Az áramlopásért börtönre ítélt Lagzi Lajcsi pénzt akar

Galambos Lagzi Lajcsi Lajos tárgyalás
60 évesen újra apa szeretne lenni Galambos Lajos.
Vágólapra másolva!
Lagzi Lajcsi állítása szerint sok száz más dal mellett a "Mikor a vodka a fejembe száll" című mulatós sláger is az ő szerzeménye, jogdíjat azonban nem kap utána, mert mint kiderült, nem az ő szerzeményeként tartják nyilván.
Vágólapra másolva!

- 1999-ben egy esküvőn mulatozó fiatal hölgyek megkértek, írjak nekik egy dalt, de a kedvenc italuk, a vodka is legyen benne a nótában.

Még aznap éjjel, hazafelé megszületett a Mikor a vodka a fejembe száll refrénje és a dallam is

– emlékezett vissza a sláger születésére Lagzi Lajcsi, aki nem sokkal később barátját és zeneszerző társát, Hoffmann Sándort kérte fel, hogy írjon hozzá zenét. A dal felkerült egy 99-es kazettára, majd két évvel később újra kiadták, a jogvédő iroda pedig visszaigazolta a dal védettségét, azaz azt, hogy kik a szerzői.

Az áramlopásért börtönre ítélt Lagzi Lajcsi pénzt akar, azt mondja, jár neki Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az évek alatt a dal szinte önálló életre kelt, alig volt olyan könnyűzenei előadó, aki ne vette volna fel a repertoárjába.

– Több mint 500 dalt írtam, és megmondom őszintén, amikor az iroda kiküldi a jogdíjakat, sosem néztem át tételesen a listát. Nemrég azonban beugrott, hogy milyen rég láttam ezt a címet a listában. Kiderült, azért, mert nem a saját szerzeményemként tartják számon. Felhívtam a jogvédő irodát, akiktől azt a tájékoztatást kaptam, hogy

MC Hawer tradicionális dalként jelentette le ezt a slágert.

Ez annyit jelent, hogy ez egy olyan dal vagy népdal, amelynek nem megállapítható a szerzője – mondta a Blikknek a börtönre ítélt Lagzi Lajcsi, aki szerint több mint 10 millió forint jogdíjtól eshetett el.

- Itt tulajdonképpen lopás történt, és szeretném megtudni, ezért ki a felelős. A jogvédő iroda? Hawer? Bármi is legyen az ügy vége, amely akár a pereskedésig is elmehet,

szeretném, ha visszamenőleg kifizetnének minket.

Hoffmann Sándor már nem él, de a felesége igen, akit szintén megillet a jogdíj Lagzi Lajcsi szerint.