Boros Imre: még csak most jön a fekete leves

Silicon Valley Bank, pénz, bank, csőd,
Jan 31, 2020 Santa Clara / CA / USA - Silicon Valley Bank headquarters and branch; Silicon Valley Bank, a subsidiary of SVB Financial Group, is a U.S.-based high-tech commercial bank
Vágólapra másolva!
Sötét felhők gyülekeznek a bankvilág felett. Az ijedősebbek szerint itt van a nyakunkon a 2008-ashoz hasonló pénzügyi válság, legalábbis az amerikai Silicon Valley Bank csődje ennek az árnyékát vetítheti előre. A honlapunknak nyilatkozó Boros Imre közgazdász szerint ez sem elképzelhetetlen, a fekete leves talán már tálalásra készen áll.
Vágólapra másolva!

888: Ez már a válság első pillantásra könnyednek látszó előszele vagy valahol a világban már készülődik a nagy vihar?

– nyilatkozta a 888-nak Boros Imre.

Boros Imre: Azonban érdemes kettéválasztani az amerikai és az európai ügyeket, annál is inkább, mert az ottani bankrendszernek vannak furcsa sajátosságai. A legnagyobb újvilági pénzintézeteknek soha sincsen komolyabb bajuk, hiszen közvetlen hozzáférésük van a jegybank szerepét betöltő Fed Reserve forrásaihoz. A kisebb bankoknál azonban nem ritkaság, hogy fejre állnak, most azonban a szokásosnál jóval több van veszélyben, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Silicon Valley az Államok második legnagyobb bankcsődje a 2008-as pénzügyi válság során összeomlott Washington Mutual után. Nem csoda, hogy a betétesek elkezdték kivenni a pénzüket, ami nem túl biztató, pedig a kormányzati gyorssegély nyomán a betétesek - elvileg – biztonságban érezhetik magukat. A betétbiztosítás azonban költséges mulatság.

888: Sikerült megelőzni a legnagyobb bajt az amerikai kormányzati lépések nyomán?

Boros Imre: Nagyjából, bár az rengeteg pénzbe kerül és az amerikai Kongresszus nem örül ennek, hiszen a betétesek továbbra is idegesek, és ha egyre többen szedegetik ki a pénzüket, kumulálódhat a baj. A kormányzatnak el kell dönteni, mit és hogyan lép, és ki állja a költségeket. Az államkassza megérzi ezt, annál is inkább, mert már a plafont verdesi az amerikai államadósság a 31 ezer milliárd dollárral, és a kongresszus egyelőre nem emelte meg a limitet. Egyezkednek, a republikánusok a kiadásokat akarják visszafogni, például a kedvenc demokrata ügyeket, például Obama egészségügyi reformjának költségeit faragnák le, illetve az ukránoknak szánt segélyeket. Ráadásul, a nagy befektetők – például Kína, Japán és Izrael – eladogatják a dollárkötvényeket.

888: Európa ki tud valahogy maradni ebből vagy a globális és erősnek látszó pénzügyi örvénylésből?

Boros Imre: Az Unióban erősebb lábakon áll a betétesek védelme, de, ha elkezdődik a „buli" az ezzel járó „szemetet" majd jól áttolják az öreg kontinensre, mint ahogy megtették 2008-09-ben. A nemzeti kötődésű, nagy európai pénzintézetek sokak szemét csípik, nem csoda, hogy Ausztria és Németország patinás, nagy pénzintézetei a nemzetközi pénzbirodalom nagy játékosainak célpontjává váltak. Most a nagy svájci intézetek kerülhettek célkeresztbe, az UBS-nek kellett felvásárolnia a Credit Suisse-t, amely segítség nyilván jól jött, de negatív pénzügyi hatásokkal jár, de legalább megmarad nemzeti, tulajdonban. Európában egyébként még nincs nagy baj, illetve annyiban, hogy lelassult a gazdaság és felfedezhetők a recesszió jelei, és ha az erőforrások jó része Ukrajnába megy, akkor lehet ez még rosszabb is.

Boros Imre Forrás: Magyar Nemzet

888: A mostani válságjelek összefüggésben lehetnek a szomszédban tomboló háborúval?

Boros Imre: Svájc esetében valószínű, bár őket nem nagyon kritizálják, mert nem adnak el fegyvert a hadviselő feleknek, és azt is tiltják, hogy harmadik ország közvetítésével kerüljenek a hadban állókhoz a fegyverek. Mindenesetre Svájc vagy éppen Szaúd Arábia nem túl népszerű mostanában, annál is inkább, mert utóbbi például Iránnal barátkozik és a kereskedelemben elfogadja a jüant.

888: Magyarország is felkészülhet a legrosszabbra?

Boros Imre: Eddig viszonylag jól álltuk a sarat, de egyelőre nem kapjuk meg a jogszerűen nekünk járó 15-20 milliárd eurót az Uniótól, ráadásul, a háború miatt megnövekedett energiaszámla is jó tízmilliárdos lyukat ütött a fizetési mérlegen. Ki, ki a vérmérséklete szerint nevezheti ezt büntetésnek vagy piaci hatásoknak.

888: Szóval a neheze még hátra van, az igazi fekete leves még csak most jön?

Boros Imre: Ha az idei év is olyan lesz, mint az előző, és ukrán költségvetést továbbra is dotálni kell – most éppen 18 milliárd euróval, s ebben nincsenek benne katonai támogatások – akkor sok jóra nem számíthatunk. Az ukránok nem restek kérni és a háborúnak még nem látni a végét, ki akarják iktatni az oroszokat, bár ez elég nehéz dió lesz, hiszen ahogy a mondás tartja: Oroszország rőffel mérhetetlen, ésszel érthetetlen, és emiatt talán győzhetetlen.