Ráfázhatnak a használt videókártyát vásárlók

asus rog strix rtx 3080 geforce videokártya grafikus kártya
Asus ROG STRIX RTX3080 10G GAMING
Vágólapra másolva!
Halálközeli állapotban lehetnek a kriptobányászok által kínált modellek.
Vágólapra másolva!

Részben a népszerű kriptovaluták jó ideje tartó gyengélkedésének köszönhetően végre ajánlott fogyasztói árakon kaphatóak az NVIDIA GeForce és AMD Radeon videókártyák, mindeközben pedig a kriptobányászok is megkezdték az elmúlt években felvásárolt modellek értékesítését, hiszen már nem képesek nyereséggel virtuális fizetőeszközt generálni a segítségükkel.

Remek fogások és halálukon lévő modellek is vannak a kriptobányászok által árult kártyák között Forrás: Asus

Az utóbbi akár jó hír is lehet a játékosok számára, hiszen így jelentős kedvezménnyel szerezhetnek maguknak használható grafikus vezérlőt. Viszont az érintetteknek fontos tudniuk, hogy veszélyes játék a bányászoktól való vásárlás, hiszen halálközeli állapotban lévő, vagy részlegesen már meghibásodott modelleket kaphatnak tőlük. Puszta életkorukat tekintve a kártyák ugyan nem régiek, ám a bányászat alatt radikálisan más jellegű terhelés éri azokat, mint tipikusnak mondható használat esetén.

Erre most érkezett egy kellemetlen példa: a kínai vevő vásárolt magának egy MSI Suprim X RTX 3080-at, ám a számítógépébe helyezve megdöbbenve tapasztalta, hogy 10 GB memória helyett csak 8 GB érhető el, a memóriasín pedig 384 bitesről 256 bitesre szűkült, így 760 GB/s helyett 610 GB/s az elérhető sávszélesség.

A helyzet rendkívül valószínű magyarázata, hogy a bányászat alatt ért terhelés miatt részlegesen meghibásodott a videókártya memóriája, mire a leleményes előző tulaj a grafikus vezérlő fedélzeti BIOS-ának szerkesztésével letiltotta a problémás részt, hogy tovább használhassa a grafikus vezérlőt.

Teljesen lutri, hogy mit kapnak a bányászoktól a kockáztató vevők.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!