapos rendezvény résztvevőit a jelenlegi ukrán külügyminiszter, Dmytro Kuleba üdvözölte.

A külügyminiszteren kívül Ukrajna uniós nagykövete és az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság tagja is képviseltette magát a rendezvényen. A Nemzetközi Újjászületés (Renaissance) Alapítvány 1990 óta működik Ukrajnában, és hathatós közrehatása volt mind a 2004-es „narancsos", mind a 2014-es majdani véres forradalmak előidézésben.

Forrás: Kontra

A szervezet aktuális tevékenységéről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk. Rögtön a nyitólapon a „Tartsd a frontot!"-kezdeményezésről olvashatunk, ami az önkénteseket és veteránokat támogatja az EU-val közösen, de

a békeidőben jogvédelemmel is foglalkozó szervezet többek között a kisebbségek védelmét is emlegeti, persze egy szót sem találni a magyar vagy az orosz kisebbségről. Úgy látszik, Sorosék szerint ők nem szorulnak védelemre

- írja a Kontra. Hozzáteszik: az alapítvány tevékenységi köre kiterjed a következőkre is:

  • A korrupció elleni harc, tényfeltáró újságírás – olyan csoportok támogatása, mint a Transparency International Ukraine, StateWatch, Center Eidos vagy az Anti-Corruption Action Center.
  • Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda létrehozása 2014-ben, „segített" a törvényalkotóknak egy új antikorrupciós törvényt megalkotni.
  • 2015: HIV- és TBC-gyógyszerek viszonteladói reformja, mert itt is elsöprő mértékű volt a korrupció.
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság támogatása Ukrajnában, benne a krími, donbaszi vagy majdani háborús és emberiség elleni bűnök kivizsgálása.
  • A független médiaszervezetek támogatása, a Nemzeti Közmédia Vállalat létrehozásának támogatása 2015-ben.
  • Stop Fake: az Ukrajnáról szóló hazugságok és mítoszok megcáfolása több nyelven, saját tévé és rádió.
  • Az oktatásügy fejlesztése, az oktatók, akadémikusok, civil csoportok felkészítése arra, hogy tankönyvek százait írják meg.
  • 1997 és 2004 között tatár nyelvű tankönyvek a Krím-félszigeten.
  • Az egyetemi felvételiken tapasztalt vesztegetések elleni harc.
Hanna Novoszad Forrás: Kontra

A veteránok nyilvántartása már a háború előtt Sorosék kezébe került

2015-ben indult egy program, amely a krími összetűzések veteránjait igyekezett a civil életbe integrálni a Soros-alapítványokon keresztül.

Körülbelül 300 ezer katonáról van szó, akiknek jelentős része résztvehetett a programon.

A Kontra szerint a cél elméletben – ahogy az lenni szokott – teljesen jó volt: a veteránok társadalomba történő visszaintegrálása, munkaközvetítés stb, de ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy több százezer katonaviselt, harcképes ember ment keresztül Sorosék rendszerén, akiknek az adatai, elérhetősége és támogatásaikon keresztül a szimpátiája is vélhetően a Soros-birodalomé lett már évekkel a háborút megelőzően. Árulkodó a program egy részprojektjének neve is, amely az "Új visszaszámlálás" nevet viselte.

- szögezik le.

Rejtegetett vezérkar

A Kontra úgy véli, hogy már az is elég érdekes, hogy a szokásosnál is jobban titkolóznak a Nemzetközi Újjászületési Alapítvány honlapján, hiszen Soros Györgyön kívül senki mást nem nevesítenek az oldalon, persze azért az interneten a szervezet kötelékében dolgozók közül többen is fellelhetőek.

Viktoriia Tymoshevska, közegészségügyi igazgató, aki 14 éve dolgozik az IRF-nél, és évi 1,5 millió dollárnyi keretből gazdálkodik a szervezeten belül. 2005 és 2008 között a John Snow Inc-nél dolgozott – ami elsőre nem látszik Soros-kötődésű intézetnek. A hölgy a tanulmányait a Columbia Universityn végezte, de Odesszában, általános orvosként végzett.

Roman Romanov, emberjogi és igazságügyi igazgató. A LinkedInen található életrajza szerint 19 éve van az alapítványnál, máshol nem is dolgozott. A háború kitörése óta agresszív és többek között a szankciók irányában mutató politikát szorgalmaz a Twitter-oldalán.

Stanislav Lyachynsky, a „Polgári Kezdményezések az Új Ukrajnáért" igazgatója 11 éve már az Alapítványnak dolgozik, sőt, korábban, 2003 és 2005 között is volt már médiaprogram-koordinátor. 2005-ben egy fontosabb megbízatás elszólította, hiszen Soros helyi embere ekkor miniszterelnök-helyettes asszisztense volt, 2007–2008-ban pedig a Lengyel Közszolgálati Egyetemen volt ösztöndíjjal. 2008–2010-ben újra az ukrán parlamentben volt asszisztens. A Kontra azt írja róla:

A Soros-birodalom 30 éve jelen van Ukrajnában, azóta folyamatosan építkezik és időről-időre beavatkozik a politikai életbe is.