Brüsszel azért nem küldi a pénzeket, mert nem adjuk be a derekunkat a háború ügyében

Daily Life In Brussels belgian belgium berlaymont comission commision commissie ec eu europese flags headquarter hq the European Comission Berlaymont building European Union flags front Brussels October Horizontal ARCHITECTURE BUILDING CITY EUROPE EUROPEA
European Union flags are seen in front of the European Comission Berlaymont building in Brussels, Belgium on October 11, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Brüsszel azért nem küldi az uniós forrásokat Magyarországnak, mert továbbra is kitart békepárti álláspontja mellett - többek között erről is beszélt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kedden az Országgyűlésben. A dollárbaloldal mindent elkövet annak érdekében, hogy a tanárok ne kapják meg a nekik jogosan járó fizetésemelést, miközben ők milliókat keresnek, nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék az elnökségek Magyarországtól, mert ebben a kérdésben nem osztottak lapot az Európai Parlamentnek - mondta Zsigmond Barna Pál, a Fidesz képviselője napirend előtt. Szó volt még a nyugdíjasok helyzetéről, a csíksomlyói búcsúsról és a szakképzés átalakításáról is. 
Vágólapra másolva!

Példátlan támadásra szánta el magát a brüsszeli baloldali korrupt elit, mivel az alapszerződésekkel szemben megpróbálják megakadályozni a 2024-es soros magyar-EU-elnökséget - mondta Zsigmond Barna Pál napirend előtt. A Fidesz képviselője szerint semmilyen jogalapja nincs az újabb támadásnak. Szólt arról is, hogy minden támadás mögött a magyar békepárti álláspont van, és azt szeretnék Brüsszelben, ha a háborúpárti táborban lennénk. Zsigmond Barna Pál közölte, hogy mindennek a legalja, hogy Cseh Katalin momentumos képviselő is előterjesztője ennek a határozatnak.

Emlékeztetett arra is, hogy a dollárbaloldal mindent elkövet annak érdekében, hogy a tanárok ne kapják meg a nekik jogosan járó fizetésemelést, miközben ők milliókat keresnek. Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék az elnökségek Magyarországtól, mert ebben a kérdésben nem osztottak lapot az EP-nek.

Újabb magyarellenes támadásra készül az EP Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Dömötör Csaba a válaszában kifejtette, hogy nem telik el olyan hét az EP-ben, amikor ne foglalkoznának Magyarországgal, miközben az ő döntéseiknek követően Európa csak jóval magasabb áron tudja beszerezni az energiát. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy minden támadás mögött az áll, hogy meg akarják változtatni a magyar békepárti álláspontot.

Dömötör felidézte, hogy Karácsony Gergely is arról beszélt, hogy háborúban állunk, míg Tordai Bence szerint fegyvereket kell küldeni. Jó lenne, ha karácsony a háborús propaganda helyett végre Budapestet kezdené el vezetni.

Több százezren voltak Csíksomlyón

Alig pár napja megtelt több százezer zarándokkal a csíksomlyói nyereg - mondta napirend előtt Latorcai János, a KDNP képviselője. Szólt arról is, hogy ma is veszélyben van a világ, és nagy szüksége van olyan fegyvertelen profétákra, akik figyelmeztetnek a háború kegyetlenségére.

- tette hozzá. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyarság életében a kultúrát nem lehet elválasztani a kereszténységtől. Mára a világban megoldhatatlannak látszó problémák halmozódtak fel, és ebben a helyzetben különösen szükséges a hit megerősítése.

Csíksomlyón idén is magyar zarándokok száézezrei gyűltek össze Forrás: MTI/Veres Nándor

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszönetet mondott minden résztvevőnek és szervezőnek a hétvégi csíksomlyói búcsú kapcsán. Kiemelte, hogy még a román sajtó is arról írt, hogy milyen rendezettség mellett zajlott le a hatalmas tömeggel járó rendezvény.

"Önök nem ígértek semmit a nyugdíjasoknak, de azt legalább be is tartották"

Nem igaz, hogy november előtt ne lehetne nyugdíjkorrekciót fizetni a nyugdíjasoknak - így reagált Tállai András Gy. Németh Erzsébet (DK) felszólalására. Nem újdonság, hogy Önök nem mondanak igazat, ahogyan azt a főnökük, Gyurcsány Ferenc tette a kormányzása során - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Tállai András felhívta a figyelmet arra is, hogy 2010 óta megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Szólt arról is, hogy míg a Gyurcsány-kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, míg a Fidesz-KDNP kormánya a válságos időszakban azt visszaadta.

A kormány betartja a nyugdíjasoknak tett ígéretét Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Brüsszel háborúba akarja sodorni Magyarországot

Nem tudom, miért akarja visszacsempészni az SZDSZ nyegle-lekezelő stílusát a parlamentbe, de lelke rajta - így reagált Dömötör Csaba Bedő Dávid (Momentum) felszólalására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a 2024-es büdzsé a védelem költségvetése, így megvédik a rezsicsökkentést, a családokat, és a nyugdíjakat. Nem kevesebbet, hanem többet fogunk költeni az oktatásra 2024-ben, mivel 2010-hez képest 2000 milliárddal több jut. Dömötör arról is beszélt, hogy a Momentum időközben azt követeli, hogy Brüsszel újabb feltételeket támasszon Magyarországgal szemben.

Brüsszel azért nem küldi a pénzeket, mert nem adjuk be a derekunkat a háború ügyében

- tette hozzá. Kiket képviselnek Önök? - zárta kérdéssel a felszólalását Dömötör.

A magyar kormány békepárti álláspontja miatt nem kapunk uniós pénzeket Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Átalakult a szakképzés

Bárcsak akkor érvényesültek voltak ezek a nagy szavak a szakképzés területén, amikor Önök voltak kormányon - ezt válaszolta Vitályos Eszter Komjáthi Imre (MSZP) felszólalására. Most egy nagyon komoly szakképzési reform zajlik, és a kereslet határozza meg a képzéseket - tette hozzá a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. 2020-ban kezdődött meg a szakképzési rendszer átfogó változtatása, és mára a mindegyik szereplő pozitívan nyilatkozott az átalakításokról - hangsúlyozta Vitályos.

Jelentősen átalakult a szakképzés rendszere Fotó / 123RF

Jelentősen csökkent a munkanélküliség

2010-et követően egy jelentős foglalkoztatáspolitikai fordulat történt, a munkanélküliség mára 4 százalék alá csökkent, és ez teljes foglalkoztatottságot jelent - ezt válaszolta Fónagy János Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalására. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint ma a munkaerő hiánya a legfőbb probléma, de ez jobb mint a munkanélküliség réme. Fónagy rámutatott arra, hogy az ország több térségében van munkaerő-tartalék, akik átképezhetőek. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 83 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon, miközben 4,7 millió a foglalkoztatottak száma. A vendégmunkások többsége háborús kényszer miatt érkező magyar - zárta felszólalását.

4,7 millió foglalkoztatottra csupán 83 ezer vendégmunkás jut Magyarországon Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 SFIO CRACHO/Shutterstock. No use without permission./Sfio Cracho