Rendkívüli tárgyalás Kína és az Egyesült Államok között

USA és Kína zászló
A staff member adjusts an American flag before the opening session of the US and China Strategic and Economic Dialogue at the US Department of State July 10, 2013 in Washington, DC. Officials from the United States and China are meeting in Washington for the 5th US and China Strategic and Economic Dialogue. APF PHOTO/Brendan SMIALOWSKI / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Gazdasági kérdésekről egyeztetett kedden videókapcsolaton keresztül Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a megbeszélés építő jellegű volt, amelynek során a felek gyakorlatias és őszinte eszmecserét folytattak a makrogazdasági helyzetről, valamint a globális ipari és ellátó láncokról.

A két fél egyetértett abban, hogy a világgazdaság súlyos kihívásokkal áll szemben, éppen ezért rendkívüli jelentősége van, hogy Peking és Washington erősítse a kapcsolattartást, valamint a makrogazdasági politikája összehangolását. A kínai fél úgy vélekedett, hogy

a globális ipari és ellátó láncok stabilitásának közös erővel történő fenntartása nem csupán a két ország, hanem az egész világ javát szolgálja.

A Hszinhua továbbá arról is beszámolt, hogy Liu Ho a beszélgetés során tolmácsolta Peking aggályait Washington

Kínát érintő szankcióit és büntetővámjait, valamint a kínai vállalatokkal szembeni bánásmódját illetően.

Illusztráció Forrás: AFP/Brendan SMIALOWSKI/Brendan Smialowski

Joe Biden amerikai elnök egyes várakozások szerint fontolóra veheti bizonyos, Kínával szemben alkalmazott büntetővámok enyhítését az Egyesült Államokban kialakult inflációs problémák mérséklése érdekében.