Újabb veszély leselkedik Európára

Ludwigshafen, 2022. augusztus 2. A BASF német vegyipari konszern ludwigshafeni gyára a Rajna partján 2022. augusztus 2-án. A BASF, a forgalmát tekintve a világ legnagyobb vegyipari vállalata a földgáz egyik legnagyobb németországi fogyasztója is egyben. MTI/EPA/Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb szárazföldi folyóján, a Rajnán – amely Rotterdam és Antwerpen hatalmas kikötőit köti össze Németország ipari központjával és a tengerparttal nem rendelkező Svájccal – rendkívül alacsonyra süllyedt a vízszint, megnehezítve a folyami szállítást a gyárakba és az erőművekbe.
Vágólapra másolva!

Ez a fejlemény nem csupán a nagyobb iparágaknak okoz sürgető problémát, de hátráltatja az EU azon terveit is, amelyek szerint 2030-ig 25 százalékkal, 2050-re pedig 50 százalékkal növelnék az áruk vízi utakon történő mozgatását. Az egyre gyorsuló infláció, a globális ellátási lánc problémái és az energiaválság idején az alacsony rajnai szint ezért újabb fejtörést okoz a német energiavállalatoknak, amelyeknek újra kellett indítaniuk a széntüzelésű erőműveiket az orosz gázhiány enyhítésére.

Részletek a VG oldalán olvashatók.

Cikkünk kiemelt képén a BASF német vegyipari konszern ludwigshafeni gyára a Rajna partján 2022. augusztus 2-án.