Hiába támadják Belgorodot, nem bírnak az ukránok az oroszokkal

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.26., UkránOroszháború,
Ukrán katonák gyakorlatoznak Donyeck megyében
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 763. napjáról.

 

04:17
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:30
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 5512 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4094 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:38
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Személyi változások

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napi videójában jelentette be, hogy egy másik - egyelőre meg nem nevezett - területre helyezi át Olekszij Danilovot, aki eddig a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkáraként dolgozott. Helyét Olekszandr Litvinyenko veszi át, aki korábban a külföldi hírszerző szolgálatot vezette. Az ő helyére Oleh Ivascsenko került. 

A személycseréktől a stratégiai képességek erősödését várja az elnök.

05:21
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Kiiktatott hadihajók

Az ukrán haditengerészet szóvivője szerint Ukrajna elsüllyesztette vagy harcképtelenné tette Oroszország hadihajóinak egyharmadát a Fekete-tengeren. A mintegy tucatnyi, rakétát szállító hadihajóból azonban csak kettőt süllyesztettek el, és Ukrajna folytatni kívánja csapásait. A végső célunk, hogy az Azovi- és a Fekete-tengeren ne legyen orosz hadihajó – mondta Dmitro Pletencsuk az Associated Pressnek.
 

Azután beszélt, hogy Ukrajna Szevasztopolnál eltalálta a Konsztantyin Olsanszki orosz partraszállító hajót. A hajó az ukrán haditengerészet része volt, mielőtt Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet.
 

06:15
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Leírják az adósságokat

Két orosz bank úgy döntött, hogy leírja az Ukrajnával határos régiókban lövöldözésben vagy dróntámadásban meghaltak vagy súlyosan megsérültek adósságát. A Sovcombank és a Home Bank döntése a határtól 40 kilométerre fekvő Belgorodot is érinti, ahol 2022 februárja óta rengeteg civilt öltek meg.
A támogatás a közvetlen családtagokra vonatkozik: szülőkre, házastársakra, az ügyféllel együtt élő gyermekekre.
 

A lépés hasonló ahhoz, amit több mint 20 hitelező tett a múlt heti moszkvai koncertterem-támadás után, amelyben legalább 139 ember meghalt és 180-an megsebesültek.

07:00
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Tíz sérült Odesszában

Oleh Kiper, a régió kormányzója szerint 10 ember megsérült, amikor egy orosz ballisztikus rakéta eltalálta Odesszát. Közülük heten vannak kórházban.
Az orosz erők „kettős érintés” taktikát alkalmaztak, és röviddel az első után egy második rakéta is becsapódott azzal a céllal, hogy megsebesítse vagy megölje az elsősegélynyújtókat – mondta Natalija Humenjuk, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője.

07:44
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Több támogatás az IMF-től

Ukrajna csaknem 700 millió fontot kapott a Nemzetközi Valutaalaptól az ország miniszterelnöke szerint. Denisz Smihal azt mondta, hogy a finanszírozás a jóváhagyott finanszírozási programból származó pénzügyi támogatás harmadik utalása volt.
"Az alapok segítenek fedezni a kiemelt költségvetési kiadásokat és fenntartani a makroszintű pénzügyi stabilitást" - mondta.

08:29
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Francia fegyvergyártás

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter azt mondta, hogy kész arra, hogy hatalmát felhasználja az Ukrajnában szükséges fegyverek és lövedékek gyártásának felgyorsítására. Ezek a hatáskörök magukban foglalhatják az ipari kapacitás lefoglalását vagy a fegyvergyártók számára prioritások meghatározását.
A készletek és a gyártósorok különösen leterheltek a légelhárító rakéták és tüzérségi lövedékek tekintetében – tette hozzá.

09:33
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán légitámadások

Ukrajna újabb légitámadásokat intézett Belgorod ellen. A régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov földi károkat jelentett, és azt állította, hogy a légvédelem 18 bejövő célpontot semmisített meg.

10:18
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-lépés jöhet

A NATO a határaihoz túl közel tévedő orosz rakéták lelövését fontolgatja – mondta Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter-helyettes az RMF24 lengyel sajtóorgánumnak.
A lengyel fegyveres erők szerint Oroszország vasárnap reggel megsértette Lengyelország légterét azzal, hogy egy cirkáló rakétát indítottak Nyugat-Ukrajnában.

11:21
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Húszszoros fegyverkezés

Az ukrán kormány 2024-ben közel 1,4 milliárd dollárt irányoz elő fegyverek hazai fejlesztésére – ez húszszor több, mint Oroszország teljes körű inváziója előtt – írja az Associated Press. A fegyverek hatalmas részét az országszerte feltörekvő, magántulajdonban lévő gyárakból vásárolják. A munkaerőhiány enyhítésére a kormány felmentette a védelmi iparban dolgozókat a katonai szolgálat alól.

12:18
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Vampire lövedékkel lőtte Belgorodot

Belgorod régió felett március 27-én 18 darab Cseh Vampire többszörös kilövésű rakétarendszer lövedékét fogták el – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegramon.

Tisztázták, hogy a lövedékeket légvédelmi rendszerek fogták el.

13:07
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Felpörgő számok

A tavalyi évhez képest Ukrajna 40-szeresére nőtt az aknavető lövedékek gyártási kapacitása, a tüzérségi lőszergyártás pedig csaknem megháromszorozódott – mondta Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai ipari minisztere. A drónipa is fellendült, a kormány nagyjából 1 milliárd dollárt áldozott a védelmi költségvetésén felül a fejlesztésekre.

13:29
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

200 cég épít drónokat

Mihajlo Fedorov, a digitális átalakulásért felelős ukrán miniszter szerint országában körülbelül 200 cég foglalkozik jelenleg a drónokkal, amelyekből decemberben 50-szer többet szállítottak le, mint egy évvel korábban. Az ukrán gyártmányú tengeri drónok hatékony fegyvernek bizonyultak a Fekete-tengeren tartózkodó orosz flotta ellen.
 

14:03
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Végesek a lehetőségek

Ukrajna katonai kiadásainak megugrása a Kongresszus által visszatartott 60 milliárd dolláros amerikai segély mellett következett be, és az európai országok küzdenek azért, hogy elegendő lőszert szállítsanak. Ukrajna nem tudná legyőzni Oroszországot hatalmas nyugati támogatás nélkül – mondta Trevor Taylor, a Royal United Services Institute, egy londoni agytröszt kutatója. „Ukrajna nem képes minden hadianyagot előállítani, amire ehhez a harchoz szüksége van” - fogalmazott.

14:27
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Beszerzési tervek

Az ukrán védelmi minisztérium új strukturális egységet, a Logisztikai Támogatási Tervezési Osztályt hozott létre azzal a céllal, hogy hosszútávú beszerzési terveket készítsen a hadsereg számára – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium március 26-án.

15:01
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Macron oroszellenes kampányt indít

Oroszellenes kampányt indít Emmanuel Macron francia elnök a jobboldali Nemzeti Gyűlés párt európai parlamenti választási sikere miatt – írja a Politico.

A források szerint március 20-án Macron az Elysee-palotában összegyűjtötte pártjának számos képviselőjét, köztük Stephane Séjournet külügyminisztert és Pierre-Alexandre Anglade kampánymenedzsert. A francia vezető felszólította a párt képviselőit és minisztereit, hogy vegyenek részt aktívan a kampányban. Ugyanakkor az elnöki koalíció számos politikusa kétségbe vonta a szélsőjobb elleni ideológiai harc dramatizálásának szükségességét.
 

15:43
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Megrongálódott az infrastruktúra Zaporizzsjában

Zaporizzsja Ukrán Fegyveres Erők (AFU) által ellenőrzött részén infrastrukturális létesítmények sérültek meg robbanások következtében – számolt be Ivan Fedorov, a Zaporizzsja regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője a Telegramon.

16:00
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna további ötmilliárd eurót követelt az EU-tól

Kijev azt követeli, hogy az Európai Unió (EU) további ötmilliárd eurót adjon át Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételből – számolt be a Politico. Amint azt az újság megjegyzi, az Euroclear szervezet, amely Oroszország európai eszközeinek túlnyomó részét birtokolja, 2022-ben és 2023-ban megtarthatta a befektetéseiből származó nyereséget ahelyett, hogy Kijevbe utalta volna.

16:40
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drón talált el egy idős nőt Herszonban

Március 27-én orosz drón csapódott be a herszoni Mykhailivka faluba, egy 61 éves nő meghalt - közölte Olekszandr Prokudin kormányzó.

17:19
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

A vegyi hadviselés fázisába léphet a háború

Bár Oroszország nem használ ideggázt, mint ahogy régen Szíriában tette, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a vegyi anyagok háborús eszközként való használata a világ elszántságának próbája lehet

 - írja Tim Mak és Oksana Ostapchuk a The Counteroffensive című lap véleménycikkében.

17:50
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

A Samsung szankciókat vezet be

A Samsung Pay rendszer április elejétől nem fog működni az orosz Mir kártyákkal - derül ki a Samsung március 27-i közleményéből.

 

18:00
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz ügynököket fogtak el

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) őrizetbe vett két ukrán férfit, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak katonai létesítmények és a kommunikációs infrastruktúra elleni csapások kitervelésében - közölte az SBU.

18:44
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok Herszon környékét támadták

Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon.

A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek csapást. A támadás következtében egy helybeli idős nő meghalt. 

Az ukrán légierő jelentése szerint az éjjel Ukrajnát támadó 13 orosz drónból tízet megsemmisítettek.

19:22
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Gránát csapódott egy harkovi lakóházba

Harkovban egy nap alatt másodszor is tűz alá került egy lakóház - közölte Oleh Szinegubov, a helyi katonai közigazgatás vezetője. 

Igor Terehov, Harkov polgármestere arról írt, hogy egy gránát egy lakóházat talált el. Halottakról és sebesültekről számolt be a polgármester, de az áldozatok pontos száma egyelőre ismeretlen.

Fotó: Szergej Kozlov

 

19:54
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Frissítés: 1 halott és 18 sebesült a Harkov elleni orosz támadásban

A március 27-én Harkov ellen elkövetett orosz támadás sebesültjeinek száma 18-ra emelkedett, köztük egy három hónapos csecsemővel, egy ember pedig meghalt - közölte a Harkovi Területi Ügyészség.

 

20:35
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament leszavazta a törvénymódosítást

Az ukrán parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága elutasította a mozgósítási törvényjavaslat új módosítását. A javaslatban az szerepelt, hogy 36 hónapos szolgálat után a főparancsnokság jóváhagyása nélkül szerelhessenek le a katonák - közölte március 27-én Olekszij Honcsarenko törvényhozó.

21:03
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a Szumi területre érkezett

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 27-én a Szumi területre látogatott, hogy ellenőrizze a regionális központ közelében épülő erődítményeket - jelentette az elnöki hivatal.

 

21:38
március 27, 2024
Vágólapra másolva!

A brit védelmi miniszter üzent Európának

Grant Shapps brit védelmi miniszter felszólította Európát, hogy ne korlátozza az Ukrajnából érkező importot, emlékeztetve Londont saját döntésére, amely szerint további öt évvel meghosszabbította az Ukrajnából származó vámmentes importot.