Légpisztollyal fenyegette a szomszédjait egy budapesti férfi

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ügyészség szerint nem követtek el bűncselekményt a rendőrök és a TEK-esek, amikor egy légpisztollyal fenyegetőző férfit fogtak el tavaly júniusban Budapesten.
Vágólapra másolva!

Tavaly júniusban a 42 éves férfi egy VI. kerületi társasházban fegyverrel fenyegette a szomszédjait. A rendőrség a TEK-től kért segítséget az elfogásához. A férfi bezárkózott a lakásába, a kapcsolatfelvételhez bejuttatott telefont kidobta a lakásból, majd

egy lőfegyvernek látszó légpisztolyt fogott a rendőrökre, és több célzott lövést is leadott.

A férfi által használt - súlyos sérülések okozására képes - pisztoly alakja és mérete megtévesztő, az igazságügyi fegyverszakértő szerint lőfegyverre hasonlít.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendőrök babzsáklövedékkel töltött sörétes puskával visszalőttek a férfi fegyvertartó keze irányába.

Erre a fenyegetőző ismét többször rálőtt a rendőrökre, majd a lakásban emelt torlasz mögül is több célzott lövést adott le a rendőrök és a házba beküldött rendőrkutya felé is.

A TEK-esek lövedékálló pajzs fedezékében megközelítették a férfit, és próbálták megfékezni nem halálos lövedékkel és elektromos sokkolóval is, ő azonban továbbra is aktívan ellenállt, végül az orvos által beadott nyugtatóinjekció törte meg. Az elfogás közben 8 napon túl gyógyuló érülései lettek.

Az ügyészség megállapította, hogy a kényszerintézkedések alkalmazása jogszerű, szakszerű, szükségszerű és arányos volt, és érvényesült a fokozatosság elve is. A férfi azért sérült meg, mert ellenállt, és a sérülései nem alapozzák meg a bűncselekmény megállapíthatóságát. Mindezek miatt bűncselekmény hiányában megszüntették a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó súlyos testi sértés miatt indult eljárást.