Adócsalásba bukhat bele Olaf Scholz német kancellár

48th G7 Summit at Schloss Elmau. DatabaseREST Elmau G-7 scheduled meeting of the Group of Seven Treffen Gipfel PL sumwith Horizontal G7
Olaf Scholz német kancellár
Vágólapra másolva!
A „CumEx-Files" botránnyal összefüggésben a hatóságok vizsgálják Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjeit. Scholz esetében azt gyanítják, hogy még Hamburg főpolgármestereként nyomást gyakorolhatott a helyi pénzügyi hatóságra annak érdekében, hogy ne hajtsák be a Warburg magánbankház trükközésből származó 47 millió euróját, megkárosítva ezáltal a városállam költségvetését. A pénzügyi hatóságot akkor Scholz párttársa, Peter Tschentscher vezette, aki jelenleg Hamburg szociáldemokrata főpolgármestere. Scholz a legfrissebb fejlemények kapcsán még nem szólalt meg, a szóvivője szerint a kancellárnak azonban „nincs titkolnivalója".
Vágólapra másolva!

Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.

Olaf Scholz német kancellár Forrás: AFP/DPA/Michele Tantussi

A baloldali kancellár ugyanis 2011. március 7. és 2018. március 13. között volt a városállamként működő Hamburg (a három tartományi jogú város egyike Berlin és Bréma mellett) főpolgármestere, ezt követően kinevezték Angela Merkel negyedik kormányának pénzügyminiszterévé. Scholz 2021 decemberétől pedig Németoszág kancellárja.

A „CumEx-Files" botrányról 2017-től cikkezik a nemzetközi sajtó, a dolog lényege egy bankok által végrehajtott adóoptimalizálás, amely lehetővé teszi a külföldi befektetők számára, hogy csökkentsék az osztalék után fizetendő adójukat. Ez azonban komoly visszaélésekre adott lehetőséget.

Az ügyben jelenleg tíz államban folyik nyomozás, Németországban már több tucat bankár, ügyvéd és pénzügyi tanácsadó ellen emeltek vádat.

Az ügyészség még 2016-ban arra hívta fel Hamburg pénzügyi hatóságának a figyelmét, hogy adócsalás gyanújával nyomoznak a városban székelő Warburg magánbankház ellen. A pénzügyi hatóságot akkor Scholz párttársa, Peter Tschentscher vezette, aki jelenleg Hamburg szociáldemokrata főpolgármestere.

Dacára az ügyészség figyelmeztetésének, Hamburg vezetése kifizetett 47 millió eurónyi adóvisszatérítést a Warburgnak.

Scholz ez idő tájt több alkalommal is találkozott a bankház tulajdonosaival, illetve az akkori vezetőjével, Christian Oleariusszal. 2017-ben

a Warburg 45 ezer eurót adományozott a Német Szociáldemokrata Párt helyi szervezetének.

A Warburg székháza Hamburgban. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Markus Scholz

Wolfgang Schäuble akkori CDU-s német szövetségi pénzügyminiszter szerint a Warburgnak vissza kellett volna fizetnie a 47 millió eurót, de ez nem történt meg.

A hatóságok most azt vizsgálják, hogy

Scholz még hamburgi főpolgármesterként vajon nyomást gyakorolhatott-e a pénzügyi hatóságra annak érdekében, hogy „engedje el" a 47 millió eurós visszafizetést, megkárosítva ezáltal a városállam költségvetését.

Az ügyben idén februárban egy Gerhard Strate nevű ügyvéd tett feljelentést Scholz és Tschentscher ellen. Az ügyvéd a baloldali politikusokat adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítja.

A tavalyi szeptemberi szövetségi parlamenti választások után a házkutatást tartottak Scholz egyik hamburgi bizalmasánál, Johannes Kahrsnál, akinek a lakásán találtak 200 ezer eurót.

A gyanú alapján Johannes Kahrs lehetett az összekötő a baloldali politikus és a Warburg között.

A 200 ezer euró eredete nem világos, az viszont biztosra vehető, hogy a már említett 45 ezer eurós Warburg-adomány jelentős része annál a szociáldemokrata párszervezetnél landolt, amelyet Kahrs vezetett.

Az üggyel kapcsolatban a berlini kancellária szóvivője, Steffen Hebestreit a Hamburger Abendblattnak azt nyilatkozta, hogy

A kancellár a legújabb fejleményekkel összefüggésben személyesen még nem szólalt meg.

A botrány miatt Hamburg parlamentjében már korábban vizsgálóbizottság alakult, ami több alkalommal kihallgatta Scholzot, aki eddig következetesen tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna a helyi pénzügyi hatóságra annak érdekében, hogy hagyjanak fel a 47 millió eurós adóbehajtással.

Részben a Johannes Kahrsnál talált 200 ezer euróval összefüggésben, pénteken egyébként ismét meghallgatja a kancellárt Hamburg parlamentjének vizsgálóbizottsága.