Megdöbbentő vihar keletkezett a Napban - veszélyben van a Föld? - videó

napkitörés
Egy koronakidobódás illusztrációja
Vágólapra másolva!
A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma egy hatalmas tornádót észlelt a Nap felszínén.
Vágólapra másolva!

Az obszervatórium csillagászai március 14. óta követték a "naptornádót", amíg végül négy nappal később ki nem pördült, és szét nem oszlott egy mágneses gázfelhőben - írja a SpaceWeather.

Szerencsére néhány éles szemű amatőr csillagásznak sikerült alátámasztania az SDO megfigyeléseit, és lenyűgöző felvételt készítettek a nem mindennapi eseményről.

- tweetelte Andrew McCarthy asztrofotós, megosztva az általa készített videót.

Ez a tornádó nem szélvihar, hanem a Nap erőteljes mágneses mezői erős spirális szerkezetet hoznak létre, ez okozza a természeti jelenséget.

"Amit itt látunk, az egy poláris koronaszál. A filament egy hatalmas, csavart mágneses struktúra, amely a Nap felszíne fölött helyezkedik el, és akár hónapokig fennmarad" - mondta Mathew Owens, a Readingi Egyetem űrfizikusa az Insidernek.

Szerencsére a Föld biztonságban van; habár a naptornádó 14 Föld magas, bolygónk 11 700 Földnyi távolságra van az anyacsillagtól.

Mindezek ellenére a Napból mostanában rengeteg robbanás és fúvás érkezik, és a kilövellések egy része felénk tart. A Nap felszínén több koronalyuk is megnyílt, köztük egy olyan, amely a becslések szerint a Földnél 30-szor nagyobb, és napszelet sodor bolygónk felé. Ez a napszél már elkezdett megérkezni.