Így jutott a világ az atomháború szélére

Ukrainian Army's artillery unit in Donetsk Donetsk,Russia,Ukraine,war Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK, UKRAINE - MARCH 11: Ukrainian servicemen from the 10th Brigade fire a D-30 Howitzer towards Russian infantry along the frontline outside of Soledar, Ukraine on March 11, 2023. The cannon it is inherited from the Soviet Union era (1971) but the 122mm ammunition comes from Western countries. The artillery battle between Ukranian and Russian forces as been fierce in recent weeks. Ignacio Marin / Anadolu Agency (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Henry Kissinger amerikai diplomata, politikus is már a harmadik világháborúról ír. Mindez jól mutatja, hogy egyre közelebb vagyunk egy nukleáris armageddonhoz, mivel a Nyugat minden áron tovább élezi a feszültséget az ukrajnai háborúban. A britek szegényített urántartalmú fegyvereket is adnak, a szlovákok vadászgépeket, illetve egyre több és modernebb fegyvert adtak a nyugati országok. Időközben Oroszország bejelentette, hogy Fehéroroszország területére nukleáris tölteket telepít.
Vágólapra másolva!

A Vatikán és Magyarország a béke pártáján áll, míg más országok a háborús uszításnak engedve még komolyabb fegyvereket, még több emberélet kioltására alkalmas eszközt küldenének a frontra - mondta Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben. Úgy értékelt:

Mi - ahogy minden jóérzésű és józan gondolkodású ember - ezt el akarjuk kerülni. A kereszténydemokrata politikus feltette a kérdést: Kínában és a Vatikánban megfogalmaztak már béketervet az orosz-ukrán háborúhoz, de hol van az Egyesült Államok és Brüsszel béketerve? Mi az oka annak, hogy ők a háborút szítják, miközben a béke minden civilizációban érték?

Egyre közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ignacio Marin

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában úgy értékelt:

Rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy a baloldal "elkezdte címkézni" a békét, azt állítva, hogy ha jelenleg békét kötnének, az nem lenne igazságos, nem lenne tisztességes, nem lenne fair. Ezzel szemben a képlet egészen egyszerű: a béke jó, a háború meg rossz, és aki nem akar azonnali békét és azonnali tűzszünetet, aki azt mondja, hogy a béke tisztességtelen, az valójában a háború folytatását akarja, tehát háborúpárti.

Felpörgött a lőszergyártás

Az eszkalációt csak erősíti, hogy közösen vásárol lőszereket Ukrajnának az Európai Unió. A döntés eredményeként a következő tizenkét hónapon belül egymillió lőszert biztosítanak Ukrajnának.

Mindehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy Lengyelország többszörösére fogja növelni lőszergyártási kapacitásait - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A varsói kormány a közeli napokban egy többéves programot fogad el, amely értelmében lőszergyártást támogatnak lengyelországi magán- és állami tulajdonú vállalatokban - jelezte a kormányfő. A gyártási kapacitások növelésének célja egyrészt a lengyel lőszertartalékok kiegészítése, másrészt pedig az ukrajnai szállítmányok biztosítása - fejtette ki.

Az elmúlt időszakban is egyre több fegyverrel és katonai eszközökkel támogatja a Nyugat Ukrajnát. Legutóbb Szlovákia jelentette be, hogy az összes MiG–29-es vadászgépét átadja Kijevnek. Németország, Csehország és Lengyelország is küldött már katonai segítséget Ukrajnának. Közben az EU folyamatosan fogad el újabb és újabb szankciókat Oroszország ellen, február végén már a 10. csomag volt terítéken.

Elképesztő felelőtlenség

Elképesztő felelőtlenség, hogy az Európai Parlament elnöke fegyverszállításokra szólítja fel az uniós tagállamokat. A brüsszeli politikusok jól láthatóan nem fogják fel a helyzet súlyosságát - mondta korábban Hidvéghi Balázs. A Fidesz EP-képviselője szerint gondolkodás nélkül belerángatnák az európai embereket a háborúba. Pedig itt, a konfliktus közvetlen szomszédságában, a mi érdekünk nem lehet más mint az azonnali tűzszünet és a béke!

Úton a harmadik világháború felé

Időközben az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán – a külügyminiszter határozata alapján – az amerikai haderő készleteiből lőszereket, rakétákat, fegyvereket és járműveket juttatnak el Ukrajnába. A támogatási csomagban szerepelnek lőszerek a gyorsmozgású HIMARS rakétatüzérségi eszközökhöz, tarackokhoz, valamint a Bradley gyalogsági harcjárművekhez, emellett rakéták, tankelhárító fegyverek és folyami vízijárművek. Az elnök felhatalmazása alapján az Egyesült Államok további katonai oktatási és kiképzési szolgáltatást is nyújt Ukrajna számára. A mostani 350 millió dolláros csomag az amerikai kormányzat nyilvántartása szerint a 34. készletlehívás Ukrajna támogatása érdekében a védelmi tárcától.

A teljes pusztulás felé halad a világ Forrás: AFP/Ihor Tkachov

A háború további eszkalációját erősíti, hogy a NATO sajtóinformációk szerint olyan terveket készít, melyek alkalmassá tennék arra, hogy egy keleti irányú fenyegetésre gyors és határozott választ tudjon adni. Ennek alapfeltétele ugyanakkor, hogy a tagországok nagyságrendekkel növeljék védelmi kiadásaikat. Az elkövetkező hónapokban a NATO szeretné felgyorsítani a keleti határán lévő felszerelések felhalmozására irányuló erőfeszítéseit,

és több tízezer olyan katonát jelöl ki, akik rövid időn belül mozgósíthatóak.

Ez a lépés azt hivatott megakadályozni, hogy Oroszország kiterjessze a háborút Ukrajnán túli területekre is – írja a Politico. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az egyes országok a korábbiaknál nagyobb mértékben vegyék ki a részüket a közös védelemből. Katonákra, kiképzésre, jobb infrastruktúrára, és főként korszerű fegyverekre, katonai felszerelésre, valamint lőszerekre van szükség.

Egyes tisztviselők szerint akár 300 ezer NATO-katonára is szükség lehet ahhoz, hogy az új modell működőképes legyen.

„Úgy gondolom, hogy olyan erőkre van szükség, amelyekkel érdemben fel lehet lépni Oroszországgal szemben" – fogalmazott NATO Katonai Bizottságának egy magas rangú tagja, hangsúlyozva, hogy jelentősen több csapatra és különösen több készenléti erőre van szükség.

Atomlövedék Ukrajnának?

Mint arról korábban beszámoltunk, újabb lépést tenne az Egyesült Királyság a világháború felé: a szigetország atomlövedékeket adna Ukrajnának, legalábbis ezt állítja a brit védelmiminiszter-helyettes. Raymond Hervey Jolliffe brit politikus a Lordok Házának tagjaként ugyanis hétfőn egyenesen arra volt kíváncsi, hogy a brit kormány tervez-e szegényített urániumot tartalmazó fegyvereket küldeni Ukrajnába. Annabell Goldie védelmiminiszter-helyettes hivatalos válaszában azt írta:

Nukleáris háború fenyeget

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Sean Gallup

Csakhogy az ilyen urántartalmú lövedékek nem csak a harckocsikban és páncélokban tesznek kárt - írja a V4NA. Egyre valószínűbb, hogy összefüggés van a boszniai és a koszovói háború idején használt lövedékek és a helyszíneken szolgált katonák rákos megbetegedései között.

Boszniában tízezer tonna ilyen lőszert használtak fel, Koszovóban csaknem 31 ezer tonnát, és ezekkel a bombákkal és lőszerekkel támadták a jugoszláv városokat és falvakat is, ezrek halálát okozva.

Jugoszláv szakértők szerint az ország egész lakossága így a NATO 78 napig tartó légitámadása alatt óhatatlanul is a radioaktív szennyeződés tíz kilométeres hatósugarán belülre kerülhetett, és vonatkozik ez a szomszédos országok – Magyarország, Horvátország, Bosznia, Románia, Bulgária, Macedónia és Albánia – határvidékeire is, és ezek a lakosok most az onkológiai osztályok potenciális betegei.

NATO-csapatok készülhetnek Ukrajnába

Az eszkalációt erősíti, hogy James Rickards, a CIA volt tanácsadója egy interjúban arról beszélt, hogy a NATO-csapatok esetlegesen beléphetnek Ukrajnába a front összeomlása esetén. Gyakorlatilag minden békepárti ember ettől fél, hogy a NATO valamilyen formában belép a háborúba, hiszen ez már a világháború előszobája lenne. És ez enyhe kifejezés, hogy előszoba. Rickards az újságírókkal folytatott beszélgetésében megjósolja az Egyesült Államok és szövetségesei lépéseit, ha Kijev vereséget szenved. Szerinte az egyik lehetséges opció a NATO-csapatok teljes értékű bevetése lehet Nyugat-Ukrajnában. Ráadásul ez a szakember szerint valamilyen humanitárius ürüggyel fog megtörténni.

NATO-csapatok mennek Ukrajnába? Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Ehhez hasonló nyilatkozatot tett a párizsi lengyel nagykövet nagykövet a francia LCI televíziónak adott interjúban. Ha Ukrajna nem tudja megvédeni magát Oroszországgal szemben, akkor Lengyelország kénytelen lesz belépni a háborúba – jelentette ki Jan Emeryk Rościszewski az erről szóló megjegyzést azzal vezette fel, hogy ami Ukrajna katonai támogatását illeti, nem a NATO, hanem

Ez azt jelenti, hogy Ukrajna megvédi magát vagy be kell lépnünk ebbe a konfliktusba. Veszélyben vannak azok az értékek, amelyek civilizációnk alapjait képezik, így nem lenne más választásunk
– fogalmazott a nagykövet.

Atomfegyverek telepítése

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este bejelentette: Moszkva megállapodást kötött Fehéroroszországgal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a szomszédos ország területén. Putyin szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban. Az orosz elnök szerint Moszkva és Minszk egyetértett ebben.