Soha nem látott módon gazdagodik a dollárbaloldal

KATA, tüntetés, változtatás, KATA adózás változás, miatti, tiltakozás, demonstráció, futár, futárok, Budapest, Margit híd, pesti hídfő, 2022.07.18., hétfő, reggel, Hadházy Ákos
Hadházy Ákos
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, nyilvánossá váltak az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai, megtekinthetőek az Országgyűlés honlapján. Ezekből kiderült, hogy soha nem látott módon gazdagodott a dollárbaloldal, amely a tavalyi országgyűlési kampányban mintegy négymilliárd forint amerikai támogatást kapott. Hadházy Ákos például Bécsben vett lakást, Tordai Bence pedig a törvénytelenül épített luxusházával dicsekszik.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc felesége mögé rejthette vagyonát

Gyurcsány Ferencnek a 2022-es évről szóló vagyonnyilatkozata szerint egy kötcsei és pápai ingatlana van, de ezek korábban is már a tulajdonában voltak.

Értékpapírban lévő megtakarítása 46 132 944 forint volt. 2022. júniusában még 587 millió forintnyi megtakarítása volt ebben a kategóriában, tehát 122 millió forintos csökkenés látható.

Gyurcsánynak mindezek mellett még van egy 631 millió 750 ezer forintos követelése is, ami növekedést jelent, ugyanis fél évvel ezelőtt ennek a követelésnek az összege még "csak" 446 millió forint volt.

Ez a követelés egyébként egy lakásvásárlási előleg és foglaló.

A DK vezérének 58.918.483 forintos bankhitele, valamint egy több mint 293 millió forintos értékpapír fedezetű hitele mellett van még egy 13 millió forintos kölcsöne is. Tehát összesen több mint 350 millió forintos tartozása van. 2022 júniusában még csak 42 millió forintos tartozása volt.

Nem tudjuk mennyi vagyon van Gyurcsányné nevén, mivel Brüsszelben nem kell rendes vagyonnyilatkozatot tenni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Altus Zrt.-ből havi szinten 1-5 millió forintot vett ki Gyurcsány.

Fontos megjegyezni, hogy nem tudjuk mennyi vagyon van Gyurcsányné nevén, mivel Brüsszelben nem kell rendes vagyonnyilatkozatot tenni.

Ezért is nevetséges, hogy Brüsszelből Magyarországot támadják.

Hadházy bár nem jár be a munkahelyére, azért Bécsben vett egy lakást

Hadházy Ákos független képviselő 2023-as vagyonnyilatkozata alapján tulajdonosa egy 5000 nm fácánkerti szőlősnek, valamint egy szekszárdi 140 négyzetméteres lakásnak, amelynek felerészben a tulajdonosa.

Hadházy tavaly vett egy lakást Bécsben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindezek mellett

Hadházy tavaly vett egy 30 négyzetméteres lakást Bécsben, amelynek felerészben tulajdonosa.

Az elképesztően hányaveti módon, macskakaparással kitöltött vagyonnyilatkozat alapján azonban nehezen lehetett megállapítani, hogy ez a lakás hol van: lehet, hogy Bécset írt, lehet, hogy Decset (ez egy Szekszárd melletti település), de az is lehet, hogy az egészet szándékosan maszatolta össze.

A nyilatkozatából az is látszik, hogy 16,8 millió forintnyi adományt kapott tavaly a független képviselő, de az nem derül ki, hogy mire költötte.

Hadházy még 2017-ben lízingelt egy Skoda Kodiaqot, valamint 2015-ben vásárolt egy Trabant kombit. 2020-ban pedig vásárolt magának egy VolksWagen Caddyt. Ezek az autók eltűntek a 2023-as nyilatkozatból. Míg 2020-ban semmilyen megtakarítása nem volt a szélsőbaloldali politikusnak, addig 2021-ben már 6,3 millió forintja lett államkötvényben. 2022-re azonban minden megtakarítása eltűnt.

Hadházy ügyvezetője a Hadházy-Vet Kft.-nek, amelyből a nyilatkozat szerint semmilyen jövedelme nem származott. Mindezek alapján

Hadházy nagy valószínűséggel eltitkol valamilyen jövedelmet, mert a Hadházy-Vet Kft.-nek elég nagy nyeresége volt az utóbbi időben.

Az állatklinika hivatalos adatok szerint 70 milliós bevételt hozott.

Tóth Bertalan egyre gazdagabb, Tordai Bence a budai elitkörnyéken épített luxusházával dicsekszik

Újabb két ingatlannal gazdagodott az MSZP bukott elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, aki a vagyonnyilatkozata szerint

Két pécsi ingatlant, egy 120 és egy 54 négyzetméteres családi házat szerzett (nem 100 százalékos tulajdonban).

Legutóbb 2020 nyarán tett szert egy pécsi, 154 négyzetméteres családi ház felére. Az életbiztosításainál is némileg magasabb összeg szerepel a korábbinál 3,5 millió forint és 75 ezer euró volt 2021-ben, míg most 4,5 millió forint és 89 ezer euró. Más szerződés alapján fennálló pénzkövetelésének összeg 9 millióról 10 millióra nőtt.

Tordai Bence luxusházával dicsekszik Forrás: Metropol

Tordai Bence legújabb vagyonnyilatkozatában továbbra is szerepel az a II. kerületi ingatlan, amit engedély nélkül épített fel. Emlékezetes,

Tordai a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül építhetett egy mintegy 150 millió forint értékű villát Budapest egyik elit környékén, a II. kerület kertvárosában.

A telken állt egy régi parasztház, a baloldali politikus a gyanú szerint lényegében e mögé „bújva" kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért megtéveszthette a hatóságokat: az építkezést felújításnak álcázhatta, miközben az eredeti házat lebontatta, és a helyére egy vadonatúj ingatlant épített.

Láthatóan nem szűkölködik az a dollárbaloldal, ami mintegy négymilliárd amerikai támogatást kapott

A friss vagyonnyilatkozatokból is látszik, hogy láthatóan nem szűkölködik a dollárbaloldal, sőt

soha nem látott módon gazdagodnak.

Érdekesség, hogy

éppen ebben az időszakban, a 2022-es országgyűlési kampány idején kapott a dollárbaloldal mintegy 4 milliárd forintnyi amerikai támogatást.

Ráadásul a múlt héten nyilvánosságot látott, a nemzetbiztonsági bizottság számára készült második részjelentés az amerikai pénzforrások kapcsán is fontos újdonságot állapított meg.

Mintegy négymilliárd forintnyi amerikai támogatás érkezett a dollárbaloldalhoz 2022-ben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint kiderült, az Egyesült Államokban bejegyzett pénzosztó alapítvány, az Action for Democracy már a regisztrációs dokumentumában bevallotta, hogy nem kizárólag mikroadományokkal, hanem több millió forintos hozzájárulásokkal is számol. Mindez újabb bizonyítékot jelent arra, hogy a dollárbaloldal mikroadományokról szóló története gyenge lábakon áll, és még több kérdést vett fel a botránnyal kapcsolatban.

A baloldal finanszírozásával összefüggésben ráadásul egy svájci szervezet is lelepleződött, amely közel egymilliárd forinttal segítette a magyar dollárbaloldalt.

A kérdés tehát még mindig aktuális: kik kaptak a guruló dollárokból, és vajon mire költötték a pénzt?