Fiatalkorú dílerek árulják a vírusokat a neten

laptop közösségi média internet A Facebook ma már többet tud rólam, mint az anyám
Vágólapra másolva!
Újmódi elképzeléssel álltak elő a zsebpénz keresésére.
Vágólapra másolva!

A változó világ újabb jeléről számolt be az Avast biztonsági cég, állítása szerint olyan oroszlánrészt kiskorúakból álló csoportokat talált, amelyek tagjai kártevők árusításával keresnek zsebpénzt a főként gamerek által használt Discord közösségi és kommunikációs szolgáltatásban.

A kívánt legális vagy illegális szoftver helyett kártevőt kapnak az áldozatok Forrás: Shutterstock

A kutatók szerint a fiatalok privát szervereket (csoportokat) üzemeltetnek a Discordon, az ezekhez való csatlakozásért 5-25 eurós egyszeri díjat kérnek, az egyik felfedezett csoportban olyan száz „ügyfél" található. A felvettek ezután hozzáférnek a tagok által letölthető kártevőkhöz, többek közt jelszólopókról, billentyűleütés-naplózókról, zsarolóvírusokról, kriptobányász kártevőkről van szó.

Az Avast munkatársai szerint gyorsan egyértelművé vált, hogy a csoportokat javarészt fiatalkorúak üzemeltetik: rendszeresen említik a szüleiket és a tanáraikat a chatelések során, a korukra jellemző vagy utaló sértéseket vágnak egymás fejéhez. Az elkövetők és a kuncsaftjaik a kártevők bevetését általában úgy végzik, hogy hamis instrukciós YouTube-videókat osztanak meg népszerű szoftverek és játékok feltört indítóállományainak működésre bírásáról, a videó leírásában lévőn linkről letölthető állítólagos crack viszont csak kártevőt tartalmaz.

A fiatalkorú vírusdílerek látszólag puszta csínyként fogják fel az illegális tetteiket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!